Jeg har også selv oplevet det. Den første kat jeg havde, efter jeg var flyttet hjemmefra, og lang tid før jeg uddannede mig til katteadfærdskonsulent, angreb mig voldsomt og ofte. Min lille Marx, som jeg fik fra et internat, da han var ca. 4 måneder, levede sammen med mig i en 5te sals lejlighed på 45 kvadratmeter på Vesterbro, og jeg havde travlt med mine studier og med livet i det hele taget. Og måske ikke helt nok tid til ham.
Han angreb mig meget voldsomt, specielt når jeg sad hjemme og studerede, og mine arme så ofte ud som om, jeg havde været oppe og slås med pigtråd. Han blev netop ’mørk’ i blikket og kunne slet ikke stoppe, når han først var i gang. Jeg anede ikke mine levende råd og var rigtigt ked af det, for jeg tænkte jo, at det var fordi, han ikke trivedes i den lille lejlighed, men jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre ved det.
Det ved jeg lidt mere om i dag, så her vil jeg for det første forklare, hvad der alleroftest er årsagen til denne adfærd og for det andet give gode råd til, hvad du kan gøre, hvis din kat angriber dig på denne måde.
Hvorfor kan katte finde på at angribe?
Der kan være mange årsager til at katte angriber deres ejere. Det kan være fordi, de har smerter og ikke har lyst til at blive rørt ved. Det er ofte årsagen, hvis en kat pludselig, fra den ene dag til den anden, begynder at bide og rive, hvis man prøver at røre ved den. Så skal man med det samme tage katten en tur til dyrlægen og få den grundigt undersøgt.
Katten kan også angribe, fordi den er bange. Her skal man kigge efter, om man prøver at tvinge katten til at gøre noget, den ikke har lyst til, eller den er presset op i et hjørne uden mulighed for at komme væk.
Leg der er gået over gevind
Men katteangreb kan også være leg, der er gået over gevind. Det ser man specielt hos unge ’ene-indekatte’, dvs. katte der lever uden andre kattes selskab og uden mulighed for at komme ud. Disse katte keder sig ofte og finder så ud af, at de kan få lidt sjov i gaden ved at lege ’slås-lege’ med deres ejere.
Det kan endda være, at ejerne har syntes, det var lidt sjovt at lege ’slås-lege’ med dem med hænder eller fødder, da de var små killinger og ikke for alvor kunne gøre skade. Når kattene så bliver større, tror de jo, at det stadig er ok at angribe hænder og fødder i leg, da de jo har fået lov tidligere. Problemet er, at de så har en del mere tyngde bag sig, og at det derfor pludselig kan gøre rigtigt ondt på ejerne.
Men selv for ejere der aldrig har leget ’slås-lege’ med deres killing, kan den unge kat godt senere finde på at begynde at lege angribslege af bar kedsomhed. Og hvis der kommer en ’sjov’ reaktion fra ejeren (dvs. ejeren måske hviner, trækker hænderne til sig, eller måske endda tilbyder katten leg eller mad for at aflede den), så begynder adfærden at sidde fast. Og hos nogen katte kan den desværre blive meget voldsom og overdreven.
Det virker som om, disse katte ’sidder fast’ i adfærden og slet ikke kan holde op eller fokusere på andet, når de først er begyndt. Det er her, man ser de ’mørke øjne’ og et voldsomt fokus på bare at angribe.
Men lige meget om det er i den blide eller mere voldsomme ende, er det vigtigt at slå fast, at katten ikke angriber, fordi den vil være ond, dominere sin ejer, eller ikke kan lide sin ejer. Den angriber i leg og for at få lidt action i en hverdag, der nok er lidt kedelig.
Farlige kattebid
Hvis du har en kat, der angriber på denne måde, er det for det første vigtigt at understrege, at du skal være opmærksom på, om din kat kommer til at bide igennem, når den angriber. Hvis din kat har bidt igennem i en finger eller et andet sted, så det bløder, så skal du kontakte din læge eller lægevagten.
Katte har bakterier i munden, der kan give rigtig grimme infektioner, hvis man ikke får antibiotika med det samme. Det er vigtigt at oplyse, at du er blevet bidt af en kat, så lægen kan udskrive den rigtige type antibiotika til dig.
Aktiver din kat
Du skal overveje, hvorfor din kat har behov for at angribe på denne måde. Som sagt ser jeg alleroftest denne adfærd hos unge ’ene-indekatte’, og for disse skal man overveje, om de har nok aktivering i løbet af en dag.
Når en kat er 1-2 år (hvor man i gennemsnit ofte ser adfærden), svarer det til 15-24 år i menneske år. Dvs. der er fuld fart på, masser af energi og virkelyst, og ’bare’ at sove og spise og hygge med ejeren er slet ikke nok indhold i kattens dagligdag. Derfor skal man helt generelt overveje at aktivere sin kat (specielt den unge kat, men også meget gerne den ældre) dagligt, både for at forebygge lege-angreb og for generelt at give sin kat god livskvalitet.
Her kommer et par forslag til god aktivering:
- Tilbyd din kat fornuftig leg hver dag med fiskestangslegetøj (så katten er på afstand af dig), små bolde og alt muligt andet, katten synes er sjovt at lege med. Sørg både for at katten har legetøj til individuel leg og for hver dag at tilbyde katten interaktiv leg med dig.
