Oprindelsesland: USA
Levealder: 12 - 15 år
Vægt: Hanner 7 - 10 kg, hunner 5 - 7 kg
Hvor kommer ragdoll fra?
Ragdollens oprindelse kan spores tilbage til 1960'erne, da en amerikansk opdrætter ved navn Ann Baker begyndte at avle på en hvid, langhåret kat ved navn Josephine, som havde en særlig afslappet og rolig personlighed. Formålet var at skabe en katterace med et blidt temperament og et smukt udseende. Resultatet blev ragdoll-racen, der hurtigt fik opmærksomhed og popularitet.
Racen blev godkendt af TICA (The International Cat Association) i 1979, men først i 1991 blev de første bicolour ragdolls anerkendt inden for FIFe (Fédération Internationale Féline). Første gang, vi ser en ragdoll i Danmark, er i 1995, og siden da er det blevet en populær kat i de danske hjem, og der er gerne rift om de killinger, der kommer.
Hvordan er en ragdolls temperament og adfærd?
Ragdollen er kendt for sin rolige og afslappede natur. Den bliver også kaldt den blide kæmpe. Den er social og synes om at være i nærheden af mennesker.
Ragdollen er også kendt for sin intelligens og kan lære tricks som at hente legetøj eller give ”high five”. Den er ikke så aktiv som nogle andre racer og foretrækker ofte at slappe af og observere sine omgivelser. Det er heller ikke sikkert, din ragdoll foretrækker at ligge i højden – den kan lige så vel smide sig på gulvet, når den slapper af.
Den er også kendt for at være meget tolerant overfor børn og andre kæledyr, hvilket gør den velegnet som familiekat. Men selvom ragdollen er en af de racer, man ikke udelukkende avler på baggrund af udseendet, men også på dens sociale adfærd, er den – ligesom alle vores andre tamkatte – ikke et flokdyr.
Der kan altså være individuelle ragdolls, der har det svært med at leve tæt sammen med andre katte, som den ikke er nært knyttet til, selvom dette problem nok opstår sjældnere hos ragdollen end hos så mange andre racer. Hvis du gerne vil have mere end én ragdoll, kan det anbefales at købe to killinger fra samme kuld, som har været særligt glade for hinanden – dvs. at de har leget meget sammen, sovet i tæt fysisk kontakt osv.
Fordi ragdolls kan have en tendens til at danne bestemte typer af blæresten og derfor opleve smerter og ubehag, når de tisser, kan de blive urenlige. Hvis din ragdoll begynder at tisse andre steder end i kattebakken, bør du altså først og fremmest få den undersøgt hos dyrlægen. En uddannet adfærdsbehandler kan derefter hjælpe dig med den adfærdsmæssige side af sagen.
Aktivering af ragdoll
Selvom ragdollen er en rolig og afslappet kat, nyder den stadig at blive aktiveret og stimuleret dagligt. Det er vigtigt at give den mulighed for at lege og udforske sine omgivelser – det er nemlig en ganske legesyg race. Som killinger vil ragdoll-katten underholde dig i timevis med lege som at jagte deres egen hale, jage fluer og udforske verden omkring dem. Mange af dem elsker at løbe efter bolde og bringe dem tilbage til dig, så du kan sagtens træne den tricks.
Jagtleg, motion, sansestimulering, opgaveløsning og træning er også godt til at holde din ragdoll glad og sund. Klikkertræning i korte træningspas er en god træningsteknik til katte. Husk, at træning ikke kun kan bruges til at lære katten sjove tricks, som f.eks. at give ”high five”, men også til at lære den praktiske færdigheder som f.eks. at gå frivilligt ind i transportkassen eller at få tænderne børstet dagligt. En anden vigtig færdighed at bruge træning til er at lære din ragdoll – med den lækre pels – at det er rart at blive børstet, også på de mere ømtålelige og mindre tilgængelige steder som under ”armene” og på indersiden af lårene.
