Historien startede dengang, jeg fik sofaen for snart mange år siden. Før havde jeg en mindre sofa i træ med sofapuder, der åbenbart ikke var af et kradsevenligt materiale, da mine katte dengang, Emma og Emil, aldrig rørte den. Så det var noget af en overraskelse, at den nye sofa nærmest fra første dag blev udnævnte til deres personlige kradsebræt, uanset at jeg allerede dengang havde et udmærket solidt kradsetræ, dog i et andet rum.
Det blev der lavet om på, og jeg fik hurtigt et kradsetræ ind i stuen også, hvilket hjalp lidt, men aldrig helt. Siden kom først Rylle og derefter Elvis til, og de har også lystigt brugt sofaen som kradsetræ lige siden, specielt Elvis.
Derfor er jeg måske ikke den bedste reklame for at lære katte ikke at kradse i sofaen! Men det er måske også fordi, jeg egentlig ikke gør så meget for at forhindre Elvis i at kradse i sofaen, og egentlig bare har accepteret tingenes tilstand (selvom jeg efterhånden godt kan se, at det måske ville være en god ide at få ombetrukket sofaen).
Men jeg har omvendt hjulpet en del katteejere, når deres katte kradser uønskede steder, og vil derfor her skrive om, hvad du kan prøve at gøre, hvis du er så uheldig, at netop din kat har udnævnt sofaen, en dørkarm eller andre steder til et uautoriseret kradsebræt.
Hvorfor kradser katten?
Først skal vi kigge lidt på, hvorfor katten i det hele taget kradser i ting og sager. Det gør den for det første for at markere, at ’det her er mit område’. Dette gøres både med det synlige kradsemærke og desuden med duft, idet katten har duftkirtler mellem poterne og afsætter duftmærker, hver gang den kradser.
For det andet kradser katten for at holde kløerne på forpoterne skarpe – det kan man specielt se ved, at man nogle gange finder klorester der, hvor katten har kradset. Og endelig kradser katte for at strække kroppen – specielt når den har sovet.
Så alt i alt er det at kradse en helt naturlig adfærd for katten, og også en adfærd der ligger ret ’dybt’ i katten, dvs. noget den gør uden egentlig at tænke så meget over det. Samtidig er det også en adfærd, den har stor brug for at kunne udføre.
Hvorfor kradser katten uønskede steder?
Hvis katten ikke har et naturligt sted at kradse i sit hjem, så vil den selv finde et. Og endnu mere præcist, hvis katten ikke har et sted at kradse de steder, den bedst kan lide at være i sit hjem, så vil den finde et sted at kradse der!
Dengang Emma og Emil begyndte at kradse i den fine nye sofa, havde jeg som sagt et kradsetræ, men det var i mit kontor, hvor kattene ikke kom særligt meget. Så den nye sofa, der åbenbart også havde et virkelig lækkert, kradsevenligt betræk, var for dem det perfekte sted at kradse i stuen, hvor vi alle var en del.
Konflikter mellem katte kan også føre til, at katten kradser i møbler og andet. Det kan enten være konflikter mellem katte, der bor sammen i hjemmet; Hjemme hos mig er Rylle og Elvis ikke altid enige om alting, og det er typisk Elvis, der kradser i sofaen, mens Rylle kradser i kradsetræet – på den måde viser de hinanden, at ’jeg bor her også’ og undgår at ’overkradse’ hinandens kradsemærker.
Eller det kan være konflikter mellem hjemmets kat og en kat udefra, hvilket ofte kommer til udtryk ved, at katten kradser i vægge eller karme tæt på hoveddøren, terrassedøren eller vinduer, altså tæt på udgange.
Man kan også opleve, at man har et kradsebræt / træ sat op de steder, katten kan lide at være mest i hjemmet, men at katten stadig vælger sofaen! Her kan der være et eller andet ved kradsetræet eller brættet, katten ikke kan lide, f.eks. at katten foretrækker et andet materiale, at katten foretrækker en lodret mulighed for at kradse, hvis man har givet den et vandret officielt kradsemøbel (eller omvendt), eller at katten engang har haft en dårlig oplevelse ved kradsetræet.
Endelig kan katte kradse uønskede steder for at få opmærksomhed! Det gjorde Emma faktisk dengang med sofaen. Jeg var jo lidt øm over den fine nye sofa og kom derfor springende, når jeg hørte en kat kradse i den! Så Emma opdagede, at hun kunne få mig væk fra bøger eller andet og få kontakt med mig ved at kradse i sofaen!
