Mange mener, at fordi katten er mere uafhængig og ikke så social som hunden, så kan den nemt være alene hjemme det meste af tiden. Men sådan forholder det sig ikke helt, i hvert fald ikke for alle katte.

I denne artikel vil jeg skrive om, hvorfor katte ikke altid ’bare’ synes, det er ok at være alene hjemme, give fingerpeg om hvor længe man i gennemsnit kan lade sin kat være alene hjemme, og om hvad man kan gøre, for at alene hjemme-tiden bliver så hyggelig og behagelig for katten som muligt.

Den semisociale kat

Katten er en sjov størrelse, når det kommer til sociale relationer. Den nedstammer oprindeligt fra den afrikanske vildkat, der er et typisk solitært dyr. Dvs. at afrikanske vildkatte kun omgås hinanden, når de parrer sig, og når hunnen opfostrer sine killinger. Ud over disse møder lever afrikanske vildkatte alene og er meget territoriale.

Man kan derfor tro at vores huskat, dvs. den domesticerede udgave af den afrikanske vildkat, også er solitær og foretrækker at være alene meget af tiden. Men dette er faktisk forkert.

Huskatten har rent evolutionært udviklet sig til godt at kunne omgås andre katte (og mennesker), endda finde glæde ved dette, under de rette betingelser. Det sidste betyder, at huskatten helst vil bo sammen med katte, den er i familie med, hvis den selv kan vælge.

Man ser ofte fritlevende hunkatte, som er i familie (mødre, bedstemødre, søstre), danne grupper der hjælper hinanden med at opfostre killinger. Omvendt finder man også mange fritlevende hunkatte, der lever og opfostrer killinger alene, og fritlevende hankatte lever det meste af tiden alene.

Det, der bestemmer, om fritlevende katte vælger det ene eller det andet, er, hvor meget mad der er til rådighed: Hvis der er masser af mad (f.eks. på en gård med mange mus), danner kattene grupper, mens de lever en og en, hvis der ikke er så meget mad tilgængeligt.

Endelig har huskatten udviklet sig til at kunne have stor glæde af menneskeselskab, så længe den er blevet ordentligt socialiseret på mennesker mellem sin anden og syvende leveuge.

Så huskatte er altså hverken helt solitære eller helt sociale! De kan vælge at være det ene eller det andet og har evolutionært udviklet sig til at kunne sætte pris på både andre kattes og på menneskers selskab. Derfor kalder man huskatten ’semisocial’. Og man kan derfor ikke sige, at huskatten rent faktisk foretrækker at være alene meget af tiden og med den begrundelse lade den være længe alene hjemme.

Kat hviler sig i en papkasse

Hvor længe kan en kat så være alene hjemme?

Dette er faktisk et super svært spørgsmål at svare på. Hvor længe man kan lade sin kat være alene hjemme afhænger af kattens temperament og af de omstændigheder, katten lever under.

Mht. temperament så er nogle katte bare rigtige hyggetrolde, der har det bedst, når deres ejere er hjemme. Nogle katte kan endda udvikle adfærdsmønstre, der minder om hundes separationsangst:

De kan begynde at ødelægge ting, miave vedvarende og højt, blive urenlige – og specielt tisse på ting der lugter af ejeren, eller generelt virke nedstemte i de perioder ejerne ikke er hjemme, mens de ikke udviser nogle af disse adfærdsmønstre når ejeren er hjemme.

Hvis man oplever sådanne mønstre hos katten, skal man altid først tage den til dyrlægen for at få undersøgt, om adfærden evt. skyldes underliggende sygdom. Og ellers skal man så vidt muligt ikke lade katten være for meget alene hjemme og hurtigt søge hjælp hos en eksamineret adfærdskonsulent med speciale i katte.

Der er naturligvis også mange katte, som egentlig ikke synes, det er så fedt at være alene hjemme, men som ikke direkte udvikler tegn på separationsangst. Og så er der katte, som fungerer fint alene, så længe det ikke er i for lang tid. Og om en kat hører i den ene eller den anden gruppe er bare svært at sige.

Så her mener jeg, at man generelt bør tænke over, at katten et langt stykke hen ad vejen er evolutionært udviklet til at kunne lide selskab, og at den derfor naturligvis ikke skal være alene for længe ad gangen.

De omstændigheder, katten lever under, spiller også ind på, hvor længe man med god samvittighed kan lade den være alene. Specielt indekatte lever i et meget statisk miljø, da hjemmet jo er det samme hele tiden.

Man kan naturligvis have flere indekatte, der så holder hinanden med selskab. Dette kan være en hjælp, når de er alene, hvis de ellers er gode venner og har glæde af hinandens selskab. Her skal man se efter, om kattene leger sammen, sover sammen og evt. vasker hinanden.

Hvis de ikke gør det, og måske endda har små skærmydsler eller i hvert ignorerer hinanden det meste af tiden, så er de ikke så gode venner, at man med god samvittighed kan sige, at de udfylder hinandens sociale behov og kan underholde hinanden, når de er alene.

Som sådan er ejeren den primære kilde til selskab og daglig aktivering for rigtigt mange indekatte. Og derfor bør man være meget opmærksom på ikke at lade sin(e) indekat(te) være alene hjemme for længe.

