Først og fremmest er det vigtigt, at du finder et badested, hvor det er tilladt at svømme med heste, og hvor der er plads nok omkring jer, så I kan gå op og i vandet, som det passer jer. Start altid med at undersøge bunden, så der ikke er skarpe genstande, hesten kan skære sig på. Hav også altid ridehjelm på, når du bader. De fleste heste elsker at stå i vandet og plaske med forhovene. Det sprøjter en del, så du skal være forberedt på at blive våd! Nogle bliver legesyge og putter hele mulen og næseborene under vandet, mens de blæser ud. Ligeledes er der også nogen, der ynder at forsøge at rulle sig på det lave vand. Siv er lækkert, men de er nemme at skære sig på, så pas på.
Svøm med hesten
Hvis det bliver så dybt, at hesten begynder at svømme, så skal du glide af ryggen og holde fast i manen, så du selv svømmer ved siden af hesten. Hvis hesten har for kort man til at holde fast i, så kan du spænde en stigrem eller et træktov rundt om halsen på den, så du kan holde i det. Hav ikke sadel på hesten, men trense eller grime er nødvendigt.
Styr hesten, så den svømmer parallelt med stranden – aldrig udad! Du må ikke hænge i hovedtøjet, da det kan trække hesten nedad. Hold dig på siden, ellers kan du let få et slag af forbenene. Sørg for at hoppe op på ryggen, når hesten igen får fast grund under hovene. Hvis du ikke når at komme på ryggen igen, er det vigtigt, du passer på dine fødder, så hesten ikke får trådt på dig. Det er en god idé at have et par sko på, som godt må blive våde, så du ikke risikerer at blive trådt på dine bare fødder.
Skånsom træning
Svømning er skånsom træning for hesten og fungerer godt som genoptræning. Når hesten svømmer, får den kondition og styrker musklerne, men uden at belaste leddene ret meget. Alle heste kan af natur svømme.
Når hesten svømmer, bevæger den benene på samme måde, som når den skridter, men med højere bevægelser med forbenene og kraftigere stræk bagud i bagbenene.
Husk, at svømning med heste på offentlige badesteder oftest ikke er tilladt i sommerhalvåret.