Ifølge den danske ordbog betyder socialisering ”tilpasning til de gældende adfærdsnormer i et samfund”. Når vi taler socialisering af katte, betyder det altså, at de skal lære at leve i den ramme, vi har sat dem i – oftest familiekatte i vores hjem.

Når vi køber en kat, så har vi mennesker ofte en forventning om, at den kan fungere socialt med individer af sin egen art, men også individer af andre arter for eksempel mennesker og hunde. Det kommer dog ikke helt af sig selv.

Socialisering sker tidligt i killingens liv

Killingen har social kontakt med andre katte helt fra fødslen, da den har sin mor og sine kuldsøskende omkring sig. Moderkatten udskiller tilmed feromoner om dievorterne, som hjælper med at styrke de sociale relationer imellem mor og killinger. Det er derfor ganske naturligt for killingerne, at der er andre katte omkring dem.

Moderkatten er hende, som killingerne kigger på, når de skal finde ud af at begå sig i verdenen. Derfor er det også hende, der lægger det spæde fundament til en positiv menneskerelation. Er kattemor rolig og tryg ved mennesker, så smitter det af på killingerne. Det er dog ikke gjort af det alene.

Killingens socialiseringsperiode ligger fra ca. 2-7 leveuge, i denne periode danner killingen tilknytning til mennesker og lærer at leve i et hjem som familiedyr. Det er derfor vigtigt, at en killing har positive oplevelser med minimum fem forskellige mennesker i denne periode for generelt at kunne skabe tilknytning til mennesker. Killingen skal altså også selv gøre sig den positive erfaring, som kattemor har gjort sig – og det skal helst være flere forskellige mennesker, så katten ikke kun føler sig tryg ved ét bestemt menneske, men generelt lærer, at mennesker er rare.

Vær kritisk når du vælger opdrætter

Når du skal på jagt efter den helt rigtige killing, som helst skal blive et trygt familiemedlem, er det vigtigt, du ser lidt kritisk på det miljø, killingen er vokset op i.

Både killing og moren skal naturligvis se sunde og velnærede ud – pæn pels, klare øjne uden pus og udvise almindelig katteadfærd. Skal killingen have de bedste forudsætninger for at falde godt til i dit hjem, så skal den også være vokset op i et hjem, hvor den har haft god menneskekontakt helt fra starten. Du bør derfor spørge ind til, hvor meget killingen har været i hænder, og hvilke personer der har håndteret den. Den må gerne have haft positiv kontakt med mennesker i forskellige aldre og med forskelligt udseende.

Det er samtidig fornuftigt at se på det miljø, killingen er vokset op i. Det skal helst ligne det miljø, den nu skal bo i hjemme hos dig. Det kan f.eks. være svært for en killing at komme fra en stald til en villa.

Socialisering af killingen sker hos opdrætter, uanset om det er en huskat eller en kat med stamtavle, så det er vigtigt at købe en kat fra et sted, hvor denne opgave er taget alvorligt.