Dyr, der konstant lever i et unaturligt miljø, hvor de ikke kan få afløb for deres naturlige adfærd, får kronisk stress. Kronisk stress påvirker immunforsvaret negativt, og dyret bliver lettere modtageligt for sygdomme. Et upassende miljø kan også have en direkte sygdomsfremkaldende virkning, tør luft medvirker for eksempel til udtørring, som igen kan give risiko for nyrelidelser og urinsten.

Skildpaddens hjem

Terrariet bør bestå af en åben trækonstruktion med god ventilation, for eksempel et hjemmelavet bur af krydsfiner. Pladerne skal gøres vandtætte ved for eksempel at male dem med epoxymaling beregnet til skibe eller lignende. Derefter skal buret tørre grundigt og udluftes, før skildpadden sættes derind. Akvarier er ikke velegnede til landskildpadder, på grund af den dårlige ventilation.

Høje, massive vægge

Skildpadder er forbløffende gode til at klatre, så væggene i terrariet skal være relativt høje. Væggene bør være massive, sådan at man ikke kan kigge ud igennem dem, for mange skildpadder bliver stressede af hele tiden at prøve at komme udenfor. Det er ikke nogen god idé at lade skildpadden gå frit omkring indendørs. Den bliver let udsat for træk og nedkøling især om vinteren, og det har den ikke godt af.

Kræver meget plads

Terrariet skal være så stort, at skildpadden kan få motion. En landskildpadde kræver meget plads at røre sig på. Mindstemålet til en landskildpadde på 20 cm er et bur på 150 x 100 x 60 cm (længde/bredde/højde). En større skildpadde på for eksempel 40 cm kræver et bur på mindst 3 m2.

Byg selv terrariet

Du kan finde en god beskrivelse af, hvordan man bygger et enkelt terrarie af træ til landskildpadder hos Tortoise Trust på www.tortoisetrust.org. Denne hjemmeside er på engelsk. Ideen med dette terrarium er, at man sætter fire spirebakker i bunden (beregnet til drivhus). De fire bakker kan fyldes med forskelligt materiale, sådan at skildpadden får varierede omgivelser. De er nemme at tage ud og holde rene. For at gøre det endnu nemmere kan man have fire nye bakker parat med nyt materiale i, som man straks sætter ind, sådan at man kan vaske de snavsede bakker i ro og mag. Læs mere under bundmateriale nedenfor. En hjemmeside på dansk, der beskriver pasning af flere forskellige dyr inkl. skildpadder er: www.1233hjemmeside.dk.

Skovskildpadder kræver overdækning

Til arter, der kræver højere luftfugtighed, f.eks. skovskildpadder kan det være godt, hvis terrariet delvis kan dækkes over.

Forskellige temperaturer

Alle krybdyr er ektoterme også kaldet vekselvarme. Det betyder, at de ikke selv kan regulere deres kropstemperatur. Det er derfor vigtigt, at skildpaddernes miljø indrettes med forskellige temperaturer forskellige steder i terrariet, sådan at dyret selv kan vælge den temperatur, som passer til dens aktivitet.
Det kaldes også, at give skildpadden en varmegradient. Et andet udtryk for det samme er POTZ, der stammer fra det engelske udtryk: ”preferred optimal temperature zone” (”foretrukne optimale temperatur-zone”). Det handler altså om at skabe forskellige temperaturzoner i buret, sådan at skildpadden kan vælge, hvad den foretrækker. For de fleste landskildpadder ligger POTZ imellem 22° og 30°.

Solplads og stuetemperatur

En temperaturgradient kan skabes ved at kombinere forskellige former for varmekilder. Ved at anvende spotlamper og keramiske varmelamper (der kun giver infrarød varme og intet lys) bør det være rimelig nemt at skabe forskellige temperaturer forskellige steder i terrariet. Nogle steder kan man kombinere varmekilderne, sådan at skildpadden får en rigtig solplads, hvor den kan få varmet kroppen godt igennem. På denne solplads skal varmen ligge omkring 32-35°. Omgivelserne omkring solpladsen kan ligge på alt imellem 15 og 25°. Om natten klarer skildpadden sig som regel med stuetemperatur. Hvis skildpadden hele natten ligger i en temperatur på 28°, bliver kroppen stresset og den mister appetitten.

