Ormekur og vaccinationer
De fleste hoppeejere sørger for, at deres drægtige hopper får den nødvendige ormekur, og det er uden tvivl vigtigt. Den drægtige hoppe bør være med i staldens almindelige ormebehandlingsplan. Rådfør dig med dyrlægen om valg af ormemidler og det bedste tidspunkt for ormekur. Det mest almindelige er at give ormekur omkring 1 måned før folingen.
Det er også vigtigt at sørge for vaccination mod stivkrampe og influenza. De gives som regel 1-2 måneder før folingen for dermed at give føllet den bedst mulige beskyttelse gennem råmælken. Hoppen skal også vaccineres mod virusabort i 5., 7. og 9. måned af drægtigheden.
Hvis du ikke fodrer med færdigblandet kraftfoder, bør du under hele drægtigheden give hoppen et tilskudsfoder med selen og E-vitamin. Det forebygger muskeldegeneration (muskelsvind) hos føllet.
Hold øje med forandringer
Det er selvfølgelig vigtigt, at din hoppe ikke har det mindste tegn på infektion eller andre sygelige forandringer i kønsorganerne. Hos visse hopper synker skeden ind, og det kan give anledning til at hoppen suger luft ind i skeden, hvor også gødningsrester kan suges ind i skedeåbningen.
I dette tilfælde kan man udføre en såkaldt Caslick-operation, som består i, at man syer den øverste del af skedeåbningen sammen for at forhindre bakterier i at trænge ind i skeden. Det er et enkelt indgreb, der normalt udføres, når det er konstateret, at hoppen er drægtig. Sammensyningen skal klippes op igen før foling.
Hoppen går normalt drægtig i 11 måneder
Vær med under folingen
Ud fra et risikosynspunkt er det meget vigtigt, at hoppen ikke foler uden tilsyn. Uerfarne hesteejere forestiller sig ofte, at den mest almindelige komplikation ved folingen er, at føllet ligger forkert. Men sådan forholder det sig ikke.
Der er et stort antal fuldkomne raske føl, der hvert år dør f.eks. på grund af, at fosterhinden ikke bliver revet op, eller at folingen hæmmes, fordi hoppen ligger med bagparten mod en boksvæg. Hvis vejret er til det, og man kan holde øje med hoppen, kan man med fordel lade hende fole udendørs på en velegnet græsfold.
For at kunne deltage, når din hoppe foler, er du nødt til at kende den sidste dag for bedækning/inseminering. Hoppen går normalt drægtig i 11 måneder, men der kan være individuelle afvigelser.
Tegn på foling
Tegn på, at foling er nært forestående, er blandt andet, at hoppen får afslappede bækkenbånd, det er de ledbånd, der løber på hver side af haleroden (de såkaldte lødetegn). Træn dig selv i at kunne følge denne udvikling. Ofte vil skeden og kønslæberne også blive længere. I de fleste tilfælde ser man de såkaldte vokspropper på yveret cirka 1-2 døgn før folingen.
Det er godt at notere alle disse individuelle tegn på, at din hoppe skal fole, for det kan være svært at huske fra år til år. Gem notaterne, så du nemt kan finde dem, når hoppen skal fole næste gang. Videoovervågning og folealarmer er gode tekniske hjælpemidler.
Rengør folingsboksen grundigt
Folingsboksen skal rengøres og desinficeres grundigt med desinfektionsmidler som f.eks. VirkonS. Det er nemt at bruge og ”tager det meste”. Der er desuden den fordel, at det er miljøvenligt, da det er naturligt nedbrydeligt. Desuden har det en farveindikation, som viser hvor længe de aktive stoffer er virksomme.
En folingsboks bør have en god madras og være velstrøet med rent halm. Den bør ligge i en veludluftet del af stalden, men fri for træk.
Væn hoppen til de nye omgivelser
Det er en fordel, hvis hoppen kan få lov at vænne sig til folingsboksen i længere tid. Hoppen bør i øvrigt aldrig flyttes fra den ene stald til den anden, når folingen nærmer sig. I folingsboksen danner hoppen antistoffer mod smitstofferne i omgivelserne, og de gives videre til føllet via råmælken, og beskytter føllet. Hvis hoppen og føllet flyttes, har de ingen modstandskraft imod nye smittestoffer i de nye omgivelser.
Ifølge dyrevelfærdsloven er det forbudt at transportere en drægtig hoppe i de sidste 34 dage af drægtigheden.
Giv føllet den bedste forsikring fra start med dækning for skjulte og medfødte fejl
Et godt råd er at tegne en individuel forsikring på føllet så hurtigt som muligt - det kan du gøre allerede fra andet levedøgn.
Hvis du tegner Safe Sygeforsikring og en Safe Liv- og Uanvendelighedsforsikring, inden dit føl er 30 dage gammelt, giver vi Agria Ekstra med i barselsgave.
Så får du dækning for skjulte og medfødte fejl samt dækning til kastration af klaphingst/urhingst. Pakken indeholder også tillægsforsikringen Agria Genoptræning og Kiropraktik. Agria Ekstra følger gratis med føllets forsikring resten af dets liv – så længe den beholder de to Safe-forsikringer!