Hvad er mavesår?
Mavesår hos heste kan opstå i to hovedområder af mavesækken, og man differentierer mellem sår i den røde og den hvide del af maven.
- Equine Squamous Gastric Disease (ESGD) er sår i den hvide, epithelklædte del af mavesækken. Dette ses typisk ved overgangen mellem den hvide og røde del. Årsagen er, at slimhinden i den hvide del ikke er beskyttet af sekret og kan blive ødelagt ved kontakt med mavesyre, især under bevægelse, ved manglende grovfoder eller øget mavesyreproduktion.
- Equine Glandular Gastric Disease (EGGD) er sår i den røde del af mavesækken, især ved pylerus (udgangen til tyndtarmene). Denne del er normalt beskyttet af en naturlig barriere af slim produceret af kirtler. Barrieren kan desværre ses nedbrudt ved længerevarende brug af NSAID’s (non-steroide antiinflammatoriske midler) eller stress. EGGD er mindre hyppigt forekommende, men kan være mere kompliceret, og den kræver ofte længere behandling.
Hvor mange heste får mavesår?
Mavesår er et udbredt og bekosteligt problem blandt heste. Afhængigt af hvilke studier vi kigger på, kan vi se, at hos væddeløbsheste kan forekomsten være op til 100%. Sportsheste oplever også en betydelig forekomst på mindst 60%, mens skovtursheste faktisk også har en forekomst på næsten 60%. Disse tal viser, at mavesår er et udbredt og stort problem.
Øget risiko for mavesår
Studier viser, at der er flere faktorer, der kan øge risikoen for mavesår hos heste:
- Særlige stalde/trænere kan have en betydelig indflydelse på udviklingen af mavesår.
- Heste, der er opstaldet eller bliver trænet i byområder, har op til fire gange højere risiko for at udvikle mavesår sammenlignet med heste på landet.
- Manglende kontakt til andre heste og manglende direkte adgang til vand i folden er også væsentlige risikofaktorer, der kan bidrage til udviklingen af mavesår.
Forebyggelse af mavesår hos heste
For at mindske risikoen for mavesår er der flere forebyggende tiltag, som hesteejere med fordel kan implementere:
- Først og fremmest vil det være gavnligt, at lade hesten opholde sig på gode folde sammen med andre heste, hvor der er en god indbyrdes relation, da social kontakt er med til at reducere stressniveauet.
- Hesten bør endvidere have ad libitum adgang til hø eller wrap, da dette sikrer en konstant tilførsel af grovfoder.
- Desuden bør hø eller wrap tildeles før kraftfoder, og det anbefales at kraftfoderet har et lavt indhold af stivelse og sukker samt et højt indhold af fedt og fibre.
Dette er tiltag, der kan hjælpe med at stabilisere mavesyreproduktionen og dermed reducere risikoen for mavesår.
Diagnosticering af mavesår hos heste
Der kan kun stilles en sikker mavesårsdiagnose ved hjælp af en gastroskopisk undersøgelse. Ved en gastroskopisk undersøgelse bliver et 3 meter langt endoskop ført op gennem hestens næse og ned i mavesækken. Hesten får lidt beroligende medicin inden undersøgelsen, så undersøgelsen kan udføres med minimalt ubehag for hesten.
Nogle dyrlæger anvender antistoftests for blod i gødningen, men da disse ikke er specifikke for mavesår, kan de ikke anvendes som sikker diagnosticering.
Gastroskopi er derfor den eneste sikre måde at diagnosticere på.
Behandling af mavesårsheste
Typisk behandles selve mavesåret medicinsk, men også årsagen til at mavesåret er opstået, skal der tages højde for. En optimal behandling tager derfor udgangspunkt i både medicin og management.
Medicinsk behandling
Behandling af hestens mavesår består i at styre surhedsgraden (pH-en) i mavesækken og herved beskytte slimhinden. For at mindske surhedsgraden behandles heste med mavesår med omeprazol, hvilket mindsker produktionen af mavesyre, så pH-en i mavesækken stiger. Det er afgørende for den langvarige effekt af behandlingen, at der også kigges på de underliggende udløsende årsager, og at disse elimineres eller mindskes.
