Du kender måske godt, at især nye ryttere kan have brug for hjælp, når de begynder i stalden eller skal ud på de første rideture. For dem kan det virkelig betyde alverden, når en mere erfaren rytter tager initiativ og rækker ud til de nye for at hjælpe dem på vej.

Vi har bedt vores rådgiver og antimobbekonsulent Lotte dele sine fem bedste bud på, hvad der skal til for at være en rigtig god ridekammerat.

Staldtip #1: Få de nye til at føle sig hjemme

Kan du huske din egen første dag i stalden og som rytter? Det kan være svært at være ny, og alle kan gøre de nye glade ved at være søde og venlige. Der skal ikke meget til: Det kan være nok at komme hen og sige hej og fortælle lidt om stedet og om ponyerne, så de nye hurtigt kommer til at føle dig hjemme.

Staldtip #2: Giv en hjælpende hånd

De første gange man skal sadle op, kan det være svært at huske, hvordan det hele skal sidde eller vende. Så kan man være en god ridekammerat ved at vise, hvordan det hele skal sidde rigtigt.

Staldtip #3: Brug din viden til at gøre de andre dygtigere

Der er tit tilskuere til ridetimen, og der bliver ofte kommenteret på hinandens ridning. Det er en god chance for at gøre hinanden bedre med gode og konstruktive input. Især hvis rytteren gerne vil have hjælp eller feedback. Hvis de ikke ønsker det, hjælper det ikke at kommentere på deres ridning.

Staldtip #4: Det er godt at være to om en urolig pony

Vi kender alle de dage, hvor ponyen bare ikke står stille, men flytter sig rundt, hver eneste gang man prøver at sætte foden i stigbøjlen. Her er det bare godt at være flere og hjælpes ad, så den ene kan holde ponyen, indtil den anden er kommet godt i sadlen.

Staldtip #5: Husk at alle bliver glade for ros!

Når man har redet længe nok til at kunne starte til et ridestævne og måske endda vundet en roset. Her gør det en stor forskel, når ridekammeraterne husker at ønske en tillykke! Det bliver man så glad for – og hvis man giver ros til de andre, kommer det ofte igen 😊

Selv verdens bedste ridekammerat kan ikke løse alt

Vi ved godt, at alverdens gode råd ikke kan løse alle problemer – især ikke, hvis rådene ikke bliver fulgt. Nogle gange kan det gå galt og ende med, at nogle bliver drillet eller ligefrem mobbet. Og hvad kan man egentlig selv gøre, hvis de andre ikke er søde ved hinanden?

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at det ikke er ens egen skyld, hvis man bliver drillet eller mobbet. Det er et problem, som berører flere end dem, det går ud over. Uanset om det rammer en selv, eller om det rammer en anden, er det vigtigt, at man ikke føler sig alene om at løse det. Prøv at forestille dig, at en af dine ridekammerater blev drillet hver dag. Hvad tror du, det ville betyde, hvis du sagde fra over for drilleriet?

Du skal ikke prøve at løse problemet alene. Det bedste er at snakke med sin ridelærer eller en anden voksen, som kender gruppen, om det. Man kan også spørge sine forældre til råds. For drilleri og mobning påvirker hele gruppen, og derfor er det godt at være den gode ridekammerat, som gør noget ved problemet ved at inddrage de voksne.