Lyder det her som en beskrivelse, du kan genkende? De fleste af os møder med jævne mellemrum hunde, som reagerer med aggressiv adfærd overfor os eller vores hunde. Det kan være meget ubehageligt for både os og hunden at møde sådan en hund. Men har du nogensinde overvejet, hvordan det er at være i den anden hundeejers sko?

Det at gå tur med en hund, der har problemer med andre hunde, kan være meget belastende. Mange ejere synes, at det er pinligt, at deres hund gør. De forsøger ofte at gå på andre tidspunkter og steder, hvor de kan undgå andre hunde, eller de skælder hunden ud, hver gang den gør i forsøget på at lære den, at det ikke er ok.

Mange føler sig magtesløse og dømt af de mennesker, de møder. ”Har du ikke styr på din hund?”, ”hvilken dårlig hundeejer!”, ”tænk at de ikke kan styre deres hund!”. Det kan føre til, at hunden kommer mindre ud at gå.

Der kan være mange årsager til, at en hund gør og udviser aggressiv adfærd over for andre hunde, og der er ting, man som ejer af en sådan hund kan gøre for at hjælpe den. Det er dog ikke emnet for denne artikel. Det, jeg vil adressere i denne artikel, er de ting, du og jeg, som har hunde, der måske er ligeglade eller glade for andre hunde, kan gøre, for at hjælpe dem, der ikke er så heldige.

Vi kan med andre ord gøre det lettere for de hunde, vi møder på vores vej, så deres møde med os bliver så konfliktfrit som muligt. Vi kan hjælpe de hunde, der har problemer med andre hunde til at få gåture, hvor de ikke hele tiden skal være på vagt. Jo flere af hos, der viser hensyn, jo lettere er det for de hunde at være ude i det offentlige rum.

I første omgang vil jeg bede dig følge de tre råd, jeg beskriver i det følgende. Det at vise hensyn til andre koster os så lidt og kan betyde virkeligt meget for dem, vi viser hensyn overfor.

1. Tag din hund i snor!

Det lyder måske banalt, men det er faktisk et af de største problemer ejere af hunde, der udviser aggression over for andre hunde, oplever. Løse hunde, der løber hen til deres hund, og som får deres hund til at reagere. Uagtet om din hund er venlig, eller du tænker, at den har godt af at blive ”sat på plads”, så får det den anden hund til at reagere.

Hver gang den anden hund udviser aggressiv adfærd, lærer den, at det er en mulighed, og din hund kan derfor være med til at vedligeholde eller endnu værre forværre problemet for den hund.

Kommer du gående med din løse hund og ser en anden hund, der er i snor, eller hvor ejer sætter snoren på sin hund, så kald din hund til dig og sæt snor på den. Det kan være, at hundene godt kan hilse, men så kan du altid tage snoren af igen.

Uheld kan ske, og det kan være, at din hund har set den anden hund før dig, og dit indkald endnu ikke er så godt, at du kan kalde den til dig. I så fald gælder det om at rede, hvad redes kan. Råb ”undskyld” og skynd dig at hente din hund.

Uanset, hvilken holdning du har til aggressiv adfærd hos hunde, at din hund altid er venlig, eller du mener, at hundene selv skal klare det, så hav respekt for at ejeren af den hund, du møder, kan have en anden holdning.

Hund i snor

2. Hold afstand

Møder du en hund, som du enten af erfaring ved vil gø ad din hund, eller kan du se, at den ikke ser helt tilpas ud ved synet af din hund, så hold afstand.

Se f.eks. efter om den anden hund stirrer på din hund. Går du bagved den, så læg mærke til om den ofte stopper for at se efter din hund. Begge er tegn på, at den anden hund ikke er tryg ved din hund.

Så kan din hund være nok så sød, det ved den anden hund ikke, og det bedste, du kan gøre for at lære den det, er at holde afstand, så den oplever, at din hund aldrig kommer så tæt på, at den har behov for at udvise aggressiv adfærd.

Går du bagved hunden, så stop op og vent. Du kan evt. lave et par sjove, rolige øvelser med din egen hund, indtil du kan se, at den anden hund holder helt op med at vende sig om for at se, hvor din hund er henne.

Møder du dem gående imod dig, så se om du kan skabe afstand. Gå over på den anden side af vejen eller træk væk fra stien. Det kan godt være, at du tænker, hvorfor skal jeg skabe afstanden, det er den anden hund, der har problemet. Det bør da være den anden ejer, der flytter sig?! Og du muligvis ret. Men du flytter dig for at vise hensyn og for at hjælpe både den anden hund og den anden ejer.

3. Spørg hvad der er lettest

Kan du ikke komme på afstand af den anden hund og f.eks. ved af erfaring, at den anden hund plejer at gø ad din hund, så spørg, hvad der er lettest for den anden hund og ejer. At du bliver stående og ejeren får sin hund forbi dig, eller at du skynder dig forbi den anden hund.

Det gælder også, hvis den anden hund er begyndt at gø, og pladsen er trang. Spørg, og giv gerne din egen hund en masse godbidder for at være ligeglad med, at den anden hund gør. Det er ikke sikkert, at den anden hundeejer ved, hvad der er lettest, men de fleste bliver glade for at blive spurgt!

Det gælder i øvrigt også, hvis du tænker, at din hund gerne vil hilse på en anden hund. Selvom du ikke kan se noget, der tyder på, at det vil være problematisk, så spørg før du lader din hund løbe hen til den anden hund.

Hunden kan være i træning, fejle noget eller bare ikke være vild med andre hunde, selvom den kan passere dem uden problemer. Selvom du har den sødeste og venligste hund, så kan det stadig være, at det bliver for meget for den anden hund. Respekter, at ikke alle hunde er lige sociale og lad din hund være social med de hunde, der har det ligesom den.

Der er et initiativ omkring en gul sløjfe. Møder du en hund med en gul sløjfe på snoren, så er det et signal til dig om, at den hund meget gerne vil have, at du holder afstand med din hund. Ved at gå en bue udenom kan du hjælpe hunde, der f.eks. er usikre på andre hunde, til at finde ud af, at ikke alle andre hunde er farlige.