Oprindelsesland: Canada
Levealder: 7 - 15 år
Vægt: Hanner 4 - 5 kg, hunner 3 - 4 kg
Hvor kommer sphynx fra?
Sphynxen er oprindeligt fra Canada, hvor der i 1966 blev født en hårløs hankilling i et kuld. Der er altså tale om en tilfældig genetisk mutation. Den hårløse killing blev brugt som far til et nyt kuld af killinger både med og uden hår. Sphynx er en meget ny race, så vi skal faktisk helt frem til 2002, før den blev godkendt i FIFe. Navnet sphynx stammer fra de egyptiske katte, man kan se i hieroglyfferne.
Hvordan er en sphynx’ temperament og adfærd?
Sphynx-katten er en meget social kat – så meget, at den til tider kan blive lidt klæbende. Den er meget hengiven og elsker virkelig at være sammen med sine mennesker. Netop fordi den er så social, er det ikke en race, der er god til at være alene hjemme i længere tid. Så man skal overveje, om det er den rigtige kat for én, hvis man ofte har lange dage væk hjemmefra.
En sphynx er også kendt for at ”snakke” en del. Så hvis du bare vil have fred og ro og bliver lidt småbims af at høre på en insisterende miaven meget af tiden, er det ikke sikkert, at sphynxen er noget for dig. Hvis du gerne vil forsøge at begrænse snakkeriet lidt, kan du øve dig i ikke at tale tilbage til din sphynx og ikke give den din opmærksomhed, hver gang den miaver – så kommer du nemlig til ubevidst at forstærke adfærden.
Sphynxer er små varmesøgende missiler, som godt kan lide at putte sig i tæpper eller lignende. De er udprægede indekatte, og hvis man skal have sin sphynx med udenfor, f.eks. i en indhegnet have, skal man være sammen med den og tage hensyn til vind og vejr.
Sphynxens manglende eller underudviklede knurhår kan have betydning for dens adfærd. Knurhårene er vigtige, når katten skal sanse miljøet omkring sig. Den bruger knurhårene til at mærke bevægelse i luften, f.eks. når et byttedyr eller en fjende nærmer sig – selv når det er mørkt. De viser også deres sindstilstand med knurhårene og kommunikerer med andre katte via dem. Det er altså ikke en adfærdsmæssig fordel for katten at mangle sine knurhår og følehår.
Aktivering af sphynx
Sphynx-katten er en aktiv og legesyg kat, der kræver en høj grad af aktivering og stimulering for at være glad og tilpas – og særligt fordi den bør holdes som indekat. Det er derfor vigtigt at give den mulighed for at lege og udforske sine omgivelser. Her er det kun fantasien, der sætter grænser, for din sphynx vil gerne være med, hvis du byder op til leg.
Den er intelligent, og du kan derfor også sagtens lære den små tricks. Motion, sansestimulering, opgaveløsning og træning er også godt til at holde din sphynx glad og sund.
Klikkertræning i korte træningspas er en god træningsteknik til katte. Husk, at træning ikke kun kan bruges til at lære katten sjove tricks, men også til at lære den praktiske færdigheder, som f.eks. at have det godt med at komme i bad, få plejet sin hud, få renset ørerne og øjnene og den øvrige pleje, den har brug for.
Aktiveringsfodring, dvs. at du skrotter madskålen og udelukkende fodrer din kat i forskellige former for aktiveringslegetøj, som den skal arbejde med for at få foderet ud, er også god aktivering for en sphynx.
Sphynxens udseende og størrelse
Sphynxens krop er muskuløs, men med en rund mave. Den har lange ben, en lang hale og et kileformet hoved med store øjne og store, spidse ører. Den har ligeledes meget markerede kindben. Det, der dog er sphynxens mest karakteristiske træk, er, at det er en hårløs race.
Faktisk er den ikke helt hårløs, da den har små dun, som også gør, at den føles dejligt blød. Der er også nogle eksemplarer, hvor ørerne, næsen, halen og fødderne kan være dækket af bløde, meget korte hår. Huden kan have forskellige farver og mønstre, som normalt ville være synlige i kattens pels.
Sphynxens farver og mønstre
Sphynx-katten findes i et bredt udvalg af farver og mønstre, herunder:
- Solid (ensfarvet)
- Tabby (klassisk, makrel, plettet)
- Tortie (skildpaddefarvet)
- Bicolor (tofarvet)
- Pointed (colourpoint)
Pelspleje på en sphynx
Selvom sphynxen er hårløs, kræver den stadig en høj grad af pleje. Den skal i bad med jævne mellemrum, da den olie, huden udskiller, og som pelsen normalt absorberer, skal vaskes af. Det er forskelligt fra kat til kat, hvor ofte den skal bades, og foderet kan også spille en rolle.
