Græsavne er de skaller, som beskytter græssets frø, mens de modner. Når vi rammer sommerperioden, så tørrer skallerne ud og bliver hårde. og det er derfor de giver problemer. De har nemlig modhager, der skal hjælpe frøet med at bore sig ned i jorden, men som også gør avnet fremragende til at sidde fast i pelsen og senere til at bore sig ind i huden eller slimhinden. Hvis du har været ude at gå i højt græs, kender du dem sikkert godt, for de sætter sig også på tøjet hos os mennesker.

Det er vigtigt, at man får fjernet græsavne, der sidder i pels eller hud, da de kan give anledning til infektion, bylder eller ligefrem bore sig længere ind i hunden, så de f.eks. ender i lunger eller bugen. Det er især i poterne, næsen, munden, øjne og ørerne, at du vil finde græsavne på din hund, der kan blive problematiske. 

Symptomer på græsavne der giver problemer

Det er lidt forskelligt, hvordan symptomerne på græsavne, der generer hunden, ser ud. 

Græsavne i hundepoten

Når først avnet er trængt igennem huden på trædepuden, begynder det at gøre ondt, og der danner sig en byld. Du vil sandsynligvis se, at hunden begynder at slikke på poten der, hvor avnet sidder, og tilsidst vil den også halte pga. smerten. 

Dyrlægen vil typisk lokalbedøve poten og så fjerne det indkapslede avne. Bagefter må hunden have en forbinding eller en potesok på, så den ikke slikker i såret. Det kan nemlig give betændelse.

Græsavne i hundens øre

De langhårede hunde kan også få aks ind i øret, og i værste fald kan det ende med at bore sig helt ind i trommehinden. Og er det først kommet langt nok ind, vil du opleve, at din hund ryster på hovedet og forsøger at gnide øret mod jordet eller med poten. Det kan være rigtig smertefuldt for din hund. 

Dyrlægen vil ofte blive nødt til at lægge hunden i narkose, så øret kan undersøges grundigt og evt. oprereres, hvis det er nødvendigt. 

Græsavne i hundens øje

Græsavne i hundens øje kan give meget ballade, og det kan ligeledes være rigtig generende for hunden. Typisk vil du se, at hunden har flåd fra øjet, det er rødt og sammenknebet. 

Dyrlægen vil bedøve hunden, så øjet kan undersøges. Herefter skal græsavnet fjernes og skaderne fra det undersøges. Der kan være videre behandling efter avnet er fjernet, hvis der f.eks. er hornhindesår elle lign., der skal behandles. 

Græsavne i hundens næse

Hvis hunden har fået et græsavne i næsen, så vil symptomerne ofte være nysen, at hunden kradser sig i ansigtet og måske også flåd fra næsen. Igen må dyrlægen på banen, så avnet kan fjernes. Det vil sandsynligvis også være nødvendigt at lægge hunden i narkose. 

Græsavne i hundens mund

Græsavne kan også ende i hunden mund. Her vil symptomerne ofte være opkastfornemmelser, kradsen i ansigtet, hunden vil ikke spise og laver synkebevægelser. Også her vil det være nødvendigt med en fuld narkose, så avnet kan fjernes. 

Forebyggelse er det bedste våben

Du kan sagtens selv kan gøre noget for at forebygge ømme hundepoter og et dyrt og besværligt besøg hos dyrlægen. Når du har været ude i naturen med din hund – især hvis den har løbet i højt græs, så tjek din hund godt igennem for, om der sidder nogle græsavne i dens pels. Vær særligt opmærksom på pelsen rundt om poter, ører og ansigtet.

Det er også en rigtig god idé at holde hunden kortklippet i sommerperioden, så der e rmindre pels, som avnene kan sætte sig fast i.