Jeg har faktisk aldrig før haft en hund, der bed så meget i hænder. Jeg er helt sikker på, at coronaepidemien og lock down har haft en del af skylden, da der ikke kunne komme nogen som helst mennesker på besøg, mens hun var hos opdrætteren.
Dermed havde hun ikke så meget erfaring som normalt med forskellige mennesker og med at sidde og blive kælet med.
Normalt holder hvalpe op med bideadfærden senest, når de har skiftet tænder mellem 4 og 5 måneders alderen. Det skete heldigvis også for min lille bidehvalp. I mit arbejde som adfærdsrådgiver møder jeg ind imellem unghunde, hvor problemet er eskaleret helt ud af kontrol, og vi virkelig skal være kreative for at stoppe den virkelig dårlige vane.
Det kan nemlig virkelig være en pestilens som ny hundeejer, at man ikke kan røre ved hunden, uden den sætter tænderne i en. Nogle nye hundeejere bliver meget overraskede over, at den søde og dejlige hvalp viser sig at være en lille haj.
Det er dog en meget naturlig adfærd, det med at bide. Langt de fleste hvalpe undersøger alt med tænderne, dvs. også deres søskende og os mennesker og lærer stille og roligt, at det ikke kan betale sig at bide for hårdt.
Bidehæmning er den betegnelse man bruger for at de lærer at lade være med at bide hårdt, når det gælder andre levende væsener. I hvalpegården er der ofte kontant afregning, hvis en hvalp bider for hårdt i en anden.
Det kan vi efterligne, hvis hvalpen bider hårdt i os. Vi afbryder det, vi var i gang med og siger med høj stemme AV! Det virker i mange tilfælde, men langt fra i alle.
Der er flere faktorer, der afgør, om hvalpen bliver en lidt ustyrlig bider i hvalpetiden. Det er f.eks. vigtigt, hvor meget opdrætteren gør ud af at håndtere hvalpen og lære den at sidde stille på skødet, hvilken hundetype drejer det sig om, kan hvalpen selv finde ud af at lægge sig til at sove osv.
Her vil jeg komme ind på et par andre grundlæggende ting, der er vigtigt at vide om hvalpebideriet, hvis et AV ikke hjælper.
- Det er rigtig godt, at hvalpen har masser af ting den gerne må tage i munden. Det kan være forskellige stykker blødt bidelegetøj. Men også gerne være noget spiseligt og langtidsholdbart, som hvalpen kan ligge og gnave i. Eksempelvis et griseøre eller noget andet spiseligt.
- Afbryd samværet med hvalpen, hvis den bider. Tag hænderne til dig og stå stille, så hvalpen ikke får en leg ud af situationen.
- Lad være med at lege med hvalpen med fingre og hænder.
- Hvalpen skal ikke belønnes for at bide. Hvis du stikker et legetøj eller noget spiseligt i munden på hunden, når den bider i dig, så vænner du hvalpen til, at den kan få noget aktivering ud af at bide i dig. Det er faktisk det sidste, vi ønsker. I stedet skal det blive rigtig kedeligt, hvis hvalpen bider i dig. Hvis hvalpen f.eks. bider i dine bukseben, så stop op og vær rolig. Pil hvalpen ud af bukserne og hold den roligt et øjeblik.
- Vurder om hvalpen er træt. Rigtig mange hvalpe, særligt af lidt mere aktive racer, kan ikke finde ud af at lægge sig til at sove, når de bliver overtrætte. Hvalpe skal sove efter en til to timers aktivitet i de første måneder i et nyt hjem. Når de er overtrætte, bider de ofte mere, særligt sidst på dagen i ulvetimen.
Derfor kan det være en god ide at lægge hvalpen til at sove, hvis du har den mindste mistanke om, at den er overtræt. En hvalpekravlegård er rigtig god til dette formål. - Lær hvalpen at blive taget op med rolige hænder, hold den stille roligt og sæt den ned, når den er afslappet og ikke når den spræller. På den måde vænner hvalpen sig til at være i lavere aktivitet, når den er helt tæt på dig. Hvis hvalpen er helt oppe og køre og overtræt, kan det ofte hjælpe at berolige dem på denne måde, og hjælpe dem med at mærke, at de faktisk er trætte.
Jeg brugte alle de her redskaber og lærte hurtigt at være på forkant og lægge min hvalp til at sove i kravlegården, når hun blev helt overgearet. Det blev bedre og bedre over en periode på næsten to måneder og er heldigvis helt forsvundet i dag.