Pludselig føles ponyen ikke, som den plejer. Måske føles gangen mere ujævn? Måske vil den pludselig ikke så gerne gå frem? Måske nikker den meget med hovedet? Så kan det være en god ide at få en tid hos dyrlægen og finde ud af, hvad der kan være årsagen til det ændrede gangmønster.

Akutte skader, såsom spark, forvridninger og hovbylder, er normalt tydelige med en halthed. Derimod kommer overanstrengelseshaltheder gerne snigende - derfor er det vigtigt, at man ikke venter, indtil hesten eller ponyen er meget halt, men ringer til dyrlægen, selv når du bare synes, at noget føles forkert.

Generel helbredsstatus

Dyrlægen starter altid med at kigge og mærke på ponyen, for at se om han/hun finder noget unormalt. Det kan f.eks. være en hævelse, et sår eller varme i hov eller ben. Derefter skal du sandsynligvis vise ponyen i en longe og trav på et lige spor på hård bund.

Halthedsudredning

Hvis der ikke er noget synligt, der springer dyrlægen i øjnene ved den indledende undersøgelse i stalden, så laves der gerne en bøjeprøve for at komme problemet lidt nærmere. Bøjeprøven kan nemlig bruges til at lokalisere, hvor problemet sidder henne i benet. Dyrlægen bøjer ponyens ben i kort tid for at "provokere" smerte, og ponyen løber derefter ligeud på den hårde bund. Hvis dyrlægen har mistanke om, at haltheden er i et af benene, bøjer han normalt både højt og lavt for at blive endnu klogere på, hvor smerten er placeret.

Efter bøjeprøven ser dyrlægen på ponyen i longe. Efter bøjeprøven ved dyrlægen ofte lidt mere om, hvor haltheden sidder, og derfor kan han/hun nu kigge på hesten med andre øjne. For at være helt sikker kan der lægges en blokade i området, hvor dyrlægen formoder at haltheden sidder. Fjerner det haltheden, så er det tegn på, at det er korrekt, at problemet sidder der.

Røntgen

Det er bestemt ikke hver gang, det giver mening at tage røntgen. Ponyer røntgenfotograferes, ligesom mennesker, for at sikre, at der ikke er nogen fraktur. Dette gøres normalt kun, hvis dyrlægen tror, at hesten er i usædvanlig smerte, eller hvis du er usikker på, hvad der forårsagede haltheden.

Ultralyd

Sener og ligamenter vises ikke på røntgenbilleder, så dyrlægen kan have brug for hjælp fra en ultralyd, før behandlingen påbegyndes. Her er det særligt, hvis han/hun har mistanke om, at der måske er en skade i en sene og skal se, hvordan den ser ud, inden en plan laves.

Behandling

Det bedste for ponyen, når den er halt, er at holde sig i ro. Hvis ponyen har mange smerter, og den reagerer i bøjeprøven, så behandles den måske med forskellige præparater afhængigt af skaden. En af de mest almindelige årsager til overanstrengelse er ledinflammation, som oftest behandles med kortison i leddet. Sener og ligamenter kræver mest ro, og der er det om at væbne sig med tålmodighed, da det kan være en langsommelig affære.

Genoptræning/kontrol

Når dyrlægen har behandlet ponyen, får du en plan for, hvad ponyen må lave i den nærmeste fremtid. Måske skal den skridtes for hånd eller måske have komplet boksro. Oftest vil dyrlægen se ponyen igen, før du kan begynde at genoptræne, og selv da er det vigtigt at følge dyrlægens råd, så skaden ikke bryder frem igen.