Raske skildpadder elsker varme

Det er meget vigtigt for en skildpadde at kunne søge hen i solen for at varme kroppen op. Dens naturlige adfærd er først at varme kroppen op og derefter spise. For at skildpadden skal kunne fordøje sin mad, skal flere forskellige fordøjelsesenzymer aktiveres, og det bliver de først, når skildpadden har opnået den ønskede temperatur, som ligger på mindst 30°. En rask skildpadde vil normalt altid søge hen til det varmeste sted i terrariet og ligge der, indtil den opnår den ønskede temperatur, hvorefter den går sin vej. En syg skildpadde vælger som regel et sted med omkring 30°, hvor den bliver liggende uden at røre sig. En meget syg skildpadde undgår varme og forsøger i stedet at gå i dvale. Men bemærk at selv raske skildpadder kan tage helt naturlige hvilepauser især om efteråret, når de trækker sig tilbage til køligere steder eller måske graver sig ned et par dage.

Ikke over 30°

Det er bestemt ikke sådan, at arter fra tørt klima konstant skal opholde sig i høje temperaturer. Varierede temperaturer er langt sundere for dem. Faktisk vil de fleste middelhavsskildpadder dramatisk nedsætte deres aktivitet, når temperaturen kommer over 30°. Så søger de ind i grotter, huler eller under rødder i vegetationen, hvor de kan finde et køligere og mere fugtigt mikroklima, sådan at fordampningen fra kroppen nedsættes.

Skildpadder får ikke feber

Bemærk også, at skildpadder skal have det meget varmere end sædvanligt, når de er syge. Om dagen skal temperaturen holdes konstant omkring 30° i 16-18 timer, og om natten omkring 25°. Krybdyr får ikke feber som en forsvarsmekanisme ved sygdom – så ved at øge varmen i terrariet ’giver vi’ skildpadden en form for feber og stimulerer dermed immunforsvaret.

Ingen varme under terrariet

Undgå varmekabler og varmemåtter under terrariet. Disse varmekilder stimulerer ikke skildpaddens naturlige adfærd med at tage solbad. Og desuden vil en skildpadde, der søger kølighed, instinktivt forsøge at grave sig ned, så hvis der er en varmekilde under terrariet bliver det helt forkert – jo mere skildpadden graver sig ned, jo varmere bliver den. Det vil stresse dyret og kan på længere sigt påvirke immunforsvaret negativt.

Meget UV-lys

De fleste landskildpadder stammer fra lande med en meget høj lysintensitet. De har altså brug for lys i mange af døgnets timer. Lyset bør stamme fra en kombination af almindeligt lys fra glødelamper eller lysstofrør og fra UV-lys. UV-lys er vigtigt for at skildpadden skal kunne danne D-vitamin og dermed kunne optage calcium fra foderet. Hvis den ikke har adgang til UV-lys er der risiko for, at den kan få en mangelsygdom, der ytrer sig ved at skjoldet bliver blødt eller deformt.

Skift UV-lyskilden ud mindst to gange om året

Den bedste kilde til UV-lys er selvfølgelig solen. Hvis din skildpadde ikke har adgang til solskin, er UV-lysstofrør eller -lamper det bedste alternativ, du kan give din skildpadde. De giver en svag UV-stråling (2-5%), som hverken er farlig for skildpadden eller for de mennesker, der bor sammen med den. UV-lyset bør stå 30-45 cm fra skildpadden og være tændt 12 timer om dagen. Det er vigtigt at sørge for at udskifte UV-lysstofrør mindst en gang om året og helst en gang hvert halve år. Selv om de stadig lyser og altså lokker os til at tro, at de virker fint, så taber de ret hurtigt deres UV-stråle-evne!

14 timer i døgnet

Om sommeren bør lyset være tændt 14 timer i døgnet, forår/efterår ca. 12 timer i døgnet, og hvis skildpadden ikke får lov at gå i vinterdvale, bør lyset være tændt 14 timer i døgnet året rundt. For at efterligne skildpaddens naturlige miljø er det bedst, hvis man kan variere lysstyrken lidt i løbet af døgnets lyse timer. Hvis man har flere lyskilder, kan de indstilles på forskellige tider ved hjælp af tænd-sluk-uret, sådan at lyset er lidt svagere i formiddags- og eftermiddagstimerne, og lidt kraftigere midt på dagen. Nogle dage kan man slukke en del af belysningen, for at efterligne dage med overskyet vejr.

Underlag med høj luftfugtighed

I deres naturlige miljø tilbringer skildpadder meget tid under blade på jorden eller i klipperevner og jordhuler. Her udsættes de for et mikroklima, dvs. et klima, der afviger fra det normale klima, som mere højbenede dyr udsættes for. I mikroklimaet er der først og fremmest en anden luftfugtighed og anderledes bevægelser i luften. I naturen er luftfugtigheden ofte væsentligt højere ved jordoverfladen, end den er bare en meter oppe. Dette adskiller sig kraftigt fra vores lejligheder og huse med centralvarme, hvor luftfugtigheden som regel er ekstremt lav. Lav luftfugtighed udtørrer dyret – med hver eneste vejrtrækning mister krybdyret kropsvæske. Efterhånden ved vi, at kronisk udtørring er den største risiko for udvikling af nyresygdomme hos krybdyr. Det har også vist sig, at udtørring kan have stor betydning for fejlvækst af skildpaddens rygskjold, den såkaldte pyramidevækst.