- Udskift kattens legetøj jævnligt: Katte vil, ligesom børn, efterhånden finde et stykke legetøj kedeligt og holde op med at bruge det. Så det er vigtigt, at den oplever nye legeting med jævne mellemrum. Man kan lave mange ting selv, så det ikke bliver så dyrt, og man kan også lave et rotationssystem, dvs. gemme lege ting væk et stykke tid og så tage dem frem igen mens andre bliver gemt væk.
- Sørg for, at katten har gode klatre og kradse muligheder, gerne et gulv til loft-kradsetræ.
- Sørg for, at katten har mulighed for at opleve frisk luft og dufte udefra på en kattesikret måde. F.eks. ved åbne vinduer sikret med kattenet eller rammer eller på en kattesikret altan (læs min artikel om kattesikrede vinduer og altaner).
- Giv gerne katten adgang til frisk kattegræs så ofte som muligt.
- Anskaf en vandfontæne – mange katte synes, det er superspændende med rindende vand.
- Lad katten arbejde for sin mad gennem foderaktivering: Der er i dag mange gode foderaktiveringsting på markedet til katte. Og man kan lave rigtigt mange ting selv.
Specielt det sidste med foderaktivering af katte er noget, jeg altid anbefaler, når jeg møder en indekat, der virker som om, den keder sig.
Det er en super god måde at få kattens søge- og problemløsningssanser aktiveret, hvilket er både stressdæmpende og beroligende for katte. Samtidig bruger de mere tid på at spise end ved bare at gå til og fra en fyldt madskål. Og endelig er det mere naturligt for katten at søge efter sin mad, gerne mange gange om dagen (se min artikel om, hvorfor katten gerne skal spise mange små måltider dagligt), end blot at få den serveret.
Hvis katten angriber
God aktivering af katten vil forebygge angreb. Men spørgsmålet er så, hvad du skal gøre, hvis din kat angriber.
Her vil jeg for det første sige, at hvis angrebene er så voldsomme, at din kat bider igennem, og hvis det sker mange gange dagligt, eller det går ud over børn, så skal du kontakte en adfærdskonsulent og få en ordentlig snak om, hvordan du kan hjælpe både dig og din kat på en sikker og tryg måde.
Jeg er generelt forsigtig med at give gode råd på skrift, når adfærden er blevet meget alvorlig, eller hvis der er børn involveret: Her mener jeg, det eneste forsvarlige er at få en ordentlig snak med dig om, hvordan vi kan indrette jeres hverdag, så sandsynligheden for yderligere angreb kan blive minimeret.
Men hvis din kat er i de tidlige stadier af legeangreb, hvor det bare begynder at være lidt irriterende, men ikke for alvor gør skade endnu, så er mit bedste råd, at du, når katten angriber, stille og roligt rejser dig og forlader lokalet og lukker en dør efter dig et kort stykke tid. Og med kort mener jeg maks et minut – blot så længe at katten opdager, at alt det ’sjove’ stoppede, da den angreb. Gå så tilbage og se, om katten er mere rolig.
Hvis den er, dvs. hvis den ikke angriber igen, så er det vigtigt at belønne denne rolige adfærd! Vi fortæller jo katten, at vi ikke vil have at den legeangriber ved at gå vores vej, men så skal vi også huske at fortælle katten, hvad der er god adfærd ved netop at belønne ’ikke-angrebsadfærd’.
Det kan man gøre ved at tilbyde fornuftig leg med fiskestangslegetøj, eller at katten får lov at løbe efter en godbid og ’fange’ den. Det er også vigtigt at understrege, at katten ikke skal ende med at være alene bag en lukket dør i længere perioder: at forlade den og gå sin vej skal som sagt kun være maks et minut.
Hvis katten slet ikke kan holde op, når du går tilbage, så er det bedste igen at få en ordentlig konsultation med en katteadfærdskonsulent.
En kammerat?
For den unge ’ene-indekat’ der angriber, vil man måske overveje, om katten skal have en kattekammerat. Det er ikke noget, jeg anbefaler som den første løsningsmulighed, simpelthen fordi der ikke er nogen garanti for, at kattene rent faktisk vil blive kammerater! Og hvis de ikke kan sammen, sidder man pludselig med flere problemer, end man startede med.
Jeg har et par enkelte gange anbefalet det som den sidste løsningsmulighed, men har så også anbefalet langsom og kontrolleret sammenføring af de to katte for at optimere sandsynligheden for, at de bliver venner.
Hvis du derfor overvejer at få en kammerat til din kat, vil jeg altid anbefale, at du kontakter en adfærdskonsulent for at få en snak om, hvilken kat der vil være et godt match for din kat, og hvordan du bedst kan sammenføre kattene.
Til sidst
Jeg håber, denne artikel har givet et lille indblik i et, desværre, alt for velkendt problem for mange ejere af indekatte og givet dig nogle gode ideer til, hvordan du både kan forebygge, at et sådant problem opstår, og hvordan du kan arbejde med det, hvis din kat angriber. Det er viden, jeg gerne ville have haft dengang, jeg havde min lille Marx, der bestemt kedede sig måsen ud af pelsen og var dybt frustreret over min, på det tidspunkt, meget mangelfulde viden om god aktivering af indekatte.