Oprindelsesland: Thailand (tidligere kaldet Siam)
Levealder:
11 - 13 år
Vægt:
Hanner 4 - 6 kg, hunner 2,5 - 4 kg

Hvor kommer siameseren fra?

Siameseren stammer fra Thailand, dengang kaldet Siam, og det siges, at gamle dokumenter fra 1300-tallet beskriver en kat, der lyder præcis som siameseren. Racen har derfor med stor sandsynlighed en historie, der går langt tilbage i tiden. Det menes, at siameseren i flere hundrede år har været en eksklusiv race, der boede i Siams buddhistiske templer og hos den siamesiske kongefamilie.

Racen dukkede første gang op på en udstilling i England i 1885, og siden den tid er interessen for den orientalske katterace steget gradvist. Den ses bl.a. også i Disneys Lady og vagabonden, hvor der er to siameserkatte, der gør livet surt for Lady.

Hvordan er en siamesers temperament og adfærd?

Siameseren er en meget intelligent, kærlig og selvstændig kat, der går sine egne veje. Samtidig er den også meget social og har brug for en del opmærksomhed. Siameseren keder sig hurtigt, hvis den er alene hjemme. Den er rimeligt aktiv, så hjemmet skal have god plads og være indrettet til, at den kan udfolde sig.

Siameseren elsker at opholde sig i højden og observere sine omgivelser fra en god udsigtspost, som f.eks. toppen af en reol. Men hvis du indbyder til leg, kæl eller anden opmærksomhed, så kigger den gerne ned, da den elsker at være tæt på sin familie, nyder at putte og kæle. Den er en rigtig skødekat – når det passer den.

Det er en meget kommunikerende race, der gerne fører lange samtaler med dig, hvor den tydeligt fortæller dig, om den kan lide det, du har gang i. Du skal altså være med på, at det ikke er en stille kompagnon, du får dig her.

Aktivering af siameseren

Siameseren er intelligent, og derfor kan den trænes til mange ting. Den kan f.eks. lære at gå i snor, lære små tricks på kommando og løbe agility. Det er altså kun fantasien, der sætter grænser. Det kræver en del tålmodighed at træne en siameser. Det er nemlig en meget selvstændig race, der gerne selv vil bestemme, hvor og hvornår den skal gøre noget.

Klikkertræning i korte træningspas er en god træningsteknik til katte. Husk, at træning ikke kun kan bruges til at lære katten sjove tricks, som f.eks. at give ”high five”, men også til at lære den praktiske færdigheder som f.eks. at gå frivilligt ind i transportkassen eller at få tænderne børstet dagligt.

Racens høje intelligens sætter også krav til gode muligheder for mental træning og udfoldelse. Der skal være plads til, at katten kan udfolde sig, og det samme gamle legetøj duer ikke. Du skal være opfindsom og kreativ – ligesom din kat. Hvis du ikke sørger for at aktivere din siameser på fornuftige måder, vil den hurtigt selv finde på ting at lave – f.eks. at problemløse sig ind i skabe og skuffer, åbne døre, tænde for vandhanen, grave i potteplanterne osv.

Aktiveringsfodring – altså at du skrotter madskålen og udelukkende fodrer din siameser i forskellige typer aktiveringslegetøj, som den skal arbejde med for at få foderet ud – er også god aktivering. Det giver den mulighed for at udføre en stor del af sin naturlige jagt- og ædeadfærd. Fordi siameseren er så kvik, vil den ofte kunne løse endda særdeles svære aktiveringsopgaver.

Overvejer du at få killing?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et killingeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til killingeuniverset

Kvinde sidder med en killing

Overvejer du at få killing?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et killingeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til killingeuniverset

Kvinde sidder med en killing

Siameserens udseende og størrelse

Siameserens krop er slank, muskuløs og elegant, hvilket giver den et yndefuldt og atletisk udseende. Den har lange ben, en lang hale og en kileformet hovedform med store, spidse ører. Siameserens pels er kort, glat og tætliggende, hvilket giver den et skinnende og glat udseende.

Den har en karakteristisk farvefordeling, der kaldes "pointed", hvilket betyder, at ørerne, ansigtet, poterne og halen er mørkere end resten af kroppen. Siameserens øjne er altid dybblå, hvilket er et af dens mest iøjnefaldende træk.

Mange siamesere er skeløjede i større eller mindre grad. Når de skelende øjne er medfødte, vil det sjældent være et problem for katten, og den kan leve et normalt liv, selvom dens syn måske er lidt anderledes – f.eks. kan den have sværere ved at bedømme afstande end andre katte.

Siameserens farver og mønstre

Siameseren findes i flere farver og mønstre, herunder:

  • Seal point
  • Blue point
  • Chocolate point
  • Lilac point
  • Red point
  • Cream point
  • Tortie point
  • Tabby point

Pelspleje på en siameser

Siameserens pels kræver minimal pleje, da den bare skal børstes indimellem, så du får de løse hår ud. Det er heller ikke en race, der fælder ret meget.

