Oprindelsesland: Australien
Levealder: 12-15 år
Højde: 23-35 cm
Vægt: 5-10 kg
Farve: Findes i flere farver, herunder sort, hvid, abrikos, rød, brun og flerfarvet.
FCI-gruppe: Ikke officielt anerkendt af FCI
Hvor stammer cavapooen fra?
Som flere af de populære puddelblandinger har cavapooen rødder i Australien, hvor opdrættere i 1990’erne ønskede at kombinere den kærlige og rolige natur fra cavalier king charles spanielen med pudlens intelligens og allergivenlige pels. Målet var at skabe en selskabshund, der kunne passe ind i de fleste familier og samtidig være en mulighed for allergikere.
Det med at være allergivenlig er der desværre ingen garantier for, men kombinationen af cavalierens venlige sind og pudlens årvågenhed og mod på aktivering har alligevel resulteret i en hund, der hurtigt er blevet populær verden over.
Hvordan er temperamentet hos en cavapoo?
Cavapoos er kendt for deres venlige og sociale temperament. De er gode familiehunde, der elsker at være sammen med deres ejere, og de er også gode med børn, forudsat at de behandles med respekt og har en opvækst, hvor de får en positiv introduktion til børn. De kommer som regel også godt ud af det med andre hunde og kæledyr. Pudlens intelligens kombineret med cavalierens milde væsen giver dig netop en hund, der er meget omgængelig og trænbar, hvilket har været med til at gøre denne blanding så populær.
Da det er en social hund, så er den normalt ikke så glad for at være alene hjemme. Derfor skal du lægge noget tid i træningen af dette – og allerhelst fra en tidlig alder. Den vil dog aldrig trives i et liv, hvor den er meget alene, så det er en ting, du skal overveje, om du kan efterkomme. Heldigvis er størrelsen jo så til gengæld ideel til at have med på tur, da den ikke er så stor.
Når først unghundeperioden er overstået, vil du have en hund, der elsker både aktivitet og afslapning. Cavapoos trives med daglige gåture og hjernegymnastik, men de siger absolut ikke nej til at hygge sig i sofaen med deres familie efter dagens strabadser. De elsker at være midtpunktet i familien og have tæt fysisk kontakt. De er ofte livlige, venlige og imødekommende over for fremmede, selvom nogle kan være mere vagtsomme og gøende. De er dog ikke fjendtlige – de gør blot opmærksom på, at der nu er nogle nye mennesker, de ikke kender.
Deres alsidighed og evne til at tilpasse sig gør dem til en meget populær selskabshund. En cavapoo passer til de fleste hundeejere og tilpasser sig nemt livet som lejlighedshund i byen eller som gårdhund på landet. De er også velegnede til dem, der er lidt ældre, men stadig aktive, som ligesom dem selv sætter pris på friske gåture.
Elsk hele hunden
Det er vigtigt at forstå, at når man blander to racer, kan man ende med egenskaber fra begge forældre, og der vil altid være variationer inden for et kuld hvalpe. Du skal derfor være klar til at elske hele hunden, uanset hvilke træk der dominerer hos dit eksemplar.
Cavapooen kan have både cavalierens rolige natur og pudlens livlige temperament. Nogle har en jævn blanding af det hele, mens andre er mere puddel end cavalier og omvendt. Derfor skal du kunne se dig selv med begge dele, før du kaster din kærlighed på krøltoppen.
Cavapooens udseende og størrelse
Cavapoos varierer i størrelse afhængigt af deres forældre. Cavalier king charles spaniel er en lille race, mens pudler findes i forskellige størrelser. Det er typisk toy eller dværgpudler, der bliver brugt til denne blanding. Derfor varierer en cavapoo som regel mellem 23 til 35 cm i højden og vejer alt fra 5 til 10 kg. Pelsen kan være helt krøllet, men det er også muligt at få en, der i højere grad har bølget pels.
Pelspleje på en cavapoo
Cavapoos har en pels, der kombinerer pudlens krøller med cavalierens silkeagtige bløde pels. Når man krydser en hund, der fælder en del, med en hund der ikke fælder så meget, kræver det ekstra fokus på pelsplejen, da nogle hunde kan have en øget tendens til filter. Filter kan være rigtig ubehageligt for hunden, da det kan hæmme den i at bevæge sig frit. Det indebærer derfor, at de skal børstes flere gange om ugen for at undgå, at det sker.
Regelmæssig klipning er også nødvendig for at holde pelsen og for hundens trivsel. Du må indberegne at tage din cavapoo til hundefrisør 3-4 gange årligt, medmindre du selv har mod på klippeopgaven. Det er ikke så svært, hvis du først investerer i et par gode sakse og en maskine. Og ender det med at se lidt sjovt ud, så vokser det ud igen, og næste gang er du blevet lidt bedre til at klippe.
Er en cavapoo allergivenlig?
Selvom cavapoos ofte betegnes som allergivenlige på grund af pudlens gener, findes der ikke en 100% allergivenlig hund – det kommer nemlig helt an på, hvad man er allergisk overfor. Det er derfor en god idé at tilbringe tid tæt sammen med en cavapoo, før du beslutter dig, hvis du har allergi. Pas cavapoos for andre, så du har dem inde på livet rent fysisk. Det er i ingens interesse at invitere en ny hvalp ind i dit liv, for at du så må skille sig af med den igen. Tag det alvorligt og gør et grundigt forarbejde.