Behov for at grave sig ned

I fangenskab er det altså vigtigt, at underlaget i terrariet afspejler det mikroklima, der findes på det naturlige levested. Underlaget skal også helst bestå af noget, skildpadden kan grave sig ned i. Det er vigtigt for skildpadden at kunne grave sig ned, fordi det både beskytter den mod kulde og varme. Et underlag af jord eller grus er derfor naturligt (blanding 50/50). Det er også vigtigt med et fast underlag, så skildpadden kan bevæge sig naturligt. En af ulemperne ved underlag af naturmaterialer er, at skildpadder ofte spiser af det. Jord og ikke mindst grus og sten, kan let give forstoppelse. Hvis man ofte giver skildpadden mulighed for at bade, er risikoen ved underlag af naturmaterialer dog små.

Spirebakker

En af de måder, man kan skabe et godt miljø på for sin skildpadde, er ved at bruge den ovenfor beskrevne metode med at have flere spirebakker (eller en anden form for plastbaljer) ved siden af hinanden i bunden af terrariet.

De forskellige bakker kan fyldes med forskellige bundmaterialer, for eksempel:

  • en blanding af jord og sand, mindst 5 cm dybt. Bland gerne lidt frisk spagnum eller vermiculite (et vulkansk materiale) i – spagnum fås på planteskoler, vermiculite fås på visse planteskoler, visse dyrebutikker med speciale i krybdyr eller på nettet, (find forhandler på www.vermiculite.dk). Du kan også blande lidt tørre blade eller andre fugtbevarende materialer i. Læg en hul træstamme ovenpå som gemmested. Det øverste lag i denne bakke skal regelmæssigt overbruses for at holde en vis fugtighed (men må ikke være vådt).
  • forskellige planter, der giver skygge og kan fungere som gemmested.
  • sten i en bakke, gerne af varierende størrelse, men ikke så små at skildpadden kan sluge dem. Flade sten eller kakler kan lægges øverst og bruges som fodersted.
  • løst opvredne håndklæder i en bakke kan bruges til at grave i og som gemmested.

Denne blanding af underlag er billig. Bakkerne er nemme at holde rene og de giver mulighed for at skabe forskellige temperaturzoner og en god udvikling af mikroklima. Snavs i overfladen kan skrabes væk, efterhånden som det opstår. Alt underlag (sand og jord) skiftes hver tredje uge. Stenene vaskes og koges eller opvarmes i ovnen hver tredje uge. Håndklæderne skal selvfølgelig vaskes, når de bliver snavsede.

Ulemper ved andre typer underlag:

  • Avispapir – giver ikke mikroklima, dyrene kan ikke grave i det.
  • Bark – ideelt miljø for mider og mikroorganismer og kan være meget skadeligt, hvis dyrene spiser det.
  • Kalcisand - kan forårsage øjenirritation, forstoppelse og virke meget udtørrende.

Stor, tung vandskål

Vandskålen skal være større end skildpadden, så den kan ligge og tage bad i den. Skålen skal være bred og tung, så den ikke kan vælte. Den skal også have lave sider, så skildpadden let kan komme ud og ind. Vandet må kun være så dybt, at det når skildpadden til øjnene, så der ikke er risiko for, at den drukner, for landskildpadder er meget dårlige til at svømme.
Ørken- og steppeskildpadder skal ligge ’i blød’ i 30-60 minutter mindst én gang om ugen, skovskildpadder bør ligge i blød mindst 2-3 gange om ugen. Unger skal ligge i blød hver dag. Selv voksne skildpadder har godt af at bade ofte! Vandet skal udskiftes tit, så det altid er rent, da skildpadder gerne har afføring i vandet. Det er vigtigt for dem at have adgang til vand! Hvis man glemmer det, kan skildpadden blive udtørret og få gigt.

Skildpadder vil gerne kunne gemme sig

Sørg for, at skildpadderne har adgang til områder, hvor de kan gemme sig og hvile. Gemmestedet skal ligne en lille, mørk grotte, for at skildpadden skal føle sig tryg ved det. Se mere om dette under mikroklima.
Undgå trængsel. Selv om mange skildpadder foretrækker at ligge tæt sammen i en stor bunke, skal dyrene have mulighed for at trække sig tilbage til hver deres gemmested. Bland aldrig forskellige arter i samme terrarium.

