Har du mistanke om, at din hund er blevet forgiftet?

For bedre at kunne bedømme, om det er farligt eller ej, skal du prøve at finde ud af:

  • Hvad din hund har indtaget.
  • Hvor meget af stoffet den har indtaget.

Spørg altid en dyrlæge til råds, hvis du er usikker. I Agria-appen kan du få online konsultationer med en dyrlæge, som kan vurdere din hund, hvis du har mistanke om forgiftning.Er du kunde hos os? Så er konsultationerne tilmed gratis. 

Læs mere om digital dyrlægerådgivning

Hvis du skal til dyrlægen, er det godt at tage så meget information med som muligt om, hvad din hund har spist og hvor meget.

Blågrønne alger

Blågrønne alger er egentlig bakterier, der danner flere forskellige sygdomsfremmende toksiner/giftstoffer, som er giftige for både hunde og mennesker. Hunde, der bader eller drikker havvand eller vandet fra søer og andre vandområder, der er ramt af algeforekomster, kan blive alvorligt forgiftet. Det forekommer primært, når vandet er varmest i sensommeren eller tidligt efterår. Risikoen for, at hunden bliver forgiftet, afhænger af, hvor store mængder der er af (alge)toksinerne i vandet, hvor længe hunden bader, og om den drikker af vandet. Bemærk, at blågrønne alger ikke altid er blågrønne, men kan være gullige, røde eller brunlige. Hold også hunden væk fra skum på stranden, der kan indeholde algegift.

Det kan du selv gøre: Hvis du har mistanke om, at din hund er blevet forgiftet med alger, kan du hurtigst muligt bade hunden med shampoo og skylle den grundigt. Sørge for, at hunden ikke slikker sig i pelsen. Kontakt din dyrlæge.

Symptomer: Diarré, opkastning, fråde om munden, irritation, krampe, lammelser, leverskader, nyreskader, nerveskader, lungepåvirkning, indre blødninger mm. Alvorlig algeforgiftning kan være dødelig.

Læs mere om blågrønne alger på naturstyrelsen.dk eller netdyredoktor.dk.

Chokolade

Chokolade indeholder stoffer som teobromin og koffein, der er giftigt for hunde. Hvor meget chokolade hunden kan tåle er individuelt og afhænger både af hundens størrelse og af kakaoindholdet (jo mørkere chokolade, jo mere giftigt).

Symptomer: Opkastning, mavesmerter, øget tørst, inkontinens, rysten, savlen, hjertebanken mm. Kan være livstruende.

Regn på pris

Se hvad det koster at forsikre din hund

10%medlemsrabat

Dej

Det er ikke sundt for hunde at spise gærdej. Dejen hæver og gærer i maven på hunden og danner alkohol. Det er sjældent livsfarligt, men kan være meget ubehageligt for hunden. Sørg derfor altid for at stille dej uden for hundens syns- og rækkevidde.

Det kan du selv gøre: Hvis skaden er sket, kan du holde øje med din hund og sikre, at den ikke kommer til skade. En beruset hund kan nemt komme til skade på trapper eller med møblerne. Nogle hunde kan blive aggressive, hvis de er berusede, fordi de føler stort ubehag.

Symptomer: Usikkerhed, slingrende gang mm.

Agern

Agern (egetræets frugter) indeholder tannin, som hunde er følsomme overfor, fordi det er syreholdigt. Hvis hunden indtager en stor dosis, kan det være dødeligt. Tilfælde af forgiftninger er f.eks. opstået med hunde på ca. 10 kg, der har spist mellem 5 og 10 agern.

Symptomer: Træthed, nedsat/ingen appetit, feber, forstoppelse, tjærelignende diarré, nyreskader, leverskader mm. Kan være livstruende.

Hvepsestik

Hvepsestik eller andre bid og stik fra insekter er som regel ikke farlige for hunden. Men ligesom mennesker kan hunde være allergiske over for f.eks. hvepsestik, og få en allergisk reaktion. Selv om hunden ikke normalt er allergisk, kan den få en allergisk reaktion, hvis den får mange stik på én gang. Jordhvepse giver tiere allergiske reaktioner, fordi de er mere aggressive end almindelige hvepse.

Det kan du selv gøre: Hold øje med din hund. Ring til dyrlægen, hvis du opdager tegn på en allergisk reaktion og spørg om råd, eller tag hen til dyrlægen, hvis hunden virker meget forpint.

