Når din nye hest flytter ind, vil det uundgåeligt være forbundet med stress, da hesten skal have et nyt hjem, nye venner og en ny rytter – alt sammen samtidig. Derfor er det vigtigt, at du gør overgangen så blød og rolig som muligt, så I begge to kommer godt i gang med det nye kapitel.
Før hesten ankommer
Her de ting, du skal have styr på, inden du får din nye hest hjem.
Vaccination og ormekur
Det er altid vigtigt at tjekke, at din nye hests vaccinationsstatus er i orden, så den ikke bringer smitte ind i den nye flok. Hvis den mangler en vaccine, så få det ordnet, inden den kommer hjem. Det samme er tilfældet med ormeprøver. Her er det også en god idé at få tjekket hesten, inden du får den hjem, så den ikke tager orm med til en flok, der netop har fået lavet gødningsprøver. Har hesten lige fået det klaret, kan sælger oplyse resultatet og om hesten fik ormekur eller ej.
Foderovergang
Sørg også for at få noget af hestens gamle foder med fra sælger eller køb evt. selv en pose af det. Det er vigtigt, at hestens mave langsomt vænnes til det nye foder, så du undgår kolik og ernæringsproblemer. Tommelfingerreglen er, at det hellere må gå for langsomt end for hurtigt, så hav nok af det gamle, så du kan lave en god, lang overgang på et par uger.
Har hesten været vant til at få mange små måltider i løbet af dagen, er det også noget, du skal tilpasse stille og roligt. Start med at give samme mængde, og forøg eller minimer antallet.
Har hesten været vant til hø, men skal nu over på wrap, så skal du ligeledes være opmærksom på, at det kan give udfordringer, hvis du laver et pludseligt skift. Der er mere energi i wrap, og derfor kan det igen give maveproblemer, hvis hesten kommer fra hø. Har hesten stået på jordfold, men skal nu på græs, så husk altid, at græsse den ind langsomt. Nøglen er igen, at ændringen skal ske gradvist. Og hav altid spurgt sælger, om der er dårlige erfaringer med hhv. den ene type stråfoder kontra den anden, så du undgår problemer.
Vand, vand og mere vand
Vi tager det ofte som en selvfølge, men det er rigtig vigtigt, at hesten får nok vand. Heste, der er i arbejde, drikker omkring 50 liter vand pr. dag, så der skal lidt indenbords, hvis maven skal holdes i gang. Vær opmærksom på, hvad hesten har været vant til at drikke af – spand, vandkop, krybbe? Sørg for, at der er adgang til vand på den måde, din hest har været vant til, indtil den har fanget det nye system. Det gælder også på folden.
Når hesten ankommer
Når hesten kommer til sit nye hjem, så lad den komme ind i sin nye, klargjorte boks, så den stille og roligt kan se sit nye hjem an. Det virker afstressende på heste at tygge, så lad der endelig være stråfoder i boksen, når hesten lander.
Det vil også være optimalt, hvis der er venner i de andre bokse, så hesten ikke er alene i en tom stald. Heste er flokdyr, og de kan bedst lide, når der er andre omkring dem. Samtidig kan roen fra de andre heste, der kender stalden, smitte af på din.
Introduktion til folden
Når hesten virker afslappet og lige har fået lov at stå i en times tid eller mere, så kan du tage den ud og vise den sin nye fold. Det er en god idé at starte med at vise hesten indhegningen alene, hvor du trækker den rundt langs hegnet, viser den vandbaljen eller -koppen og et evt. høbur. Virker hesten afslappet, kan du lade den tjekke folden ud alene.
Introduktion til de andre heste
Har du mulighed for det, kan du evt. lukke din hest ud på folden ved siden af flokken, så de kan se hinanden an på afstand. Det er dog ikke altid, det er muligt. Alternativt kan du, efter din hest har udforsket folden alene, lukke en af de andre fra flokken ud til din, så de lige kan se hinanden an, inden flokken skal lukkes sammen.
Her kommer det meget an på, hvor stor en gruppe, hesten skal gå i, og hvordan dynamikken er. Se, hvordan det udvikler sig, og går det fint, kan du prøve at introducere en ny til din hest. Optimalt kan din hest hilse på flokken en ad gangen, men det er altid det muliges kunst i sådanne situationer.
Husk altid, at der skal være plads nok til mængden af heste. Risikoen for skader stiger, når der går mange heste på mindre arealer, da det så er sværere for dem at komme væk, når der opstår konflikter. Det kan også give lidt mere uro, hvis det er en blandet flok af hopper og vallakker. Det skyldes, at selv om de fleste hopper ikke bliver bedækket, går de regelmæssigt ind og ud af brunst, hvilket kan få vallakkerne til at reagere, selvom de er kastrerede.
Det er altid godt at blive og observere hele slagets gang, så du, og evt. de andre hesteejere, kan gribe ind, hvis der er optræk til slåskamp. Husk dog også, at der naturligt vil være lidt småskænderier, da hestene skal lære hinanden at kende.
I gang med ridningen
Når du får din nye hest hjem, glæder du dig naturligvis til at komme i gang med træningen. Det er dog en rigtig god idé at starte stille og roligt op, så hesten kan vænne sig til de nye rammer, og I kan lære hinanden bedre at kende. Start med en af de første dage at vise hesten ridehuset eller banen for hånd, så den lige har set det. Det kan gøre det rarere for jer begge, når du skal på ryggen af den.
Rid let og løsgørende den første uge. Hesten skal vænne sig til meget nyt, og måske er den lidt mere træt i kroppen og mentalt, end den normalt ville være. Du skal derfor ikke presse den for meget, men hav i stedet fokus på at få en masse gode, afslappede oplevelser sammen. Det lægger det bedste fundament for jeres videre træning sammen.
Agrias bedste råd
Hav tålmodighed og tag tingene i et roligt tempo. Så får hesten den bedste introduktion til sit nye hjem, og I kan sammen begynde at samle på alle de gode oplevelser. Har du mulighed for det, så kan det være rart at have planlagt lidt ”barselsferie”, så hele introduktionen bliver mindre stresset.
Rigtig god fornøjelse med din nye hest!