Oprindelsesland: Iran (det tidligere Persien)
Levealder:
9 - 12 år
Vægt:
Hanner 4 - 6 kg, hunner 3 - 5 kg

Hvor kommer perseren fra?

Man formoder, at perseren har en lang historie, men der er en del tvivl om, hvorfra racen opstod. Det er sikkert, at der har været langhårede katte i Asien i mange hundrede år, og der er sågar hieroglyffer med denne type kat på, som er ældre end vores tidsregning. Det kan derfor sagtens være, at perseren kommer fra dette område, og at dens forfædre er nogle af de ældste domesticerede katte i verden.

I 1905 begyndte den første avl af perseren at finde sted i Danmark, men det er især i USA og England, at der har været meget avl af perseren. Det er også primært avlen i disse lande, der har givet racen det udseende, den har i dag.

I nogle lande har man i dag forbudt avl og ejerskab af katte med flade ansigter pga. de helbreds- og velfærdsmæssige konsekvenser, det kan have for kattene. Som perserejer skal man endelig ikke tage kritikken af racen personligt: Din perser er helt sikkert en dejlig, sød og højt elsket kat. Det er bare vigtigt, at vi overordnet set prioriterer racens velfærd frem for et udseende, der appellerer til nogle mennesker, men som giver katten mange alvorlige problemer.

Hvordan er en persers temperament og adfærd?

Perseren er kendt for sin rolige og kærlige natur. Den elsker at slænge sig i en solstribe og få kæl og nus – ikke fordi den hele tiden vil være i nærheden af sine mennesker eller have opmærksomhed, men den kan godt lide at være skødekat. Den kommer godt ud af det med de fleste, så den kan også være velegnet til børnefamilier.

Perseren er generelt ikke en meget aktiv kat, men den kan godt komme med nogle pludselige energiudladninger, hvor den fra det ene øjeblik til det andet går fra at ligge og boble i solen til helt killingeagtigt at hoppe og lave krumspring. To minutter senere er det så tid til afslapning igen. Det er vigtigt, at du sørger for at få perseren lidt i omdrejninger, da den ellers nemt kan blive overvægtig pga. dens magelige natur. Den kan fungere godt som indekat, da den har et forholdsvist lavt aktivitetsniveau.

Aktivering af perseren

Perseren er en magelig kat, og selvom den kan komme med nogle pludselige, kraftfulde energiudbrud, så er det generelt ikke en race, der bevæger sig unødigt. Det er derfor vigtigt, at du får din perser aktiveret, så den holder sig i god form og ikke bliver overvægtig. Det er lige så usundt for katte at være overvægtige, som det er for os mennesker, og det kan medføre forskellige alvorlige følgesygdomme.

Aktiveringsfodring – altså at skrotte madskålen og udelukkende fodre katten i forskelligt aktiveringslegetøj – er god aktivering, fordi det giver katten mulighed for at udføre en stor del af dens naturlige jagt- og ædeadfærd. Det er ekstra vigtigt at give den mulighed for det, hvis den lever som indekat.

Samtidig kan aktiveringsfodring forebygge eller være med til at behandle overvægt: Hver gang din kat skal spise, skal den arbejde lidt med aktiveringslegetøjet, og den kan ikke bare støvsuge madskålen på én gang. Endelig giver aktiveringsfodringen din kat mulighed for at spise, som det er mest naturligt for en kat: op til 15 små måltider fordelt på hele døgnet. Det er nok de færreste ejere, der fodrer katten så ofte – også om natten.

Klikkertræning i korte træningspas er en god træningsteknik til katte. Husk, at træning ikke kun kan bruges til at lære katten sjove tricks, som f.eks. at give ”high five”, men også til at lære den praktiske færdigheder, som f.eks. at gå frivilligt ind i transportkassen eller at få tænderne børstet dagligt.

En anden vigtig færdighed at bruge træning til er at lære din perser – med den store pels – at det er rart at blive børstet, også på de mere ømtålelige og mindre tilgængelige steder som under ”armene” og på indersiden af lårene.

Overvejer du at få killing?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et killingeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til killingeuniverset

Kvinde sidder med en killing

Overvejer du at få killing?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et killingeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til killingeuniverset

Kvinde sidder med en killing

Perserens udseende og størrelse

Persere har en meget karakteristisk hovedform. Det er bredt med kort snude, fyldige kinder og store, runde øjne. De små ører er placeret langt tilbage på hovedet. Kroppen er middelstor, og perseren har en kort, busket hale. Perserens pels er lang, tyk og silkeagtig, hvilket giver den et imponerende udseende – pelsen gør også, at den ser større ud, end den egentlig er. Perserens øjne kan være i forskellige farver, afhængigt af pelsfarven.