Symptomer: Lokale hævelser, ømhed, opkastning, åndedrætsbesvær mm.

Glykol

Glykol er meget giftigt for hunde, selv i små mængder. Frostvæske og sprinklervæske er eksempler på væsker, der kan indeholde glykol. Glykol smager sødt, og hunde kan som regel godt lide at slikke væsken i sig. Hvis din hund har indtaget glykol, dannes der krystaller i nyrerne.

Det kan du selv gøre: Tag straks hunden til dyrlægen ved mistanke om glykolforgiftning.

Symptomer: Øget tørst, øget vandladning, slingren, nedsat nyrefunktion mm.

Kakao

Kakao indeholder teobromin, der er giftigt for hunde. Det er individuelt, hvor meget kakao en hund kan tåle at indtage, og det afhænger også af hundens størrelse.

Symptomer: Opkastning, mavesmerter, øget tørst, inkontinens, rysten, savlen, hjertebanken mm. Kan være livstruende.

Løg

Løg indeholder alicin, der er giftigt for hunde. Alicin findes både i rå og tilberedte løg og kan forårsage blodmangel hos hunden. Det er svært at vide, hvor meget løg, der skal til, for at hunden bliver forgiftet. Du bør derfor undlade at give din hund nogen former for løg. Det er især vigtigt at tænke på, hvis du giver din hund madrester, fordi der meget ofte er store mængder løg i vores mad.

Symptomer: Diarré, opkastning, kramper, nedsat appetit, åndedrætsbesvær, blege slimhinder, mavesmerter mm. Kan være livstruende.

Nødder

Alle typer nødder er giftige, men macadamianødder er særligt giftige for hunde og kan give lammelser. Vær også opmærksom på, at hunden kan få saltforgiftning af at spise saltede nødder.

Symptomer: Nedsat appetit, opkastninger, blodig afføring, nedsat leverfunktion, diarré, maveproblemer, slingren, sløvhed, lammelser mm. Kan være livstruende.

Tudser

Tudser har giftkirtler under huden, og de udskiller en gift, som hunde er følsomme overfor. Danske tudser er ikke særlig giftige, men hunden kan godt blive ramt af tudseforgiftning alligevel, hvis den tygger i eller slikker på en tudse. Denne type forgiftning er som regel ikke farlig, men det kan være ubehageligt for hunden.

Det kan du selv gøre: Holde øje med hunden, især mundhulen. Som regel er det nok at holde hunden under observation. Hvis hunden bliver meget generet, kan man kontakte dyrlægen.

Symptomer: Voldsom savlen, små pupiller mm.

Rosiner

Alle former for rosiner og vindruer kan give hunden akut nyresvigt. Det er meget individuelt, hvilken mængde hunden kan tåle, og om den overhovedet bliver påvirket, og det afhænger også af hundens størrelse. Undgå derfor at give din hund rosiner, korender eller vindruer.

Symptomer: Diarré, opkastning, mavesmerter, skælven, kramper, øget tørst.

Rottegift

Rottegift indeholder stoffer, der forhindrer blodet i at koagulere. Hvis din hund kommer til at spise rottegift, får den derfor indre blødninger. Det er en livstruende tilstand.

Det kan du selv gøre: Forskellige former for rottegift kan variere i farlighed, prøv derfor at finde ud af, hvilken type rottegift, din hund har spist. Tag om muligt emballagen med til dyrlægen. Chancen for helbredelse afhænger bl.a. af, hvor hurtigt man reagerer.

Symptomer: Blødninger fra næse, mund og svælg, Blå mærker, indre blødninger, blod i afføring mm. Kan være livstruende. 

Salt

Hvis din hund indtager en stor mængde salt, kan den få saltforgiftning. Din hund kan f.eks. have drukket store mængder saltvand eller spist noget meget salt mad. Nogle mennesker giver hunden salt som brækmiddel, men det kan altså være direkte livsfarligt!

Symptomer: Diarré, opkast, træthed, stivhed, kramper mm.

