Vidste du, at din hunds alder afhænger af mere end blot leveår? Udviklingen hos hunde er uden tvivl hurtigere end hos mennesker. Især når man ser på de første leveår, hvor hunden betragtes som voksen efter kun to år.

Er et menneskeår lig med 7 hundeår?

En gammel tommelfingerregel, når man skulle regne hundens alder om i menneskeår, siger, at man skal gange hundens alder med 7. Dette er ikke helt korrekt. Nyere forskning viser, at man kan bestemme en hunds alder i menneskeår baseret på de ændringer, der sker i vores DNA gennem et helt liv.

Studiet viser, at der er en sammenhæng mellem de tidspunkter, hvor hunde og mennesker oplever fælles fysiologiske milepæle for både udvikling og aldring (spædbarn, ungdom, voksen og senior).

Visse racer vokser og ældes hurtigere end andre, og mentalt kan det variere en del. Mange hanhunde har ofte brug for længere tid til at modne mentalt. Generelt er hunden fysisk og mentalt moden fra 24 måneder og frem.

I studiet kan man også læse, at selvom den gennemsnitlige levetid varierer meget mellem forskellige racer, følger alle hunde, uanset race, en lignende udviklingskurve, hvor de når puberteten omkring 10 måneder og dør før 20-årsalderen.

Læs mere om forskningen her.

Sådan regner du hundeår om til menneskeår

Beregningen er baseret på formlen 16ln (hundens alder) + 31 = menneskeår. Læs mere om denne formel og forskningen bag den ovenfor. Forskningen blev kun udført på racen labrador retriever.

Alder hundeår Alder menneskeår
8 uger 9 måneder
6 måneder 20
1 31
2 42
3 49
4 53
5 57
6 60
7 62
8 64
9 66
10 68
11 69
12 71
13 72
14 73
15 74
16 75
17 76
18 77
19 78
20 79

Så gammel er hvalpen og unghunden i menneskeår

For at forstå sin hund bedre kan det være interessant at sammenligne hundens mentale alder med menneskeår. På den måde kan man få en fornemmelse af, hvilke fysiske og mentale behov den har, og hvilke krav der er rimelige at stille til hundens adfærd.

En lille hvalp vokser hurtigt, og før du ved af det, er den en uregerlig unghund. Men hvornår bliver hunden egentlig voksen? Nogle gange kan det være let at glemme, at unghunden, på trods af sin store krop, ikke er mentalt voksen. For at forstå, hvilke forventninger der er rimelige at have til hunden i forskellige aldre, kan det være nyttigt at sammenligne hundens mentale alder med menneskeår.

Hvalpen

Når en hvalp på 8 uger flytter til sit nye hjem, er den på omtrent samme udviklingstrin som en baby. Den skal derfor have omsorg hele døgnet rundt helt som en baby.

Se vores hvalpeunivers

Unghunden

Hundens ”teenageår” varer typisk fra seks måneder til to år. I denne alder bliver hundens racespecifikke egenskaber tydeligere, og man kan se, hvad hunden kan lide og ikke lide. Der dukker ofte også nye problemer op i denne periode – helt som med teenagebørnene.

I denne alder er det derfor godt at vedligeholde det, du allerede har lært hvalpen. Det kan virke som om, den har glemt selv de enkleste ting, men det kommer igen. Det kan være en udfordrende tid, men giv ikke op, der er lys for enden af tunnelen!

Hør mere om teenagehunden i vores podcast

Den voksne hund

Fra toårsalderen betragtes de fleste hunde som voksne. Her begynder du normalt at kunne se og nyde al den træning, du har lagt i hunden. Fundamentet er lagt, I har lært hinanden godt at kende, og det er ofte en roligere periode end unghundealderen!

Nogle siger, at en hund er i sin bedste alder, når den er omkring tre til fem år.

Den midaldrende hund

Jo ældre hunden bliver, desto mere varierer det mellem racer og størrelser. Men når hunden er omkring seks til syv år, regnes den som midaldrende. Det er stadig muligt at lære en gammel hund nye tricks, men her har hunden udviklet sine vaner, og det kan være sværere at bryde dem.

Det betyder dog ikke, at du skal stoppe med at aktivere din hund fysisk eller mentalt. Den midaldrende hund er stadig meget træningsparat og sandsynligvis bedre til at holde fokus end i dens yngre dage.

Når hunden går på pension

I dette stadie varierer det allermest afhængigt af race og individ. Ved 10+ år regnes de fleste hunde som pensionister, men der er en del racer, der ikke ”går på pension” før omkring 13-14 år. Tommelfingerreglen siger, at jo større hund, desto tidligere pension.

I hundens efterår begynder både hørelse og syn ofte at blive dårligere, og der kan opstå aldersrelaterede skavanker. Skru ned for tempoet og forventningerne, og gør alt, hvad du kan, for at imødekomme din pensionists behov, som kan ændre sig meget, når de bliver ældre.

Læs også: Pas godt på din gamle hund