1. Det er ikke sjovt for nogen, hvis du tager ud og ser på heste, selvom du egentlig ikke er oprigtigt interesseret i at købe. Du risikerer at blive rigtig glad for en hest, som du alligevel ikke kan købe, sælger bruger tid og energi på en fremvisning, selvom det ikke vil føre til et salg, og hesten skal have endnu en fremmed rytter på ryggen. Derfor bør du, af respekt for alle parter, afholde dig fra at prøve hest, medmindre du ønsker at købe.
  2. Lad være med at se på heste, der ligger en del over dit budget, medmindre du er ret overbevist om, at prisen kan forhandles. Igen risikerer du, at du forelsker dig i en hest, som er uopnåelig for dig.
  3. Når du snakker med sælger i telefonen første gang, så bør du få så meget info om hesten som muligt: Hestens alder, højde, race osv., men det vigtigste er at høre om hestens skadeshistorik, temperament, resultater, kan den læsses i trailer, og om den har den nogle unoder. Hør også, om den er forsikret og hos hvem. Sådan kan du danne dig et overblik over, om det er en hest, du gerne vil se. Husk også at spørge, om der er nogen, som kan vise hesten frem, så du kan starte med at se fra jorden, om det er en hest, der laver unoder under rytter, og om den generelt ser behagelig ud at være på.
  4. Vent med at forhandle om prisen, indtil du har set hesten og prøvet den grundigt. Allerhelst flere gange og i forskellige situationer, dvs. på banen, i ridehuset og på tur. Det indtryk, du får af hesten, er også med til at påvirke, hvad du vil give for den.
  5. Vælg nøje, hvem du gerne vil have med ud og kigge på hesten og lad resten blive hjemme. Det kan skabe unødig støj i din beslutning, hvis der er en stor flok med dig, som har alle mulige forskellige holdninger. Dem du tager med, skal være dem, der rent faktisk kender dig, dine ambitioner og dine evner. Det er dem, der kan vurdere, om det er en passende hest for dig. Et oplagt valg er din træner, da han/hun kender dig og din ridning godt.
  6. Hav altid respekt for sælgers tid. Bliver du forhindret eller forsinket, så giv besked hurtigst muligt. Det tager tid at gøre klar til en fremvisning, så informér altid, hvis der sker ændringer.
  7. Undlad at tage din hund med, selv hvis den er i snor. Det er ikke alle heste (og ryttere), der bryder sig om hunde, og det kan ende med at blive en distraherende faktor for dig selv.
  8. Bed sælger om at ride hesten først. Hvis du ikke bryder dig om hesten efter sælgeren har redet, er du ikke forpligtet til at prøve den. Det er faktisk bedst for alle parter, hvis du allerede her takker nej. Så kan I alle komme videre, og hesten skal ikke gå med endnu en ny rytter.
  9. Vær heller ikke bange for at fortælle sælger, hvis du beslutter, at hesten ikke er den rigtige for dig, efter du har prøvet dem. Du behøver ikke komme med lange forklaringer, men kan blot nøjes med at sige, at det ikke var et match og takke for tiden.
  10. Tag billeder og video af hesten under dit besøg. Det er godt at have det at kigge på, når du senere skal vurdere, om hesten kunne være den rigtige for dig. Hvis du ikke har en hestekyndig person med, som kan vurdere benstilling eller andre fejl og mangler, er det vigtigt at tage billeder af benene forfra, bagfra og fra siden.
  11. Skriv noter, så snart du er færdig med besøget. Der kan være meget information at tage ind, og man glemmer hurtigt meget.
  12. Hvis du beslutter dig for at købe hesten, så spørg sælger om der er mulighed for, at du kan få udleveret diverse journaler fra de dyrlæger, der er brugt til hesten. Hvis hesten er forsikret, kan du også spørge, om du må få fuldmagt til at få oplyst hestens skadehistorik hos forsikringsselskabet. Vil sælger ikke give dig denne fuldmagt eller journalerne, så er der risiko for, at sælger ønsker at skjule noget for dig.
  13. Snak om prisen med din træner eller en anden hestekyndig person for at sikre, at den er rimelig.
  14. Lyt til din træner eller den rådgiver, du har med til at vurdere hesten. Hvis han/hun siger, at en hest er uegnet, skal du være klar til at fortsætte din søgen, uanset hvor smuk eller ønsket hesten er.

Husk, at du aldrig må købe en hest uden en dyrlægeundersøgelse. Når du har fundet den rette hest, bør du få en dyrlæge til at undersøge den. Vælg en dyrlæge, der ikke har set hesten før, og vælg ikke sælgers dyrlæge. Sørg for at være til stede under undersøgelsen.

Dyrlægen vil vurdere hestens helbred og måske anbefale yderligere tests eller røntgenbilleder. Da uærlige sælgere kan give lægemidler, der kan skjule sundhedsproblemer, anbefales det at tage en blodprøve. En typisk dyrlægeundersøgelse koster en del, men det er det hele værd for at undgå dyre omkostninger og store bekymringer fremover.

Når du har forhandlet dig frem til en pris, skal du indgå en skriftlig købekontrakt. Kontrakten bør indeholde alle betingelser og erklæringer fra sælger samt en sælger/køber-erklæring.

Vi ønsker dig held og lykke med at finde den rette hest!