Management under behandlingen
For at få en langvarig effekt af den medicinske behandling, og således undgå fremtidige mavesår, er det vigtigt at finde den udløsende årsag.
Det er sjældent muligt at lokalisere enkelte faktorer, men det er afgørende, at management optimeres så alle risikoparametre minimeres.
Kontrol
Kontrolgastroskopi er nødvendig for forsikringsdækning udover 8 ugers behandling for at dokumentere et eventuelt fortsat behandlingsbehov.
Prognose for fremtiden
Mange heste i intens træning har mavesår i varierende grader. Udover medicinsk behandling er ændringer i management nødvendig for at mindske risikoen for tilbagefald. Man kan drøfte mulig forebyggende behandling med sin dyrlæge, da det kan være en fordel ved stressede situationer som lang transport, øget træningsintensitet eller konkurrencer. Forebyggende behandling er dog ikke omfattet af forsikringen, men den giver god værdi for hesten.
Minimér risikoen for tilbagefald ved at følge disse punkter:
- Opstaldning, der tilgodeser hestens normale adfærd
- Masser af foldtid og helst med andre heste.
- Fri adgang til hø/wrap
- Fri adgang til vand
- Minimering af stress, herunder minimere larm og støj i stalden, giv hesten rutiner og perioder med ro i stalden i løbet af dagen
- Optimering af fodring med begrænset stivelse
Giver mavesår hos hest en ændret adfærd?
Ændret adfærd og mavesår kædes ofte sammen, dog foreligger der på nuværende tidspunkt ingen dokumentation eller studier, der understøtter en sammenhæng mellem mavesår og ændret adfærd, ridemæssige problemer eller smerte ved berøring af flanke/bug. Der kan dog være en sammenhæng mellem stereotyp adfærd og øget aggression, og det er med overvejende sandsynlighed nærmere en stressreaktion end et direkte symptom på mavesår.
Hvornår dækker forsikringen?
Forsikringen dækker
For at hesteforsikringen dækker den gastroskopiske undersøgelse, skal hesten have kliniske symptomer, som er dokumenterede, at de har en direkte relation til mavesår hos hest. Her vil forsikringen dække undersøgelsen, uanset om der bliver påvist at hesten har mavesår eller ej. Har hesten mavesår, vil behandlingen med receptpligtig medicin godkendt til heste også blive dækket.
Har hesten ingen dokumenterede kliniske symptomer på mavesår, men får påvist mavesår ved en gastroskopisk undersøgelse, så vil forsikringen dække både undersøgelsen og behandlingen.
Vær særligt opmærksom på, at du inden for den generelle forsikringssum på din hests sygeforsikring i Agria ikke har nogen særskilt begrænsning på, hvor meget der dækkes til receptpligtig medicin godkendt til hest, såfremt hesten er diagnosticeret med mavesår og fulgt op med kontrolgastroskopi.
Forsikringen dækker ikke
Da adfærdsproblemer ikke er omfattet af sygeforsikringen, dækker forsikringen ikke nedsat præstation, adfærdsændringer og lignende symptomer, som ikke er dokumenterede at være relateret til mavesår.
Sygeforsikringen omfatter ikke forebyggende behandling og dækker derfor ikke forebyggende mavesårsbehandling, ej heller på baggrund af et tidligere diagnosticeret mavesår.
Generelt kan det siges, at forsikringen ikke dækker behandling for mavesår uden en sikker diagnosticering, dvs. en gastroskopisk undersøgelse. Med andre ord dækker forsikringen behandlingen, når man ved med sikkerhed, at man behandler det rigtige.
Håndkøbspræparater eller medicin der ikke er godkendt til heste, dækker forsikringen heller ikke.
En Limited Sygeforsikring dækker ikke mavesår elller undersøgelse for mavesår.
Har du spørgsmål?
Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte os på tlf. 70 10 10 65 eller kontaktskade@hest.dk, såfremt du har spørgsmål.