Perserens farver og mønstre

Perseren findes i stort set alle kendte farver. Ensfarvede eksemplarer kan være sorte, hvide, røde eller blå, men der findes også chokolade-, lilac- og cremefarvede persere. Desuden er der også tofarvede og trefarvede persere samt den mere eksotiske ”smoke”, der betyder, at en stor del af pelsen er farvet, mens hårrødderne er sølvhvide. Er kun hårspidserne farvede, og en stor del af pelsen sølvgrå, så kalder man farvevarianten ”shaded”.

Pelspleje på en perser

Perserens pels er nok den mest krævende at holde. Det anbefales at børste perseren dagligt for at forhindre sammenfiltring, men også for at fjerne mange af de løse hår, så katten ikke slikker dem i sig og risikerer at danne hårboller. Regelmæssig badning kan også være nødvendigt for at holde pelsen ren og fri for fedt, men det er vigtigt, at du sørger for at tørre katten godt igennem, så der ikke er fugt helt nede ved huden, der kan give hudirritationer og lignende.

Der findes også en ”klassisk perser”, som har et meget mere normalt proportioneret snudeparti. Hvis du er vild med perserens rolige adfærd, kan du overveje at se nærmere på denne variant af racen, før du bestemmer dig for, hvilken kat du skal vælge.

Hvad fejler perseren?

Perseren er en race, som desværre har nogle sundhedsproblemer, som du skal være opmærksom på, når du skal vælge, hvilken race du vil anskaffe dig. Mange racekatte kan have en særlig risiko for at blive ramt af forskellige arvelige sygdomme. Det skyldes bl.a., at racerene katte generelt har en mindre pulje af gener at føre videre end huskattene, som formerer sig meget mere tilfældigt og derfor sjældnere får ført uheldige gener videre til næste generation. Perseren har desværre – pga. idealet med det meget flade ansigt – fået flere helbredsproblemer med i rygsækken, end andre katteracer har.

Blandt de sygdomme, som persere risikerer at få, er:

  • Brakycefalt syndrom (BAS): En tilstand, der kan forårsage vejrtrækningsproblemer og problemer med varmeudveksling på grund af perserens flade ansigt. Det flade ansigt kan også give tåreflåd og skævt bid. Heldigvis gøres der et stort arbejde blandt opdrættere for at undgå, at denne tilstand føres videre.
  • Polycystisk nyresygdom (PKD); også kaldet cystenyre, som er en arvelig tilstand, hvor katten har medfødte cyster (huller) i nyrerne, der med alderen kan blive større og gøre nyrernes funktion dårligere og hos nogle katte føre til nyresvigt. Også i dette tilfælde arbejder opdrætterne på at mindske forekomsten af sygdommen ved at undgå at avle videre på katte med lidelsen.
  • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): En arvelig hjertelidelse. Hos katte med HCM er hjertemuskulaturen fortykket, så den mængde blod, som hjertet kan pumpe, bliver mindre. Det kan give en øget tendens til at danne blodpropper. Heldigvis arbejder opdrætterne på at mindske forekomsten af sygdommen ved at få hjertescannet deres avlskatte og undgå at avle videre på katte med lidelsen.
  • Tandproblemer, som bl.a. skyldes en dårlig tandstilling pga. det meget flade ansigt.

Det er vigtigt, at du ikke køber en perser, der er meget fladsnudet, da det især er disse katte, der har problemer med vejrtrækningen, tåreflåd og tandstilling. Det kan godt være, at det flade ansigt ser sødt ud, men det må jo ikke være på bekostning af kattens helbred, velfærd og livskvalitet. Sørg derfor for, at din killing har en ansigtsform, der tilgodeser normal vejrtrækning og plads ved mund og øjne. Du kan evt. se nærmere på den ”klassiske perser”, som har et meget mindre ekstremt udseende.

Lyt med, og bliv endnu klogere på katte

Vi har lavet en podcast, hvor vi sætter livet med kat under lup og kigger på de spørgsmål, der melder sig, om man er ny eller erfaren katteejer.