Hvad kan du gøre for at forhindre din kat i at kradse uønskede steder?
For det første skal du prøve at finde ud af, hvorfor din kat kradser i møblerne eller andre uønskede steder. Ovenstående kan forhåbentlig hjælpe, når du skal lave lidt detektivarbejde på det.
Hvis du har fundet ud af, at din kat kradser i møblerne, fordi den mangler kradsemulighed i et rum, den opholder sig meget i, så skal den have en ’lovlig’ kradsemulighed i det rum. Dvs. et kradsebræt eller træ der er højt nok til, at katten ordentligt kan strække sig, når den kradser, og som er solidt forankret, så det ikke dejser om, når katten rigtig tager fat.
Det er dog ofte ikke nok ’bare’ at give katten noget lovligt at kradse i, da den jo nu er vant til at kradse i f.eks. sofaen. Så det er en god ide at dække det sted til, hvor katten plejer at kradse i et stykke tid. Det kan f.eks. gøres ved at lægge et tæppe over eller endda beklæde stedet med sølvpapir eller husholdningsfilm. Og samtidig gøre det nye kradsetræ indbydende ved f.eks. at spraye med katteurt eller baldrian (som nogle katte synes er rigtigt spændende).
Desuden kan du også lege med katten omkring det nye kradsetræ, så kløerne naturligt kommer i. Omvendt må du ikke prøve at putte kattens poter på træet for at ’vise’ den, hvad den skal gøre. Det kan få nogle katte til totalt at afvise træet.
Hvis din kat kradser i paneler eller vægge nær udgange, så er det en god idé at sætte et kradsebræt op på, eller så tæt som muligt på det sted, den kradser. Samtidig bør du dække det sted, der er blevet kradset enten med sølvpapir, husholdningsfilm eller ved at sætte noget i vejen, hvis det er en væg, katten har kradset i.
Hvis det slet ikke er muligt, kan du prøve først at vaske det sted, katten har kradset med f.eks. lidt fortyndet opvaskemiddel (prøv først et sted, hvor det ikke kan ses for at se, om det sætter pletter) og så spraye med en feromonspray. Det kan nogle gange overbevise katten om, at ’den har været der’, da sprayen er en syntetisk version af kattens duftafmærkning.
Endelig skal du også prøve at finde ud af, hvorfor katten kradser netop nær udgange, dvs. om der er en kat udenfor, der terroriserer din kat. Dette er ofte et svært problem at løse, men hvis det er en vild kat, kan man prøve at få den indfanget. Eller hvis det er naboens kat, kan man prøve at få en snak om, hvordan man kan holde kattene i egne haver.
Hvis du har mistanke om, at problemet skyldes, at du har flere katte, og de ikke er de bedste venner, så skal dette problem løses. Her er det ofte en god ide at få en konsultation med en katteadfærdskonsulent, da det kan være et kompliceret problem.
I mellemtiden skal du sørge for, at dine katte har nok ’ressourcer’, så de ikke behøver at dele. Ressourcer er mad- og vandskåle, hyggelige senge og huler, kattebakker og legetøj. Og en tommelfingerregel er, at af alle disse ting skal man have én per kat plus én ekstra. Dvs., hvis du har to katte, skal du have 3 mad- og vandskåle, (mindst) 3 huler og hyggelige sovepladser, 3 kattebakker osv. Og disse ting skal placeres forskellige steder i hjemmet og ikke lige ved siden af hinanden.
Men igen, konflikter mellem katte kræver lidt arbejde at løse, og her kan en adfærdskonsulent være en stor hjælp!
Hvis du opdager, at din kat kradser, i f.eks. sofaen, for at få opmærksomhed, så skal du overveje, om den keder sig lidt, og hvor meget du egentlig leger og interagerer med den dagligt. Og så skal du begynde at give den opmærksomhed, når den ikke kradser i møblerne. Du skal samtidig stadigvæk sørge for, at den har ordentlige kradsemuligheder (og belønne når den kradser der) og nok også, som ovenfor beskrevet, dække af der, hvor den tidligere har kradset.
Et svært problem!
At katten kradser i møblerne eller andre uønskede steder er ofte et ret svært problem at løse! Netop fordi det ligger så dybt i katten at kradse, og når de først har fundet et ’egnet’ kradsested, så er det en vane, der er svær at ’aflære’.
Hvis ovenstående råd ikke virker anbefaler jeg oftest, at man får en konsultation med en katteadfærdskonsulent, da det er vigtigt at få afdækket den underliggende årsag til, hvorfor katten kradser, før problemet kan løses.