Lad gerne skildpadderne komme ud

Udendørsterrarier giver adgang til naturligt sollys og udfoldelse af naturlig adfærd, og det er med til at holde landskildpadderne sunde og raske. I perioden maj til september kan skildpadder med fordel opholde sig udendørs så meget som muligt. Hvis du har et rigtig godt bur udenfor med et velisoleret hus, hvor skildpadden kan søge ly for stærk sol, regn, blæst og kulde, kan skildpadden være ude døgnet rundt. Ellers bør skildpadden kun være ude på varme sommerdage. I skildpaddehuset bør der være områder med jord, som skildpadden kan grave sig ned i, og gerne halm som isoleringsmateriale til at gemme sig i. Hvis det er muligt at tilslutte udendørsanlægget til et drivhus, hvor der er installeret varmelamper, kan udendørssæsonen blive endnu længere.

Kan både klatre og grave

Buret skal være tilstrækkelig stort til, at skildpadden ikke hurtigt kan hverken spise og trampe alt grønt ned til en lervælling! Landskildpadder kan både klatre og grave! Væggene bør derfor have en indadbøjet kant, som skildpadden ikke kan klatre over. Hegnet bør graves mindst 35 cm ned og kantes af grus, for at forhindre, at skildpadden graver sig ud. Hegnet bør ikke bestå af net, for det er bedst, at skildpadden ikke kan kigge ud. Sørg også for at beskytte skildpadden mod rovdyr, der kan komme ind til skildpadden udefra. Sørg for, at der altid er friskt vand til at drikke og bade i.

Store sten holder på varmen

Det er ikke nogen god idé at anlægge en ’skildpaddehave’ direkte på græsplænen, fordi jorden vil være alt for fugtig. Sørg for at skabe så varieret et landskab som muligt. Veldrænede ’tørre’ bakker med lavtvoksende vegetation, der gør det muligt for skildpadden at finde mad, er væsentligt. Variér landskabet ved at lægge store sten ud, der vinkles mod syd, sådan at de kan være sol- og varmefangere. Her kan man anlægge områder med væsentligt højere temperaturer end omgivelserne. Disse varmepladser er populære, når skildpadden har brug for at suge varme til sig.

Temperaturen varierer med arten

Nattemperaturen må ikke komme under 10°, og dagtemperaturen skal ligge på mindst 15°, når det drejer sig om middelhavsskildpadder fra den nordlige side af Middelhavet. Nordafrikanske arter samt leopardskildpadder og skovskildpadder er mere følsomme og kræver derfor højere, i nogle tilfælde væsentligt højere, temperaturer. Det er derfor meget vigtigt at vide, hvilken art man har med at gøre.
Man behøver ikke at tage skildpadden ind, hver gang det regner. Regnen er en vigtig stimulans for dyret, og hjælper den med at udskille urinsyre. De fleste skildpadder, der kommer fra et tørt klima, drikker store mængder væske, når det regner.

Hold rent!

Rengøring er desværre noget, mange krybdyrejere forsømmer. I naturen bevæger landskildpadden sig over store landområder, og kommer sjældent i kontakt med sin egen afføring. I fangenskab tvinger vi den til at leve på et meget begrænset areal. Når skildpadden tømmer sin tarm, udskilles store mængder bakterier med afføring og urin (alt kommer ud på én gang). Desuden ligger der ofte madrester rundt omkring i terrariet. Hvis ikke hygiejnen er i top, resulterer det i en kraftig vækst af bakterier, og skildpadden kommer til at bevæge sig rundt i et voldsomt bakteriebefængt miljø.

Indretning, som er nem at holde

For at kunne opretholde et godt og sundt miljø i terrariet, er det vigtigt at indrette det sådan, at det er nemt at holde rent. Det er vigtigt, at bundmaterialet enten er let at skifte ud eller let at rengøre. Det er et godt trick at lære skildpadden at bade i en separat, lav vandskål, fordi skildpadder tit tømmer deres tarm, når de bader, og så ender afføringen i vandskålen i stedet for i terrariet. Mad- og vandskåle skal vaskes hver dag og desinficeres en gang om ugen. Hele terrariet og alt inventar skal også desinficeres tit. Man kan anvende fortyndet klorin eller rodalon. Men det er meget vigtigt, at man skyller godt efter, og sørger for at alt er tørt, før man sætter skildpadden tilbage i terrariet.

Vask hænder

Vask altid hænderne grundigt, når du har håndteret skildpadden eller dens ting! Det er vigtigt at huske, at salmonellabakterier er en normal bestanddel af den bakterieflora, der findes i skildpaddens tarmsystem.