Oprindelsesland: Der er uenighed om, hvorfra hellig birma-katten egentlig stammer, men man mener, at den stammer fra Østen, hvor den blev holdt som helligt dyr i lighed med siameseren.
Levealder:
12-16 år
Vægt:
Hanner 4 - 6 kg, hunner 3 - 5 kg

Hvor kommer hellig birma fra?

Den hellige birmas oprindelse er omgærdet af mystik og legender. En populær legende fortæller, at den stammer fra en tempelkat i Burma, som var ejet af en præst. Da præsten døde, havde katten sine poter på hans bryst, og poterne blev hvide som et tegn på renhed.

De blå øjne fik katten fra en gudinde, som vogtede præsternes sjæle. Legenden siger også, at præstens sjæl blev genfødt i kattens krop og transporteret til paradis, da katten døde. Herefter blev alle præsterne genfødt som hellige katte – og derfor blev katten kaldt den hellige kat fra Burma.

Racen blev første gang udstillet i Frankrig i 1920'erne. Desværre stoppede avlsarbejdet under 2. verdenskrig, og der var tilsyneladende kun to overlevende katte. Derfor blandede man formodentlig andre racer, bl.a. persere, ind i racen for at redde den. Racens historier kan kun med sikkerhed spores tilbage til 1940'erne. England godkendte den i 1966, og den blev udstillet i USA i 1967. I dag er den anerkendt og elsket over hele verden.

Hvordan er en hellig birmas temperament og adfærd?

Hellig birma er en social race, der knytter sig meget til sin familie og som godt kan lide at følge med dig rundt i huset og være med til dine gøremål. Det er ikke sjældent, du vil opleve, at den ligefrem smider sig foran dine fødder, hvis den ikke synes, den har fået opmærksomhed nok.

Den er legesyg og godmodig, hvilket gør den til en udmærket familiekat. Ofte kan den også fungere godt med andre kæledyr i huset. Men selvom hellig birma er en af de racer, man ikke udelukkende avler på baggrund af udseendet, men også på dens sociale adfærd, er den ligesom alle vores andre tamkatte ikke et flokdyr.

Der kan altså være individuelle birmaer, der har det svært med at leve tæt sammen med andre katte, som den ikke er nært knyttet til, selvom dette problem nok opstår sjældnere hos birmaen end hos så mange andre racer. Hvis du gerne vil have mere end én birma, kan det anbefales at købe to killinger fra samme kuld, som har været særligt glade for hinanden, dvs. at de har leget meget sammen, sovet i tæt fysisk kontakt osv.

Racen kan godt være ”snakkende”, så du er ikke i tvivl, når din birma er tæt på dig – hvilket den sandsynligvis er. Hvis du ikke ønsker, at din birma miaver meget efter dig, kan du øve dig i ikke at snakke tilbage til den og ikke give den opmærksomhed hver gang, den miaver.

De fleste hellige birmaer lever som indekatte – evt. med mulighed for at komme ud og få frisk luft og positive sanseoplevelser i en voliere. Det er ikke en race, der umiddelbart lægger op til at skulle være udekat. Dens pels samler nemt småkviste og visne blade op, og det kan få pelsen til at filtre.

Med dens smukke udseende er det også meget tydeligt, at birmaen er en fin racekat, hvilket desværre kan føre til tyveri, da skruppelløse mennesker tror, de kan tjene store penge på at sælge den. Derfor er det ekstra vigtigt, at du har din racekat mærket og registreret i katteregistret, så du kan bevise ejerskabet af den.

Aktivering af hellig birma

Hellig birma er en moderat aktiv og legesyg kat. Den vil derfor nyde, at du leger med den og aktiverer den, og det er ekstra vigtigt, hvis den lever som indekat. Det, kombineret med et nysgerrigt sind, betyder, at du ikke behøver lægge dig vanvittigt i selen for at finde på noget, denne race har lyst til at lave. Legetøj som bolde, ”fiskestænger”, drillepinde osv. kan fint bruges som aktivering. Motion, sansestimulering, opgaveløsning og træning er også godt til at holde din birma glad og sund.

Klikkertræning i korte træningspas er en god træningsteknik til katte. Husk, at træning ikke kun kan bruges til at lære katten sjove tricks, som f.eks. at give ”high five”, men også til at lære den praktiske færdigheder som f.eks. at gå frivilligt ind i transportkassen eller at få tænderne børstet dagligt.

En anden vigtig færdighed at bruge træning til er at lære din birma med den lækre pels, at det er rart at blive børstet – også på de mere ømtålelige og mindre tilgængelige steder som under ”armene” og på indersiden af lårene.

