Vi lægger ud med et tankeeksperiment: Forestil dig en rigtig varm sommerdag – en af den slags, hvor luften står stille, og varmen slår imod dig, når du åbner døren fra dit velisolerede hus. Du kan se varmedisen flimre over asfalten, og sveden pibler allerede frem på din pande.
Forestil dig at være iført skidragt, mens dine fødder er nøgne. Og forestil dig så, at du bliver bedt om at løbe – hen over den sorte asfalt, igennem varmedisen, mens solen skinner fra en høj, blå himmel. Men du skal ikke bare løbe – du ligefrem spurte, frem og tilbage, mange gange, for at hente den samme tennisbold igen og igen, eller du skal forsøge at fange et par børn, der løber rundt i badetøj i haven og skyder med vandpistoler.
Hvornår bliver varmen farlig?
Når vi mennesker får det varmt, regulerer kroppen vores temperatur ved at udvide blodkarrene i huden. Mennesket har helt op til fire millioner svedkirtler fordelt overalt på kroppen, som afgiver sved til huden. Når væsken fordamper derfra, fjernes varme fra kroppen.
Vores hunde kommer af med den overskydende varme gennem sine slimhinder i ørerne, anus og trædepuderne, men den største varmeudledning foregår igennem munden. Når luften passerer hurtigt og hyppigt hen over hundens svælg, afgiver hunden varme. Men hvis luftens temperatur og hundens egen kropstemperatur nærmer sig hinanden - eller hvis hunden motioneres og derved selv udvikler varme – bliver det svært, hvis ikke umuligt for den at komme af med varmen.
Tips og råd til sommervarmen
Herunder får du tips og råd til, hvad du kan tænke på for at hjælpe hunden, når de varme dage sætter ind:
- Lad aldrig hunden være alene i bilen på de varme sommerdage
- Hunden skal altid have adgang til frisk vand
- Sørg for, at hunden opholder sig i skyggen
- Vær ekstra forsigtig med gamle, syge og fladnæsede hunde
- Vent med de lange gåture til de sene aftentimer eller tidlige morgener, hvor temperaturen ofte er lavere
- Husk, at asfalt bliver meget varm og kan skade hundens poter
- Husk, at det kan blive meget varmt i offentlige transportmidler som metro, busser, osv.
- Selv hunde kan blive solskoldede, så vær forsigtig med for meget direkte sol
Hvis hunden får hedeslag
Der er forskellige symptomer på hedeslag hos hunde. Herunder finder du en liste over dem alle:
Hundens symptomer på overophedning
- Kropstemperatur over 39,5 grader
- Intens halsen og hængende tunge
- Mørk røde slimhinder
- Høj puls sat i relation til hundens størrelse
- Uro og nedstemt adfærd
- Slingrende gang og desorientering
- Opkast eller pludselig diarré
- Kramper.
Hvis din hund bliver overophedet, så gør du følgende:
Giv hunden vand at drikke. Skyl hunden i køligt vand eller gør et håndklæde vådt og læg det over hunden. Badning af hundens poter er også godt. Virker hunden fortsat dårlig, så skal den til dyrlægen. Dyrlægen vil fortsat forsøge at sænke hundens kropstemperatur og kan, afhængigt af hundens tilstand, lægge drop og give anden nødvendig medicin.
Hunde i biler
Efterlad aldrig hunden i bilen på en varm dag. Det er ikke nok at have nedrullede vinduer, da der stadig kan blive ekstremt varmt derinde. Husk, at det også kan blive rigtig varmt, når du kører, da aircondition ikke altid virker i bagagerummet. Hunden får det hurtigt varmt, hvis solen står på gennem ruderne, når I kører. Sørg derfor for at tilbyde hunden vand og pak ikke ting tæt omkring hundeburet. Stop ofte for at få en pause.
Vand
Når temperaturen stiger, er vand rigtig vigtigt. Sørg for, at hunden altid har adgang til frisk vand. Medbring også vand når du går tur.
Skygge
Uanset om du er hjemme, i sommerhuset, på gåtur eller sidder på terrassen, så sørg for at din hund kan ligge i skyggen. Husk, at der også kan være varmt i skyggen, så hvis det er muligt, så er et sted med lidt blæst optimalt.
Ekstra følsomme hunde
Vær ekstra forsigtig, hvis du har en gammel hund eller en hvalp, da de er ekstra følsomme overfor varme. Også syge hunde, for eksempel hunde med hjertefejl, har brug for ekstra pleje, når varmen kommer. Generelt er hunde med meget pels, specielt i en sort farve, mere følsomme overfor varme. Fladnæsede hunde har sværere ved at regulere deres kropstemperatur og bliver derfor lettere overophedede og hæver op i luftvejene allerede under temmelig milde temperaturer.
Gåture
Gå kun korte ture midt på dagen, hvor det er varmest. Længere gåture, andre typer af aktiviteter og træning er bedst at lægge enten tidligt om morgenen eller sent om aftenen, når temperaturen er lavere.
Tilbehør/udstyr
Køleveste og kølepuder kan, hvis de bliver anvendt korrekt, lette livet for hunden i varmen. Vandflasker og -skåle, der er nemme at transportere, er altid gode at have med på tur.
Bad
En kølig dukkert er rart for både mennesker og hunde, når det er varmt. Der er dog en række ting, du skal huske på, når du tager din hund på svømmetur. Hunde er ikke tilladt på alle strande. Det er vigtigt, at hunden kan ligge i skyggen. Lad ikke hunden bade, hvis der er risiko for algeophobning. Og husk også, at ikke alle hunde er gode svømmere. Her er en redningsvest til hunden en god idé og en nødvendighed, selv for de gode svømmere, hvis hunden skal med på en båd eller havn.
Busser, tog og metro
Det kan blive ekstremt varmt i busser, tog og metro. Det er ikke alle transportformer, der er airconditionerede, og derfor kan de hurtigt blive for varme for vores hunde. Stå af, hvis det bliver for varmt!
Solskoldning
Hunde kan også blive solbrændte. Ekstra følsomme hunde er dem, der er lyse eller har helt hvid pels – især er de udsatte på kropsdele med sparsomt eller ingen hår. Undgå direkte sollys for at reducere risikoen for en solskoldning. Er det umuligt at slippe ud af solens skarpe stråler, så kan det være nødvendigt at smøre hunden med solcreme. Brug en solcreme der er lavet til hunde eller alternativt en til mennesker, som dog skal være uden parfume.