Jamen – katte kan da ikke trænes?
Idet katten jo ’er sin egen’ og ofte anses som værende mindre afhængig af sine mennesker end hunden, var det indtil for 5-10 år siden den gængse opfattelse, at katte ikke kunne trænes, dvs. at man f.eks. ikke kunne lære dem at komme, når man kalder, at ’gå hen i kurven’ eller andre ting der falder helt naturligt, når man taler om hundetræning. En opfattelse mange stadig har i dag.
Derfor er det jo også lidt interessant, at mange katteejere, når de vil have katten til at komme, går ud og rasler med madskålen, eller – hvis katten er i huset – simpelthen åbner køleskabet. Det viser jo, at mange faktisk har et velfungerende indkaldssignal, nemlig raslen med madskålen eller klapren med køleskabsdøren.
På samme måde har mange også lært deres kat andre ting uden at vide det f.eks. at miave for at få opmærksomhed eller at vade rundt på dynen tidligt om morgenen for at få mad.
Grunden til, at man indtil for relativt få år siden ikke mente, at katte kunne trænes, var, at man traditionelt brugte træningsmetoder baseret på korrektioner, når man trænede andre kæledyr f.eks. hunde. Og hvor en hund, der er et mere socialt dyr end katten, vil blive ved sin ejer, selv når den bliver korrigeret eller straffet, er det noget, den mindre sociale kat ofte ikke vil. Hvis man prøver at korrigere noget katten gør, vil den simpelthen rejse sig og gå sin vej.
Som sådan er der derfor en halv sandhed i myten om, at katte ikke kan trænes – det er sandt, at de sjældent kan trænes med korrektionsbaseret træning.
Jo – katte kan trænes!
Heldigvis for vores kæledyr er der i de sidste 10-20 år kommet et stigende fokus på at træne dem med såkaldte ’positive’ metoder. Dvs. i stedet for at korrigere dyret når det gør noget forkert, belønner man dyret, når det gør det, man gerne vil have det til.
Et eksempel kan være at man belønner sin kat for at sidde i en vindueskarm i køkkenet i stedet for at blive ved med at skubbe den ned fra køkkenbordet. Positive træningsmetoder er i meget lang tid blevet brugt at professionelle dyretrænere til træning af f.eks. delfiner og sæler; det er jo ret svært at korrigere en delfin, der er langt væk i bassinet, hvis den ikke gør det, man gerne vil have.
Efterhånden er metoderne så ’diffunderet’ over i træningen af hygge/kæledyr, specielt fordi det har været tydeligt, at de dyr, der trænes med belønning i stedet for korrigering, virker gladere og mere trygge og også tør prøve flere ting under træningen. Og dermed begyndte der også at komme fokus på at træne katte – idet de også meget gerne vil ’arbejde’ for en belønning!
Så jo – katte kan bestemt trænes!
Jeg træner mine katte dagligt, både i små ’lydighedsøvelser’ såsom sit og dæk, highfive og lignende. Og i praktiske øvelser som at gå i transportkassen og blive håndteret. En ting, jeg er rigtig stolt af, er, at jeg har trænet min kat Rylle i at få indsprøjtninger frivilligt, idet hun i en periode fik en indsprøjtning en gang om måneden for at hjælpe på hendes gigt (selve indsprøjtningen sker fra ca. 1.37 minutter inde i videoen og frem):
Katteskole første lektion: Lær din kat at blive trænet
Jeg synes, det er nemmere at lære træning ved at se, hvordan man kan gøre det fremfor at læse om det. Jeg har derfor lavet en lille video, om hvordan du kan introducere din kat til træning. Videoen kan du se herunder:
Katteskole anden lektion: Lær din kat en highfive
På den følgende video viser jeg, hvordan du kan lære din kat at give en highfive. Det er vigtigt, at du og din kat først har grundelementerne fra første lektion ovenover på plads, dvs. at I har fundet en godbid, katten gerne vil arbejde for, og at katten forstår, hvad ’dygtig’ og / eller lyden af en klikker betyder.
God fornøjelse med træningen
Jeg håber, denne artikel har givet dig mod på at træne din kat. I fremtidige katteskoleartikler vil jeg gå videre med øvelser, du kan lære din kat, både sjove og praktiske.