Du kan også overveje at træne din birma til at gå i sele og snor på et sikkert område, hvor den kan få flere positive sanseindtryk, end den kan indenfor, men altså ikke på almindelig gade og vej, hvor I risikerer f.eks. at møde en hund, der ikke vil katten det godt.

Overvejer du at få killing?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et killingeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til killingeuniverset

Kvinde sidder med en killing

Overvejer du at få killing?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et killingeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til killingeuniverset

Kvinde sidder med en killing

Hellig birmas udseende og størrelse

Den hellige birma er en halvlanghåret, også kaldet semilanghåret, masket kat. Den er af medium størrelse med et rundet hoved. Ørerne er ikke alt for store, og de skal ikke være placeret højt på hovedet. Den har altid en dybblå øjenfarve, som også er en af dens særlige kendetegn.

Kropsfarven svinger, alt efter maskefarven, mellem mælkehvid og beige. De maskede, mørkere områder er i ansigtet og på ører, ben, hale og kønsdele. Og så er der selvfølgelig også de hvide poter – også kaldet sokker.

Hellig birmas farver og mønstre

Racen findes i mange farver, f.eks.:

  • Creme point
  • Chocolate point
  • Blue point
  • Lilac point

De kan også være tortie og tabby.

Pelspleje på en hellig birma

Hellig birmas pels er ikke helt så krævende, som man skulle tro. En gennembørstning en gang eller to om ugen rækker ofte, men der skal mere til i fældeperioder og hvis katten kommer ud og kan samle småkviste, visne blade, ukrudtsfrø osv. op i pelsen. Det er vigtigt, du holder øje med, om pelsen filtrer, da det kan genere katten meget, når den bevæger sig. Hvis det sker, må børsten frem lidt oftere.

Hvad fejler hellig birma?

Hellig birma er generelt en sund race, men den kan have arvelige sygdomme som f.eks.:

  • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er en hjertelidelse, hvor hjertemuskulaturen bliver fortykket, så den mængde blod, som hjertet kan pumpe, bliver mindre. Det kan give en øget tendens til at danne blodpropper. Heldigvis arbejder opdrætterne på at mindske forekomsten af sygdommen ved at få hjertescannet deres avlskatte og undgå at avle videre på katte med lidelsen.
  • Polycystisk nyresygdom (PKD, cystenyre), som er en tilstand, hvor katten har medfødte cyster (huller) i nyrerne, der med alderen kan blive større og gøre nyrens funktion dårligere og hos nogle katte føre til nyresvigt. Også i dette tilfælde arbejder opdrætterne på at mindske forekomsten af sygdommen ved at undgå at avle videre på katte med lidelsen.

Lyt med, og bliv endnu klogere på katte

Vi har lavet en podcast, hvor vi sætter livet med kat under lup og kigger på de spørgsmål, der melder sig, om man er ny eller erfaren katteejer.

Du kan lytte til vores podcast der, hvor du normalt lytter eller finde alle vores afsnit her:

Se alle afsnittene her

Podcasten Dyrebart: Pige nusser med sin killing

Lyt med, og bliv endnu klogere på katte

Vi har lavet en podcast, hvor vi sætter livet med kat under lup og kigger på de spørgsmål, der melder sig, om man er ny eller erfaren katteejer.

Du kan lytte til vores podcast der, hvor du normalt lytter eller finde alle vores afsnit her:

Se alle afsnittene her

Podcasten Dyrebart: Pige nusser med sin killing

Køb af hellig birma-killing

Vælg en opdrætter, som er opmærksom på både racens fysiske sundhed og adfærdsmæssige trivsel, og som kan give dig råd og støtte til, hvordan du skal passe din hellige birma. Hvis du ønsker en mere uvildig rådgivning før købet, kan du kontakte din dyreklinik eller en uddannet katteadfærdsrådgiver.

Før du køber killingen, kan du bede opdrætteren om at se kuldet, så du kan danne dig et indtryk af, hvordan de ser ud. Er de rene og pæne, har de klare øjne, rene ører og viser de ingen tegn på diarré eller lignende? Bed gerne om at se morkatten og helst også faren, hvis det er muligt, for at se, hvordan de ser ud, og hvordan deres temperament er.

Spørg gerne, om opdrætteren er begyndt at træne din kommende bedste ven til at have det godt med f.eks. at blive børstet, at få børstet tænderne og at være i sin transportkasse. Når opdrætteren har lagt et godt træningsfundament, bliver det meget lettere for dig at overtage og vedligeholde træningen resten af din kats liv.