Hvad fejler siameseren?

Siameseren er lidt mere disponeret for forskellige sygdomme end nogle andre racer. Generelt er det sådan, at racerene katte har en mindre pulje af gener at føre videre end huskattene, som formerer sig meget mere tilfældigt og derfor sjældnere får ført uheldige gener videre til næste generation.

Blandt de sygdomme, som siamesere risikerer at få, er:

  • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): En hjertesygdom, hvor hjertets muskel fortykkes, og hjertet fungerer mindre effektivt.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): En sygdom i øjets nethinde, som kan føre til blindhed.
  • Astma og bronkitis: Siamesere kan være tilbøjelige til at udvikle luftvejsproblemer.
  • Amyloidose: En sygdom, hvor proteiner (amyloider) ophobes mellem cellerne i forskellige væv, f.eks. i nyrerne og leveren, hvilket kan give en forringet organfunktion.
  • Pica: En tilstand, hvor katten indtager ikke-spiselige genstande som plast, tøj og andre materialer. Årsagen er ikke fuldt forstået, men kan være genetisk.

Lyt med, og bliv endnu klogere på katte

Vi har lavet en podcast, hvor vi sætter livet med kat under lup og kigger på de spørgsmål, der melder sig, om man er ny eller erfaren katteejer.

Du kan lytte til vores podcast der, hvor du normalt lytter eller finde alle vores afsnit her:

Se alle afsnittene her

Podcasten Dyrebart: Pige nusser med sin killing

Lyt med, og bliv endnu klogere på katte

Vi har lavet en podcast, hvor vi sætter livet med kat under lup og kigger på de spørgsmål, der melder sig, om man er ny eller erfaren katteejer.

Du kan lytte til vores podcast der, hvor du normalt lytter eller finde alle vores afsnit her:

Se alle afsnittene her

Podcasten Dyrebart: Pige nusser med sin killing

Køb af siameser-killing

Vælg en opdrætter, som er opmærksom på både racens fysiske sundhed og adfærdsmæssige trivsel, og som kan give dig råd og støtte til, hvordan du skal passe din siameser. Hvis du ønsker en mere uvildig rådgivning før købet, kan du kontakte din dyreklinik eller en uddannet katteadfærdsrådgiver.

Før du køber killingen, kan du bede opdrætteren om at se kuldet, så du kan danne dig et indtryk af, hvordan de ser ud. Er de rene og pæne, har de klare øjne, rene ører, og viser de ingen tegn på diarré eller lignende? Bed gerne om at se morkatten – og helst også faren, hvis det er muligt – for at se, hvordan de ser ud, og hvordan deres temperament er.

Tre ting, du skal vide, inden du køber en siameser

  1. Opmærksomhedskrævende: Siameseren er en meget social kat, der kræver opmærksomhed og selskab. De trives ikke i et hjem, hvor du er meget væk. Selvom du har to siamesere, skal du stadig underholde, nusse og hygge med dem, når du kommer hjem.
  2. Kræver aktivering og stimulering: Siameseren er en aktiv, intelligent og legesyg kat, der kræver en høj grad af aktivering og stimulering for at være glad og tilpas. Hvis du ikke har tid eller ressourcer til at få den stimuleret i øverste etage, så vil den ikke trives.
  3. Snakkesalig roomie: Siameseren er kendt for at være en ret højlydt kat, der gerne gør opmærksom på sig selv. Så hvis du gerne vil have fred og ro og bliver lidt småbims af at høre på en insisterende miaven det meste af tiden, så er siameseren ikke noget for dig. Hvis du gerne vil forsøge at begrænse snakkeriet lidt, kan du øve dig i ikke at tale tilbage til din siameser og ikke give den din opmærksomhed, hver gang den miaver – så kommer du nemlig til ubevidst at forstærke adfærden.

De tre bedste egenskaber ved siameseren 

  1. Kærlig og social: Siameseren er en utrolig kærlig og social kat, der knytter sig tæt til sine ejere. Den elsker at være i nærheden af mennesker og at ligge tæt i sofaen.
  2. Aktiv spilopmager: Her får du en race, som der er gang i, og hvor du helt sikkert ikke kommer til at kede dig. Et par spilopper er der også i siameseren, men hvem kan stå for det? Hvis du ønsker dig en kat, der mest passer sig selv og lister stille omkring, er det ikke siameseren, du skal satse på!
  3. Intelligent og træningsvillig: Siameseren er en intelligent og legesyg kat, der nyder at lave hjernegymnastik som at lære tricks, løbe agility eller løse opgaver. Hvis du går op i træning med positiv forstærkning og elsker at kommunikere med en anden dyreart på den måde, er siameseren en god træningsmakker for dig. Husk, at katte ikke er så udholdende som hunde, så hold dig til korte træningspas. Klikkertræning er en god teknik til at træne katte.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære katteracer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten

Beregn din pris!

Se, hvad det koster at sygeforsikre din kat.

20%killingerabat