Du kan også overveje at træne din ragdoll til at gå i sele og snor på et sikkert område, hvor den kan få flere positive sanseindtryk, end den kan indenfor – men altså ikke på almindelig gade og vej, hvor I risikerer f.eks. at møde en hund, der ikke vil katten det godt.
Din ragdoll vil sikkert også sætte pris på at have adgang til gode klatremøbler og kradsetræer. I det hele taget kan du berige miljøet i dit hjem til den, som man gør for tigeren i zoo.
Ragdolls udseende og størrelse
Ragdollen er stor, muskuløs og pelset, hvilket giver den et imponerende og majestætisk udseende. Den har en bred brystkasse, kraftige ben og en busket hale. En fuldvoksen ragdoll kan veje mellem 5–10 kg, afhængigt af køn og genetik.
En ragdoll-killing fødes hvid, og farverne kommer til syne i dens første leveuger. Farverne kan blive ved med at udvikle sig i flere år.
Ragdollens pels er halvlang, silkeagtig og meget blød. Den har en karakteristisk farvefordeling, der kaldes "pointed", hvilket betyder, at ørerne, ansigtet, poterne og halen er mørkere end resten af kroppen. Ragdollens øjne er altid blå, hvilket er et af dens mest iøjnefaldende træk.
Ragdolls farver og mønstre
Farver:
- Seal
- Blå
- Chocolate
- Lilla
- Rød
- Crème
- Cinnamon
- Fawn
De kan være tortie:
- Tortie
- Blåtortie
- Chokoladetortie
- Lillatortie
De kan også være tabby.
Mønstre:
- Colorpoint: Kattens krop er lysere, mens ører, ansigt, poter og hale er mørkere.
- Mitted: Ligesom colorpoint, men med hvide "vanter" på forpoterne og hvide "støvler" på bagpoterne samt en hvid stribe på maven.
- Bicolor: Kattens ansigt har en omvendt hvid "V"-form, og den har hvidt bryst, ben og mave.
Pelspleje på en ragdoll
Ragdollens silkebløde pels er semilang. Pelsen er lang ned omkring halen, brystet og maven. På ryggen og ned over siden er pelsen halvlang, men over skulder, hofter og hoved er pelsen forholdsvis kort. Pelsen på halen er lang, og den strækker sig ned omkring bagbenene, så det ligner bukser.
Pelsen filtrer ikke så nemt, men det kan stadig ske, og derfor er pelsplejen en vigtig del af dagligdagen. Det anbefales at børste ragdollen mindst en gang om ugen. Ragdolls fælder en del, og derfor skal du være klar på at svinge støvsugeren – især i fældeperioderne. Hvis du ikke har tid eller kræfter til regelmæssig pelspleje, er det altså ikke en ragdoll, du skal vælge.
Hvad fejler ragdoll?
Som mange andre racekatte kan ragdollen have en særlig risiko for at blive ramt af forskellige arvelige sygdomme. Det skyldes bl.a., at racerene katte generelt har en mindre pulje af gener at føre videre end huskattene, som formerer sig meget mere tilfældigt og derfor sjældnere får ført uheldige gener videre til næste generation.
Blandt de sygdomme, som en ragdoll risikerer at få, er:
- Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): En arvelig hjertelidelse. Hos katte med HCM er hjertemuskulaturen fortykket, så den mængde blod, som hjertet kan pumpe, bliver mindre. Det kan give en øget tendens til at danne blodpropper. Heldigvis arbejder opdrætterne på at mindske forekomsten af sygdommen ved at få hjertescannet deres avlskatte og undgå at avle videre på katte med lidelsen.
- Polycystisk nyresygdom (PKD), også kaldet cystenyre, som er en arvelig tilstand, hvor katten har medfødte cyster (huller) i nyrerne, der med alderen kan blive større og gøre nyrernes funktion dårligere og hos nogle katte føre til nyresvigt. Også i dette tilfælde arbejder opdrætterne på at mindske forekomsten af sygdommen ved at undgå at avle videre på katte med lidelsen.