Alle hellig birma-killinger fødes hvide, og alt afhængig af maskefarven vil de langsomt tage farve i løbet af nogle uger. Mørke farver ses typisk tidligere end lysere farver. Når du vælger den killing, du skal have, kan du altså ikke vide helt præcist, hvordan den kommer til at se ud, når alle aftegninger er fremme.

I Danmark siger lovgivningen, at en kattekilling tidligst må komme væk fra sin mor, når den er 12 uger gammel. Mange opdrættere beholder killingerne i længere tid, for at de kan lære mest muligt fra deres kattemor, før de flytter hjemmefra.

De tre bedste egenskaber ved hellig birma

  1. Social og loyal: Hellig birma er en social kat, der knytter sig tæt til sine ejere. Den elsker at være i nærheden af mennesker og er meget tolerant overfor børn og andre kæledyr, hvilket gør den til en god familiekat. Dog er der selvfølgelig individuelle forskelle i temperament fra kat til kat.

    Selvom birmaen er en af de racer, man ikke udelukkende avler på baggrund af udseendet, men også på dens sociale adfærd, er den ligesom alle vores andre tamkatte ikke et flokdyr. Der kan altså være individuelle birmaer, der har det svært med at leve tæt sammen med andre katte, selvom dette problem nok opstår sjældnere hos birmaen end hos så mange andre racer. Hvis du gerne vil have mere end én birma, kan det anbefales at købe to killinger fra samme kuld, som har været særligt glade for hinanden, dvs. at de har leget meget sammen, sovet i tæt fysisk kontakt osv.

  2. Smukt udseende: Hellig birma er kendt for sit elegante og charmerende udseende med en silkeblød pels, dybblå øjne og karakteristiske hvide "sokker" på poterne. Og hvem kan stå for sådan et par store blå øjne, når den gerne vil opnå noget? Den er også yderst fotogen og ”Instagrammable”.

    Desværre kan dens yndige ydre også være en ulempe. Det er meget nemt at forelske sig i en birmakilling eller -kat, og tænker man ikke grundigt over, hvordan den skal leve, f.eks. som indekat med deraf følgende behov for aktivering fra menneskers side, med regelmæssig pelspleje osv., så risikerer man at komme til at fortryde sit valg.

  3. Godt fællesskab med andre birmavenner: Hvis du har lyst til f.eks. at deltage i katteudstillinger med din birma, er der gode muligheder for at få et fællesskab med andre kattevenner. Birma-ejere er ofte meget engagerede og entusiastiske, og det kan være meget givende at dele sin begejstring for- og erfaring med racen med ligesindede. Birmaen er også, fordi den er så social, rimeligt omstillingsparat og kan lære at trives både med transporten til udstillingerne og med at være i en udstillingshal, hvor der er mange andre katte tæt på - især når du begynder træningen, mens den er ung.

Tre ting, du skal vide, inden du køber en hellig birma

  1. Ikke velegnet til at være udekat: Hvis du drømmer om at have en udekat, der f.eks. kan holde din grund fri for mus, så er birmaen ikke det bedste valg. Men har du derimod lyst til en indekat, som gerne vil have regelmæssige positive oplevelser udenfor – f.eks. i en sikker voliere – så er en hellig birma mere velegnet.
  2. Pelspleje: Selvom birmaens pels ikke er den sværeste at holde, kan du forvente, at du skal bruge tid på regelmæssig pelspleje. Der vil også komme en del hår på dit tøj, på gulvet og i møblerne, så du skal også regne med mere rengøring, når du har en birma. Hvis du ikke kan eller vil bruge tid på at pleje din kats pels og at svinge fnugrullen og støvsugeren lidt ekstra, er det altså ikke en birma, du skal vælge.
  3. En opmærksomhedskrævende ven: Fordi en hellig birma er en ret social kat, kræver den også en del opmærksomhed og selskab. Den vil nyde det, hvis du er hjemme en stor del af tiden. Hvis din kat skal være alene det meste af tiden, er birmaen ikke nødvendigvis det rigtige valg for dig.

    For at forebygge opmærksomhedssøgende adfærd, f.eks. at den vækker dig ved at kradse på døren til soveværelset om natten, kan du øremærke flere faste tidspunkter til samvær og aktivering af din birma hver dag – og øve dig i ikke at give din kat opmærksomhed hver gang, den søger den på måder, der er uhensigtsmæssige for dig.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære katteracer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten

Beregn din pris!

Se, hvad det koster at sygeforsikre din kat.

20%killingerabat