Oprindelsesland: USA
Levealder: 12-15 år
Højde: 23-35 cm
Vægt: 4-9 kg
Farve: Varierer og kan være sort, hvid, brun, grå og flerfarvet.
FCI-gruppe: Ikke officielt anerkendt af FCI
Hvor stammer havapooen fra?
Havapooen blev først avlet i USA med det formål at kombinere havaneserens kærlige og sociale natur med pudlens intelligens, lærenemhed og krøllede pels. De sidste 10 år er den blevet rigtig populær – måske i takt med at labradoodlen også for alvor gjorde sit indtog i Danmark. Havapooen er også blot én af flere, når det kommer til blandinger med pudler, som har vundet danskernes hjerter.
Hvordan er temperamentet hos en havapoo?
Havapoos er en blanding af havaneseren og pudlen. Derfor får du også en kombination af disse to hundes temperament. Hvor meget der slår igennem fra hver race, kan man aldrig vide, du kan derfor få en hund, der minder meget om en af racerne, den er blandet af, eller noget der ligger lige midt imellem. Det er en af overraskelserne ved en blanding. Du går derfor bedst ind i en relation med en havapoo, hvis du er vild med begge racers egenskaber – så kan det nemlig ikke få helt galt.
Pudlen er kendt for at være utrolig lærenem, social og med et højt energiniveau. Samtidig er en bichon havanais noget mindre energisk end pudlen, men mindst lige så social. Derfor er en havapoo også kendt for at være venlige, kærlige og sociale væsen. Det gør dem også til fremragende familiehunde, der elsker at være tæt på deres ejere og nyder samvær med børn, så længe de bliver behandlet med respekt. Det er dog en hund, der ikke er særlig vild med at være alene. Derfor skal alene hjemme-træningen også prioriteres højt helt fra starten.
Deres intelligens og nysgerrighed gør dem nemme at træne, og de er ofte meget ivrige efter at lære nye tricks og udfordringer. Du skal dog huske, at der kan være en del af pudlens høje intelligens i din havapoo, og derfor kan den også hurtigt lære unoder og sætte dagsordenen selv. Det sætter nogle krav til dig som ejer, hvis det ikke skal udvikle sig til dårlige vaner.
Havapooens udseende og størrelse
Havapoos kan variere i størrelse afhængig af deres forældre og genetiske ophav generelt. Havaneseren er en lille race, mens pudlerne, der bruges i denne blanding, typisk er toy- eller dværgpudler. Dette resulterer i en hund, der oftest er mellem 23 og 35 cm høj og vejer mellem 4 og 9 kg. Vi er altså ikke ude i en stor hund.
Pelsen kan være alt fra bølget til krøllet, og selvom du helt sikkert har præferencer, så kan du ikke være sikker på, at pelsen ender der, hvor du helst ser den. Desuden kan man aldrig helt se, hvordan pelsen bliver, når hvalpen bliver voksen, da hvalpepelsen sagtens kan være anderledes end voksenpelsen. Derfor; Krøller eller ej, så skal du elske din havapoo.
Pelspleje på en havapoo
Pelsen på en havapoo er en kombination af pudlens krøller og havaneserens bløde pels. Det er dog forskelligt, hvordan det præcis ser ud. Begge racer er kendt for at fælde meget lidt, derfor vil det ikke være en race, hvor du skal forvente hår i hele huset.
Det du til gengæld skal forvente er, at der skal bruges noget tid på børstning af pelsen. Der kommer hurtigt knuder og filter i den, og det kan genere din havapoo. Du kan derfor lige så godt lære den, at det er en hyggestund, når der skal børstes. Så bliver det lettere for jer begge.
En havapoo vil også have behov for at blive klippet regelmæssigt – altså gerne 3-4 gange om året. Du kan enten vælge at gøre det selv, eller du kan tage til en hundefrisør. De vil også kunne vejlede dig, hvis du bør gøre noget anderledes ved din havapoos pels.
Er havapoo allergivenlig?
Selvom havapoos ofte betegnes som allergivenlige på grund af både pudlens og havaneserens gener, er ingen hund 100% allergivenlig. Hvis du har allergi, er det en god idé at tilbringe tid med en havapoo, før du beslutter dig for at få en. Det er ikke sjovt for nogen parter, hvis I skal skilles igen pga. allergiproblemer.
Træning af en havapoo
En havapoo har ofte arvet pudlens store arbejdsiver og intelligens, der gør, at den er supernem at træne. En bichon er allerede en ganske træningsvillig hund, så med pudlens islæt bliver det kun endnu mere udtalt. Du kan derfor bruge din havapoo til lidt af det hele, den vil garanteret synes, det er sjovt. Du skal dog have fokus på at variere træningen, så den ikke begynder at kede sig. Her stiller pudlens sind lidt flere krav til din opfindsomhed end bichonens.
