Hvor godt mon de husker?

Det hører med til historien, at vi for det første har været kærester i 7 år, og at kattene har levet sammen med ham i England i 3½ af disse år, så de kender ham rigtig godt.

For det andet er han et af de mennesker, som dyr flokkes om og bare godt kan lide. Da vi lærte hinanden at kende, accepterede selv Rylle, der normalt er meget forsigtig omkring mænd, hun ikke kender, ham overraskende hurtigt. Og han har altid været Elvis yndlingsmenneske – Elvis er generelt klistret til hans skød, så snart han sætter sig ned.

Alligevel var det spændende, hvordan de to katte, og specielt Rylle, ville reagere på hans ankomst efter denne lange tid. Som sagt er Rylle ret mistænksom over for fremmede, og specielt omkring mænd hun ikke kender, på grund af nogle uheldige oplevelser, hun har haft som killing.

Hvis jeg får besøg at mennesker, kattene ikke tidligere har mødt, plejer Rylle at gemme sig, og det kan tage timer, før hun kommer frem – specielt hvis det er mænd.

Derfor var det også ret fantastisk at se kattenes reaktion, da vi kom hjem fra lufthavnen! Begge katte var fremme og sige goddag, og der var ikke tegn på hverken angst eller overdreven gensynsglæde.

I bund og grund reagerede begge katte, som de ville have gjort, hvis kæresten lige havde været en times tid nede og handle og ikke været væk i 1½ år. Elvis gik naturligvis i gang med at inspicere kuffert og tasker, mens Rylle roligt sad på en lille kasse, hun altid sidder på, når jeg kommer hjem – der får hun altid en godbid ved hjemkomst.

Og kæresten fik lov at kæle hende med det samme, og generelt gik hun resten af aftenen rundt og opførte sig akkurat, som hun plejer, når vi begge er i lejligheden. Elvis plantede sig på kærestens skød det øjeblik, han satte sig ned! Det var bare superdejligt at se, men også meget spændende, idet det jo siger noget om, hvor længe katte husker.

Elvis ligger på skøddet af kæresten

Elvis på skødet af kæresten

Det er ikke første gang, jeg har oplevet, at mine to katte har kunnet huske mennesker, de har kendt godt hen over lange perioder. Før vi flyttede til England, blev de f.eks. passet jævnligt af en supersød og dedikeret kattepasser.

Hun genoptog pasningen, da vi flyttede hjem til Danmark igen, og beretter, at det bestemt virkede som om, kattene huskede hende ret hurtigt. Specielt Rylle var igen spændende, idet hun netop er ret sart, når det kommer til nye mennesker – men hun var fremme og sige goddag ret hurtigt, da kattepasseren kom på besøg igen, og der har ikke været nogen som helst problemer med, at hun har virket bange.

Og når vi havde besøg fra Danmark, i årene vi boede i England, virkede det også ofte som om, at kattene hurtigt genkendte gæsterne; Rylle var altid relativt hurtigt fremme og sige goddag, hvor hun omvendt ikke kunne drives frem, hvis vi havde besøg af nye engelske venner.

Hvor godt husker katte så?

Alle disse oplevelser, og specielt kattenes reaktion på kærestens ankomst i sidste uge, har fået mig til at tænke lidt mere over, hvor godt katte husker.

I de mange kurser jeg har taget om katte, er jeg endnu ikke blevet præsenteret for materiale om kattes hukommelse. Og et hurtigt kig gennem mine mere seriøse kattebøger afslører heller ikke nogen information om kattes hukommelse eller kognition. Så jeg måtte på nettet og se, hvad jeg kunne grave frem.

Her fandt jeg en interessant oversigtsartikel fra 2015 over tidligere forskning i kattes kognition, hvor der også var et afsnit om kattes hukommelse.

Her beskrives mange eksperimenter vedrørende kattes korttidshukommelse, dvs. den information dyr og mennesker kan bibeholde ’frisk’ i hjernen her og nu i forbindelse med opgaver. F.eks. at huske et telefonnummer man lige har slået op eller for kattens vedkommende, at huske hvor et stykke mad er landet under f.eks. en kommode, hvis de lige et øjeblik bliver afbrudt i at fiske efter det.

Og selvom det virker som om, at Elvis kan huske meget længe, hvor et stykke mad er landet, så viser forskning, at kattes korttidshukommelse i gennemsnit er 30 sekunder, men at den også aftager hurtigt – allerede omkring 15-16 sekunder.
Men mht. kattens langtidshukommelse, dvs. hvor godt katten husker mennesker, ting og oplevelser over længere tid, skriver oversigtsartiklen ikke så meget.

Den siger at: ”The long-term memory of cats seems to be highly developed”, men nævner så kun et enkelt forskningsprojekt, der viste, at katte huskede rigtig godt hen over 10-minutters perioder, som jo er en del kortere end de 1½ år, mine katte ikke har set min kæreste! Og siger så, at der er brug for mere forskning i kattes langtidshukommelse.

Jeg har heller ikke været i stand til at finde flere direkte forskningsartikler, som specifikt omhandler kattes langtidshukommelse.

Til gengæld fandt jeg en ret god diskussion fra 2017 af kattes og hundes hukommelse på PetMd’s hjemmeside, der generelt virker seriøs, hvor en del forskere og eksperter er blevet spurgt om deres syn på og erfaring med vores kæledyrs hukommelse.

Igen nævnes det, at kattes (og hundes) langtidshukommelse ikke er noget, der er blevet forsket meget i, men eksperterne siger også (hvilket mange katte og hundeejere nok kan nikke genkendende til), at der er meget, som tyder på at både katte og hunde kan huske mennesker, ting, steder og oplevelser over lange perioder.

De nævner specielt dårlige oplevelser, hvilket jeg kan nikke genkendende til; Jeg mener jo, som sagt herover, at grunden til, at min Rylle generelt er bange for mænd, hun ikke kender, er nogle dårlige oplevelser, hun har haft med mænd som killing.

Eksperterne, der er spurgt i PetMD-artiklen, siger også, at man mener, at noget, der kan påvirke, hvor godt katte og hunde husker ting over længere tid, er hvor stort indtryk, disse ting har gjort. Det kan jeg også nikke genkendende til:

Rylle er bange for mænd i dag, fordi hun har haft nogle grimme oplevelser med mænd som killing (for 11 år siden!), og kattene genkendte min kæreste med det samme, da de altid har været meget glade for ham.

Endelig peger PetMd-artiklen på en anden interessant ting, nemlig at man mener, at katte ikke har den samme grad af hukommelsessvigt som hunde, når de bliver ældre.

Det passer meget godt med min erfaring som adfærdskonsulent. Jeg har kun mødt en enkelt kat, hvor jeg var ret sikker på, at den var lidt senil, mens jeg har hørt om flere hunde, der virkede som om, de faldt lidt af på den mentalt med alderen.

Katte husker måske bedre, end vi tror?

Kattes hukommelse

Kattens hukommelse er altså en ting, vi ikke ved meget om! Endnu en ting om vores skønne kæledyr der stadig er lidt mystisk.

Så her er der masser af plads til ’hjemmeforskning’, hvor vi hver især må overveje, hvor godt vores katte husker, både på kort og langt sigt, ud fra vores egne observationer.

Jeg mener, at alle de ting, jeg har fortalt om herover, viser, at Rylle og Elvis langtidshukommelse er overraskende god!

Så hvad med din kat – hvor godt husker den?