Hvis din kat slet ikke kan tisse, lider den sandsynligvis af en blokering af urinrøret. Det vil sige, at katten har urinsten eller krystaller i urinen. Det er en livstruende sygdom, og du skal straks kontakte dyrlægen.
Det er som regel hankatte, der pludselig får problemer med et blokeret urinrør. Katten kan sætte sig i kattebakken, men der kommer ikke en dråbe urin. Hvis der kommer lidt, kan urinen være blodig, men i mange tilfælde kan katten slet ikke tisse.
Katten kan blive urenlig, og tisse indendørs, hvis den plejer at tisse udendørs, eller tisse udenfor kattebakken, hvis den plejer at bruge kattebakke. Dette er fordi det gør ondt på katten at tisse, den forbinder smerten ved at tisse med det sted den forsøger at tisse, og prøver at tisse et andet sted i håb om at det ikke vil gøre ondt at tisse her.
Hunkatte kan også få krystaller i urinvejene og sten i blæren
Hunkatte kan også få krystaller i urinvejene og sten i blæren. Hunkattens urinrør er kortere og bredere end hankattens, så de lider ikke så ofte af blokeret urinrør. Symptomerne hos hunkatten kan være blod i urinen og urenlighed.
Krystaller blokerer
Årsagen til urinstop er krystaller, der kan dannes i kattens urin. Krystallerne kan presses sammen, sådan at de helt standser passagen i hankattens trange urinrør. I blæren kan disse krystaller også danne sten.
Hvis man kan se blod i kattens urin, betyder det ikke nødvendigvis at der er krystaller eller sten i urinen, det kan være katten har en urinvejsinfektion eller en irriteret blære. Hvis du ser blod i kattens urin, skal du altid søge dyrlæge med det samme.
Urinstop skal behandles af dyrlægen
Hvis katten ikke kan tisse, skal den straks behandles hos dyrlægen. Blæren kan være overfyldt, selv hos en kat, der kan tisse en lille smule. Hvis katten ikke får hjælp i tide, får den det meget dårligt og kan ende med at dø. Dyrlægen lægger katten i narkose og skyller krystallerne væk. Efterbehandling består i specialfoder, der opløser krystallerne, så sygdommen ikke kommer igen.
Urinstop kan forveksles med forstoppelse, da katten kan sidde meget længe og forsøge at tisse, og det ser ud som om den ikke kan komme af med afføring.
Man kan prøve at forebygge urinsten ved at sørge for, at katten drikker rigeligt med væske. Det kan også være en god idé at give vådt foder indimellem, i stedet for kun at fodre med tørfoder. På den måde får katten automatisk mere væske. Hvis man fodrer med tørfoder, kan det være en god ide, at bruge et foder som forebygger urinvejsproblemer.