En almindelig arbejdsdag (~8 timer) er ok for mange indekatte. Men så skal man omvendt være opmærksom på ikke også at være ude mange aftener og meget tid i weekenderne. Og desuden sørge for at være aktivt sammen med sin kat når man er hjemme, dvs. tilbyde leg, kæl, snak og hygge.

Kat ligger i vindueskarm

Hvis katten har permanent adgang ud, f.eks. gennem en kattelem i et hus, så har den større mulighed for at underholde sig selv, når den er alene, end indekatte har. Derfor kan nogle udekatte måske godt af og til være alene hjemme i længere tid end en almindelig arbejdsdag.

Men også udekatte har ofte stor glæde af deres ejers selskab, og man må ikke bruge det, at katten er udekat som en undskyldning for at lade den være alene for længe. Udekatte, der savner deres ejere, kan faktisk finde på at flytte til et andet hjem, hvor beboerne er mere hjemme.

Endelig bør man huske, at den danske dyrevelfærdslov siger, at: ”Enhver, der holder dyr, skal sørge for at de tilses mindst en gang om dagen” (Dyrevelfærdsloven, Kapitel 2, Paragraf 9). Så selv hvis man af og til er nødt til at være væk fra katten i mere end 24 timer, så skal man sørge for, at der kommer nogen og ser til den minimum én gang i døgnet, både for ude- og indekatte.

Og man bør ikke være væk fra katten så længe, hvis man ved, den har det skidt med at være alene.

Gør alenetiden hyggelig for katten

Vi skal jo på arbejde. Og vi vil jo også rigtigt gerne være sammen med venner og familie, bare en gang imellem. Det skal vi også! Og i mellemtiden må vi gøre det så hyggeligt som muligt for vores kat at være alene hjemme.

For det første skal der jo helt naturligt være mad og vand til rådighed for vores kat, når den er alene hjemme. Nogle har en fyldt madskål stående fremme til katten hele tiden, og så behøver man ikke at bekymre sig mere om det. Andre har, som mig selv, en kat der er lidt for tyk, og som ikke kan styre at have mad ad libitum.

8 timer eller mere kan være ret lang tid for katten at gå uden mad, så her kan man overveje at have en foderautomat. Selv har jeg en højteknologisk sag, der kan udløse mad op til 6 gange i døgnet, enten præprogrammeret eller styret gennem en app jeg har på telefonen. Desuden er der kamera i, og jeg kan derfor endda også lige holde øje med, at alt er vel derhjemme. Og ved hjælp af automaten sørger jeg så for, at min Elvis også får frokost, når jeg er på arbejde.

Der skal også være en kattebakke tilgængelig for katten, når man ikke er hjemme. Dette naturligvis for indekatten, men jeg mener også, at udekatten skal have en bakke tilgængelig indendørs: Der kan være dage med rigtig dårligt vejr, hvor det bare ikke er fedt for katten at skulle ud, når den skal på toilettet. Eller der kan være ting, der skræmmer den udenfor, så den hellere vil være inde.

Desuden skal man specielt for indekatten overveje, om den har noget at lave i løbet af dagen. Dvs. lade noget legetøj ligge fremme katten kan lide at lege med, sørge for at den har gode klatre- og kradsemuligheder (meget gerne et gulv-til-loft kradsetræ), at der måske står sjove papkasser fremme, den kan lege i, og at der er hyggelige bløde senge og huler, katten kan tage en lur i.

kat ligger og sover en lur

Derudover er det en god idé at indrette en hyggelig vinduesplads til katten, hvorfra den kan betragte verden udenfor, gerne med f.eks. et fuglefoderbræt uden for vinduet, så der er ’katte-TV’ tilgængeligt.

Og i de varmere perioder er det helt optimalt, hvis der er kattesikring på et par vinduer, så de også kan stå åbne, når man ikke er hjemme. Både for at hjemmet ikke bliver for varmt, men også for at katten kan hygge sig med både at kigge på og snuse til verden udenfor.

Katten er ikke en hund – men alligevel…

Jeg håber, denne artikel har givet indsigt i, at selvom katte måske ikke er sociale på helt samme måde som hunde, så kan man ikke bare lade sin kat være alene hjemme i længere tid.

Katte har, ligesom hunde, behov for selskab og aktivering i hverdagen. Specielt indekatte kan lide under at være for længe alene hjemme, da de så lever et meget isoleret og indholdsløst liv, hvilket slet ikke stemmer overens med deres natur, som både jæger og et semisocialt dyr.

Men også udekatte har behov for at have social interaktion med deres ejere og kan føle sig alene, hvis de er meget alene hjemme.

Og nogle få katte, specielt indekatte, kan endda begynde at udvikle tegn på direkte separationsangst. Derfor bør man som katteejer tænke over at indrette sin hverdag, så katten ikke er for meget alene hjemme, sørge for at katten har det så hyggeligt som muligt, mens den er alene og sørge for også at være aktivt sammen med sin kat, når man så er hjemme med den.

Akkurat som man ville gøre med en hund. Så vil katten også i langt de fleste tilfælde have et godt liv – også de timer den er alene.