Racen har heller ikke hår til at forhindre skidt i at komme ind i ørerne, og det samme er gældende for øjenvipperne. Derfor skal både ører og øjne tjekkes for skidt jævnligt, så der ikke opstår betændelse eller andre problemer.
På grund af dens manglende pels kan sphynx-katten være mere udsat for solskoldning, som kan føre til hudkræft, så det er vigtigt at beskytte den mod direkte sollys. Hvis det er køligt i vejret, kan det være nødvendigt at give sphynx-katten en trøje på, så den ikke fryser.
Hvad fejler sphynx?
Sphynxen kan have en særlig risiko for at blive ramt af forskellige arvelige sygdomme. Blandt de sygdomme, som sphynx-katte risikerer at få, er:
- Hudproblemer: akne og solskoldning
- Svampeinfektioner i huden
- Underafkøling
- Øre- og øjeninfektioner
- Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)
Sphynxen spiser ofte mere end almindelige katte med pels, da den skal bruge mere energi på at holde varmen. Selvfølgelig skal den stadig ikke have for meget, men det er vigtigt, du er klar over, at madforbruget er højere end normalt – også pga. de deraf følgende højere udgifter til foder.
Køb af sphynx-killing
Vælg en opdrætter, som er opmærksom på både racens fysiske sundhed og adfærdsmæssige trivsel, og som kan give dig råd og støtte til, hvordan du skal passe din sphynx. Hvis du ønsker en mere uvildig rådgivning før købet, kan du kontakte din dyreklinik eller en uddannet katteadfærdsrådgiver. Du bør også selv søge viden og sætte dig ekstra grundigt ind i sphynxens særlige behov og tænke over, om du virkelig har den tid og den entusiasme, det kræver at have så speciel en kat.
Før du køber killingen, kan du bede opdrætteren om at se kuldet, så du kan danne dig et indtryk af, hvordan de ser ud. Er de rene og pæne, har de klare øjne, rene ører, og viser de ingen tegn på diarré eller lignende? Bed gerne om at se morkatten – og helst også faren, hvis det er muligt – for at se, hvordan de ser ud, og hvordan deres temperament er.
Et andet vigtigt emne at berøre er, om opdrætteren er begyndt at træne din kommende bedste ven til at have det godt med f.eks. at blive badet, få renset ører, få en trøje på og at være i sin transportkasse. Når opdrætteren har lagt et godt træningsfundament, bliver det meget lettere for dig at overtage og vedligeholde træningen resten af din kats liv.
Tre ting, du skal vide, inden du køber en sphynx
- Kræver regelmæssig hudpleje: Sphynxens hårløse krop kræver nemlig regelmæssig badning og rengøring af ører og øjne for at forhindre snavs i at sætte sig. Den skal også beskyttes mod solen, f.eks. ved at holdes i skyggen og/eller få solcreme på.
- Store sociale behov: Sphynx-katten er en meget social kat, der kræver opmærksomhed og selskab. Hvis du ikke er hjemme det meste af tiden, er sphynxen ikke racen for dig.
- Kræver aktivering og stimulering: Sphynxen er en aktiv og legesyg kat, der kræver en høj grad af aktivering og stimulering for at være glad og tilpas. Hvis du ikke har tid eller ressourcer til at holde den beskæftiget, kan du ende med problemadfærd og en frustreret kat.
De tre bedste egenskaber ved sphynx
- Kærlig og social: Racen er social og kælen, og den knytter sig tæt til sine ejere. Den elsker at være i nærheden af mennesker og er typisk tolerant overfor børn og andre kæledyr.
- Legesyg af sind: Sphynxen er legesyg af sind, så der er god energi omkring dem, hvor det helt sikkert også bliver til nogle gode grin, når den folder sig ud.
- Træningsvillig: Sphynxen er intelligent, aktiv og social, hvilket gør den velegnet at træne med. Hvis du går op i træning med positiv forstærkning og elsker at kommunikere med en anden dyreart på den måde, er sphynxen en god træningsmakker for dig. Klikkertræning er en god teknik til at træne katte.
Vil du vide mere om andre populære racer?
Vi har samlet en liste med de mest populære katteracer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!
Beregn din pris!
Se, hvad det koster at sygeforsikre din kat.