Træning af en cavapoo
Cavapoos er intelligente og lette at træne. Selvom de ”bare” er selskabshunde, er de ivrige efter at lære og elsker mental aktivering. Cavapoos kan være livlige og har brug for daglige gåture samt leg og aktivitet for at trives. De elsker søgeopgaver og kan også lære apportering og andre sjove tricks.
Afhængigt af, hvor meget af cavalierens temperament, der er slået igennem, så kan det være en hund med lidt jagtinstinkt. Hvis ikke du sørger for varieret træning og hurtig belønning, så kan den godt blive distraheret af fugle og andet, den kan jage. Du kan også sagtens få en rigtig vandglad variant, der elsker at bade, da det er pudlens element.
Indkald er en af basiskommandoerne, der er god at prioritere fra en start, for hvis der ikke er styr på indkaldet, får du svært ved at kunne tilbyde det aktive liv, en cavapoo elsker med lange gåture i varieret terræn. Det er nemlig en hund, der ikke trives med et liv i snor. Den har brug for at komme ud og løbe løs og gerne mødes med ligesindede legekammerater.
Hvad fejler en cavapoo?
I gamle dage sagde man, at blandingshunde var mere sunde end racehunde, men vi har statistikker, der underbygger, at alle hunde kan blive syge og komme til skade, uanset deres ophav.
Præcis som med racerene hundes temperament og egenskaber, så kan man ikke bare parre en race, der har sundhedsmæssige udfordringer, med en race, der generelt er frisk og rask, og så tro, at man får et kuld med sunde hvalpe. Pudler og cavalier king charles spaniels har som så mange andre hunde nogle sundhedsproblemer. Disse forsvinder ikke, fordi man krydser racerne med hinanden.
Cavapoos kan derfor være tilbøjelige til nogle af de samme helbredsproblemer som deres forældreracer:
- Hofte- og knæproblemer
- Øjensygdomme
- Tandproblemer
- Hjertesygdomme
Det er vigtigt at vælge en ansvarlig opdrætter, der har sikret, at både mor og far er sunde og raske uden sygdomme.
Det vi elsker allermest ved en cavapoo
Herunder kan du se de tre ting, som vi er allergladest for ved cavapoos. Der er selvfølgelig mange flere ting, men vi måtte jo vælge:
- Sociale med stort S: De er virkelig nogle hyggetrolde, der elsker at være sammen med sin familie. Du får derfor helt sikkert en ven, der altid vil være klar til nus og samvær.
- De kan bruges til det meste: Da de har pudlens høje intelligens og lærenemhed, samtidig med cavalierens store lyst til at imødekomme dine ønsker, så er en cavapoo en perfekt makker til de fleste aktiviteter.
- Charme, selvtillid og lækkert hår: Der er simpelthen ikke noget så bedårende, som en krøllet cavapoo. Deres størrelse gør dem også ideelle at have med, så de kan opleve verden sammen med dig. Du skal helt sikkert nok få opmærksomhed med sådan en ved din side.
Godt at vide, når du vælger en cavapoo
Selvom en cavapoo har virkelig mange kvaliteter, så er der naturligvis også altid nogle ting, som man skal være opmærksom på, når man vælger sådan en:
- Pelsen kræver pleje: Det er ikke det nemme valg, når det kommer til pelspleje. Her skal du arbejde for det, da det er nødvendigt at rede pelsen igennem flere gange om ugen. Samtidig skal de også trimmes flere gange om året.
- De har brug for hele pakken: Du kan ikke nøjes med blot at give dem masser af nus og samvær – de skal også aktiveres mentalt og fysisk. Det kræver derfor noget af dig som hundejer af en cavapoo.
- Du ved aldrig helt, hvad du får: Da det er en blandingshund, så kan der være meget stor forskel individerne imellem. Derfor skal du være klar på både den ene og den anden yderlighed. Også størrelsesmæssigt.
F-typer af cavapoos
Nogle opdrættere går meget op i deres opdræt af cavapoos. Derfor kan du støde på at der refereres til noget der kaldes for ”F-typer”. Det henviser til forskellige generationer af krydsninger, som påvirker hundens genetik og udseende.
- F1 (første generation): Krydsning mellem to rene racer (f.eks. en puddel og en cavalier king charles spaniel). F1-poos har en 50/50 blanding af gener fra begge forældre.
- F1B (første generation backcross): Krydsning mellem en F1-cavapoo og en af forældreracerne, ofte en puddel. Dette giver en 75/25 blanding af gener.
- F2 (anden generation): Krydsning mellem to F1-cavapoos. Genetisk set kan resultaterne variere mere end F1 eller F1B.
- F2B (anden generation backcross): Krydsning mellem en F1B-cavapoo og en af forældreracerne.
- Multigenerational (multigen): Krydsninger, der involverer flere generationer af cavapoos. Disse hunde har en mere stabil genetisk sammensætning og ensartede træk.
Disse generationer hjælper opdrættere med at styre og forudsige bestemte egenskaber hos havapoos, såsom pelsens struktur og størrelser, hvilket gør det lettere at opfylde specifikke behov og præferencer hos hundeejere.
Vil du vide mere om andre populære hundetyper eller racer?
Vi har samlet en liste med de mest populære hundetyper og -racer, så du kan blive klogere på deres behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!
Beregn din pris!
Se, hvad det koster at sygeforsikre din hund.