- Blæresten: Ragdolls kan være tilbøjelige til at udvikle bestemte typer af blæresten, hvilket kan forårsage smerte og ubehag.
Køb af ragdoll-killing
Vælg en opdrætter, som er opmærksom på både racens fysiske sundhed og adfærdsmæssige trivsel, og som kan give dig råd og vejledning i, hvordan du skal passe din ragdoll.
Før du køber killingen, kan du bede opdrætteren om at se kuldet, så du kan danne dig et indtryk af, hvordan de ser ud. Er de rene og pæne, har de klare øjne, rene ører, og viser de ingen tegn på diarré eller lignende? Bed gerne om at se morkatten – og helst også faren, hvis det er muligt – for at se, hvordan de ser ud, og hvordan deres temperament er. Spørg også gerne, om forældrekattene er screenet for arvelige sygdomme, f.eks. hypertrofisk kardiomyopati.
Et andet vigtigt emne at berøre er, om opdrætteren er begyndt at træne din kommende bedste ven til at have det godt med f.eks. at blive børstet, at få børstet tænderne og at være i sin transportkasse. Når opdrætteren har lagt et godt træningsfundament, bliver det meget lettere for dig at overtage og vedligeholde træningen resten af din kats liv.
Tre ting, du skal vide, inden du køber en ragdoll
- Ikke velegnet til at være udekat: Hvis du drømmer om at have en udekat, der f.eks. kan holde din grund fri for mus, så er ragdollen ikke det bedste valg. Dens pels samler let småkviste, blade og ukrudtsfrø op, og det kan få pelsen til at filtre. Flåter kan også nemt gemme sig i den store pels, så det er en god idé at kæmme eller mærke den igennem, når den f.eks. har været ude i sin voliere og kommer ind igen.
- Pelspleje og rengøring: En ragdoll fælder temmelig meget, så det er nødvendigt at være glad for din støvsuger og din fnugrulle, for du kommer til at bruge dem en del i fældeperioderne. Selvom ragdollens pels ikke er den sværeste at holde, kan du forvente, at du skal bruge tid og kræfter på regelmæssig pelspleje. Hvis du ikke har mod på det, er det ikke en ragdoll, du skal vælge.
- Meget kat for pengene: Ragdollen er en stor og tung kat, så hvis du leder efter en lille spirrevip, så er det nok ikke denne race, du skal kaste din kærlighed på. Dit møblement og kattens kradse- og klatreredskaber skal kunne klare ekstra vægt.
De tre bedste egenskaber ved ragdoll
- Rolig og afslappet: Ragdolls har et roligt og afslappet gemyt, der får dem til at passe ind i den almindelige danske familie – med eller uden børn. De har brug for aktivering, men ikke i meget høj grad, så adfærdsmæssigt er det ikke en meget krævende race.
- Social: Ragdollen kan lide at være social og hygge, så hvis du ønsker dig en kælen kat, som du kan tilbringe masser af tid sammen med, er ragdollen ikke den værste race, du kan vælge.
- En fryd for øjet: Det er en utrolig smuk kat, der er meget karakteristisk med sine blå øjne og silkebløde pels. Der er god grobund for en fyldt kamerarulle på telefonen, når du skal knipse billeder af din smukke ven. Den er i høj grad ”instagrammable”.
Racens smukke udseende kan desværre også være en ulempe, da den virkelig skilter med at være en fin racekat og derfor kan risikere at blive stjålet af skruppelløse mennesker, der tror, at de kan sælge den videre for enorme summer. Også derfor bør man passe godt på sin ragdoll og f.eks. ikke bare slippe den løs på helt fri pote. Sørg også for at have den mærket med øretatovering, chip eller begge dele og registreret i Dansk Katteregister, så du kan bevise ejerskabet af den.
Vil du vide mere om andre populære racer?
Vi har samlet en liste med de mest populære katteracer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!
Beregn din pris!
Se, hvad det koster at sygeforsikre din kat.