Du skal også forvente, at din havapoo kan have et lidt højere energiniveau, end hvis du blot havde en renracet bichon havanais. Samtidig kan du også sidde med en lidt mere afdæmpet puddel. Du skal derfor kunne lide aktivitet, og at det er en hund, der gerne vil lave noget. Samtidig vil din havapoo helt sikkert nyde at putte med dig i sofaen, når I har været ude og være aktive.
Vær opmærksom på, at din havapoo kan være rigtig vandglad. Pudlen er nemlig i tidernes morgen avlet til at være en vandapporterende jagthund, og derfor har den en forkærlighed for vand. Det kan derfor være, du må acceptere nogle afstikkere i vandhuller, når I er ude at gå. Det kan også være en god idé at få det inkorporeret i træningen, hvis det er et hit.
Hvad fejler en havapoo?
I gamle dage sagde man, at blandingshunde var mere sunde end racehunde, men vi har statistikker, der underbygger, at alle hunde kan blive syge og komme til skade, uanset deres ophav.
Præcis som med racerene hundes temperament og egenskaber, så kan man ikke bare parre en race, der har sundhedsmæssige udfordringer, med en race, der generelt er frisk og rask, og så tro, at man får et kuld med sunde hvalpe. Pudler og bichon havanaisen har som så mange andre hunde nogle få sundhedsproblemer. Disse forsvinder ikke, fordi man krydser racerne med hinanden.
Havapoos kan arve helbredsproblemer fra forældreracer:
- Hofte- og knæproblemer
- Tandproblemer
- Øjensygdomme
- Hudproblemer (allergi)
For at minimere risikoen for arvelige sygdomme bør du vælge en ansvarlig opdrætter, der har sundhedstestet begge forældredyr.
Det vi elsker allermest ved en havapoo
En havapoo har mange kvaliteter, og det er altid svært kun at skulle vælge tre. Vi har dog gjort forsøget her alligevel:
- En social og kærlig følgesvend: En havapoo elsker at være sammen med mennesker og andre hunde. Det gør dem til ideelle familiehunde og følgesvende. Her får du helt sikkert en ven for livet!
- En intelligent schweizerkniv: Havapooens store træningsvillighed og høje intelligens gør, at du kan bruge den til lidt af hvert. Den lærer hurtigt, og det er kun din fantasi, der sætter grænser.
- Et yderst charmerende ydre: Det er simpelthen ikke til at stå for en havapoo. De har charmen fra havaneseren og selvtilliden samt det lækre hår fra pudlen.
Godt at vide, når du vælger en havapoo
Selvom en havapoo er en skøn hund, så er der altid nogle ting, som man skal være opmærksom på, når man vælger sådan en:
- Børst, vask, klip, gentag: Det kræver noget tid og energi fra dig at holde din havapoos pels. Der er nemlig gerne meget af den, og den filtrer nemt – derfor kommer du nok til at messe den indledende sætning relativt ofte med sådan en type hund.
- En mere energisk selskabshund: Pudlens høje aktivitetsniveau betyder, at en havapoo ofte er noget mere energisk end andre selskabshunde. Derfor skal du være glad for denne egenskab, så I ikke ender med at have forskelligt syn på, hvad en god dag byder på.
- Du ved ikke, hvad du får: Da en havapoo er en blandingshund, så er det aldrig helt til at forudsige, hvad du får. Derfor kan du heller ikke helt regne med størrelsen på den. Der må du være indstillet på, at der er mange indpakninger til en havapoo.
F-typer af havapoos
Nogle opdrættere går meget op i deres opdræt af havapoos. Derfor kan du støde på at der refereres til noget der kaldes for ”F-typer”. Det henviser til forskellige generationer af krydsninger, som påvirker hundens genetik og udseende.
- F1 (første generation): Krydsning mellem to rene racer (f.eks. en puddel og en bichon havanais). F1-poos har en 50/50 blanding af gener fra begge forældre.
- F1B (første generation backcross): Krydsning mellem en F1-havapoo og en af forældreracerne, ofte en puddel. Dette giver en 75/25 blanding af gener.
- F2 (anden generation): Krydsning mellem to F1-havapoos. Genetisk set kan resultaterne variere mere end F1 eller F1B.
- F2B (anden generation backcross): Krydsning mellem en F1B-havapoo og en af forældreracerne.
- Multigenerational (multigen): Krydsninger, der involverer flere generationer af havapoos. Disse hunde har en mere stabil genetisk sammensætning og ensartede træk.
Disse generationer hjælper opdrættere med at styre og forudsige bestemte egenskaber hos havapoos, såsom pelsens struktur og størrelser, hvilket gør det lettere at opfylde specifikke behov og præferencer hos hundeejere.
Vil du vide mere om andre populære hundetyper eller racer?
Vi har samlet en liste med de mest populære hundetyper og -racer, så du kan blive klogere på deres behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!
Beregn din pris!
Se, hvad det koster at sygeforsikre din hund.