Du kan lytte til vores podcast der, hvor du normalt lytter eller finde alle vores afsnit her:

Se alle afsnittene her

Podcasten Dyrebart: Pige nusser med sin killing

Lyt med, og bliv endnu klogere på katte

Vi har lavet en podcast, hvor vi sætter livet med kat under lup og kigger på de spørgsmål, der melder sig, om man er ny eller erfaren katteejer.

Du kan lytte til vores podcast der, hvor du normalt lytter eller finde alle vores afsnit her:

Se alle afsnittene her

Podcasten Dyrebart: Pige nusser med sin killing

Køb af perser-killing

Vælg en opdrætter, som er opmærksom på både racens fysiske sundhed og adfærdsmæssige trivsel, og som kan give dig råd og støtte til, hvordan du skal passe din perser. I perserens tilfælde er det også vigtigt at vide, om opdrætteren er opmærksom på at avle i modsat retning af det meget flade ansigt, som både kan give alvorlige helbreds- og velfærdsproblemer. Hvis du ønsker en mere uvildig rådgivning før købet, kan du kontakte din dyreklinik eller en uddannet katteadfærdsrådgiver.

Før du køber killingen, kan du bede opdrætteren om at se kuldet, så du kan danne dig et indtryk af, hvordan de ser ud. Er de meget flade i ansigterne? Er de rene og pæne, har de klare øjne, rene ører, og viser de ingen tegn på diarré eller lignende? Bed gerne om at se morkatten – og helst også faren, hvis det er muligt – for at se, hvordan de ser ud, og hvordan deres temperament er.

Et andet vigtigt emne at berøre er, om opdrætteren er begyndt at træne din kommende bedste ven til at have det godt med f.eks. at blive børstet, at få børstet tænderne og at være i sin transportkasse. Når opdrætteren har lagt et godt træningsfundament, bliver det meget lettere for dig at overtage og vedligeholde træningen resten af din kats liv.

Tre ting, du skal vide, inden du køber en perser

  1. Tilbøjelig til vejrtrækningsproblemer og andre helbreds- og velfærdsudfordringer: På grund af perserens meget flade ansigt kan den være tilbøjelig til bl.a. at få vejrtrækningsproblemer, øjenflåd og fejlbid. Det er derfor ekstra vigtigt, at du vælger en kat, der ikke viser tegn på disse problemer.
  2. Kræver intensiv pelspleje: Perserens lange, tykke pels kræver daglig børstning for at forhindre filter og knuder. Du skal derfor være indstillet på, at der skal sættes noget tid og energi af til børstning i hverdagen. Samtidig skal du også få vænnet killingen til børstningen fra starten, så det bliver en hyggestund i stedet for en kamp for jer begge. Hvis du ikke har lyst til daglig pelspleje, er perseren ikke det rigtige valg for dig.

  3. Ikke velegnet som udekat: Perserens pels samler nemt småkviste og visne blade op, og det kan få pelsen til at filtre og kræve endnu mere pleje.

    Med dens særprægede udseende er det også meget tydeligt, at den er en fin racekat, hvilket desværre kan føre til tyveri, da skruppelløse mennesker tror, de kan tjene store penge på at sælge den videre. Derfor er det også ekstra vigtigt, at du har din racekat mærket og registreret i Dansk Katteregister, så du kan bevise ejerskabet af den.

De tre bedste egenskaber ved perseren

  1. Social og omgængelig: Perseren er en kærlig og hengiven kat, der godt kan lide at kæle. Den er meget omgængelig og kommer godt ud af det med de fleste. Derfor passer den adfærdsmæssigt også godt ind i de fleste familier.
  2. Godt selskab: Perseren gider godt sine mennesker, men den er heller ikke påtrængende, som nogle andre katteracer kan være. Du får derfor ikke en ekstra skygge, men en god kammerat, der gerne ser din yndlingsserie sammen med dig. Det er også en race, hvor de fleste kan være med ift. aktivering og energiniveau.
  3. Egnet som indekat: Perseren er en rolig og afslappet kat, og derfor er den også egnet til at være indekat. De fleste persere lever som indekatte – evt. med mulighed for at komme ud og få frisk luft og positive sanseoplevelser i en voliere.
    Adfærdsmæssigt er perseren altså en rigtig dejlig kat, men der findes også andre racer, der har disse gode egenskaber og som har et bedre helbred og derfor en bedre velfærd.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære katteracer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten

Beregn din pris!

Se, hvad det koster at sygeforsikre din kat.

20%killingerabat