Sneglegift

Den eneste sneglegift, der er godkendt i Danmark, er baseret på jernfosfat også kaldet ferrifosfat. Dette middel er skadeligt for nøgne snegle, men ikke giftigt for hunde og havens andre dyr. Man kan dog være uheldig at se ulovlig sneglegift i butikker i Danmark, og nogle mennesker køber ulovlige midler på nettet, f.eks. tyske sneglemidler baseret på Metaldehyd, der er en meget farlig nervegift. Tjek derfor etiketten grundigt og tal evt. med dine naboer om, hvad de bruger. Hvis din hund har indtaget ulovlig sneglegift (der indeholder metaldehyd), kan du se symptomerne nedenfor.

Symptomer: Opkastning, diarré, savlen, rysten, kramper mm. Kan være livstruende. 

Svampe

Giftige svampe er også farlige for hunde. Visse svampe er direkte dødelige, og andre kan gøre hunden meget syg. Hvis du har mistanke om, at din hund har spist giftige svampe, er det vigtigt at tage til dyrlægen så hurtigt som muligt. Information, om hvilken svamp hunden har spist, kan være nyttig.

Symptomer: Opkastning, diarré, rysten mm.

Vindruer

Vindruer, rosiner og korender kan forårsage akut nyresvigt hos din hund. Det er meget individuelt, hvilken mængde hunden kan tåle, og om den overhovedet bliver påvirket, og det afhænger også af hundens størrelse. Undgå derfor helt at give din hund rosiner, korender eller vindruer.

Symptomer: Diarré, opkastning, mavesmerter, træthed, skælven, kramper, øget tørst.

Smertestillende medicin

Hovedpinepiller til mennesker må KUN gives til hunde efter dyrlægens anvisning, f.eks. Panodil (paracetamol) eller Magnyl (acetylsalicylsyre). Doseringen til hund er meget anderledes end til mennesker, og skal derfor ordineres af en dyrlæge efter hundens vægt. Overdosering af smertestillende medicin til mennesker kan føre til forgiftning af hunden.

Symptomer: Ved overdosering af paracetamol: leverskader, forringet iltning af blodet mm. Ved acetylsalicylsyre: opkastning og diarré. Kan være livstruende. 

Planter

Der findes et utal af planter, og det kan være svært at få overblik over, hvilke der er giftige for hunden, og hvilke der er ufarlige. Der er også gode lister over giftige planter på nettet f.eks. på netdyredokter.dk.

Her er ti haveplanter, der er meget giftige:

  • Ægte stormhat og stormhat
  • Engletrompet
  • Julerose
  • Guldregn
  • Fingerbøl (digitalis) 
  • Almindelig tobak
  • Pigæble
  • Galnebær
  • Høsttidløs
  • Påskelilje, pinselilje (og de fleste andre løgplanter)
  • Liljekonval

Her er 2 planter, der er giftige ved berøring:

  • Bjørneklo
  • Vild pastinak

Kæmpe bjørneklo og vild pastinak kan, som hos mennesker, fremkalde udslæt, hvis hunden færdes i områder med en tæt bevoksning og får plantesaft på sig. Eller på steder, hvor der er ryddet, og planterne er slået for nylig. Saften kan give brandsår, ekstra solfølsomhed og hududslæt.

www.netdyredoktor.dk/hund/forgiftning/ kan du læse mere om de enkelte planter, symptomer og hvad du skal være opmærksom på.

Xylitol

Sødestoffet xylitol er farligt for hunde, fordi det sænker blodsukkeret og kan give forgiftning. Tandpasta, tyggegummi, slik og sukkerfrie varer er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol. Det er meget individuelt, hvor meget en hund kan tåle af stoffet, og afhænger også af hundens størrelse. Giv derfor aldrig din hund noget, der indeholder xylitol.

Symptomer: Opkastning, rysten, sløvhed, lavt blodsukker, kramper, bevidstløshed mm. Kan være livstruende.

Du kan læse mere om xylitolforgiftning i denne artikel.

Kirsebær

Kirsebær i sig selv, er ikke giftige, men bladene, stilkene og stenene indeholder cyanid. Stenen skal dog ødelægges, før giftstoffet frigives. Ofte er det derfor mere stenene, der udgør en risiko for hundene, da de kan sætte sig fast i tarmen. Det er særligt farligt for små hunde og hvalpe, da de har tilsvarende små passager i tarmene, men også tolererer mindre mængder af cyanid, før det er dødeligt. Kommer der sten i tarmen, som sidder fast, kan det kræve operation. 

Symptomer: Opkastning, nedsat appetit, øget åndedrætsfrekvens, røde gummer og udvidede pupiller.