Økonomi – er der luft nok?

Første step på vej mod hestedrømmen er at få kortlagt, om du har luft nok i budgettet. Her er vejen frem simpelthen at få lagt et budget over alle dine månedlige udgifter. Er der penge nok tilovers? Der skal være råd til boksleje, foder, smed, forsikring, undervisning og uforudsete udgifter som ting, der skal erstattes osv.

Udgiften hænger naturligvis også sammen med, hvilke forhold du ønsker at have hesten under – har du den hjemme eller på ridecenter? Hvor gode er faciliteterne? Hvor meget undervisning ønsker du at ride? Lav et overslag der er realistisk, og som også passer med dine ønsker. Det nytter ikke, at du budgetterer med en løsdrift uden ridehus, hvis du godt ved, du ikke kan leve uden et ridehus, så snart vinteren kommer.

Har du tid nok?

Det er tidskrævende at have hest – især hvis du vil spare lidt på udgifterne. Hesten skal tilses dagligt, have ordnet boks eller løsdrift, lukkes ind og ud på fold, fodres og motioneres. Det er altså ikke bare noget, du lige får klaret på en halv time - og det er hele året rundt, også når det er iskoldt og sner.

Det er klart, at hvis du betaler dig fra en stor del af opgaverne som fodring, ud- og indluk fra fold samt mugning, så skal du også bruge kortere tid. Hesten skal dog stadig motioneres, strigles og ses efter for sår og skrammer, så 1-2 timer om dagen bliver det sandsynligvis alligevel til.

Du skal altså kunne afse (minimum) et par timer hver dag, hvis du skal have hest. Der er naturligvis også mange, der vælger at have part på deres hest, så de har nogle dage fri, men det vil stadig være dit ansvar, hvis der er sygdom eller lign. Det samme gælder ved ferier. Du kan ikke bare rejse væk, uden du har en hestesitter, der kan tage sig af din hest imens, du er væk. Overvej derfor grundigt, om du har tid til det i din hverdag.

Det sure følger med det søde

Mange anskaffer en hest, da de nyder at ride og arbejde med hesten. Der følger dog også en masse knap så sjove ting med, når man ejer en hest. Der er hele pasningen af hesten som mugning, ind- og udluks osv., men der er også bekymringerne ved, når noget ikke fungerer, eller når hesten er syg eller skadet. For ikke at tale om, når hesten ikke kan rides pga. netop skader eller sygdom. Vil du gerne være hesteejer, så skal du omfavne alle disse ting, da de er en del af pakken.

Bør du prøve det af først?

Det kan være en god idé at prøve det af, inden du selv anskaffer dig en hest. Det kan være som part eller feriepasser. Så får du lov at teste af, om det virkelig er noget for dig, inden du anskaffer dig hesten. Som part har du selvfølgelig ikke det samme ansvar, men du får alligevel lov at mærke, hvor meget tid du skal bruge på det.

Kan du nikke til de ovenstående punkter, så er det tid til at overveje, hvilken type hest der er den rigtige for dig, hvad du skal være opmærksom på, når du køber, og hvordan du griber processen an. Vi hjælper dig godt videre med følgende artikler:

Sådan prøverider du en hest

Køb af hest: Undgå disse faldgruber

Tjekliste når du skal købe hest