- Start
- Det sidste kram
- Farvel til hest
Det sidste svære farvel
Det er aldrig nemt, når det er tid til at give det sidste kram til sin hest. Den vil helt sikkert efterlade et tomrum og masser af gode minder. Her på siden har vi samlet en række artikler, skrevet af dyrlæger og psykologer, som kan hjælpe dig igennem den svære tid. Du kan også lytte til vores podcast, hvor vi snakker om, hvordan man kan bearbejde sorgen efter tabet af et dyr.Artikler om den svære beslutning, aflivningen og sorgen
Herunder finder du artikler, der guider dig igennem de svære områder, du skal igennem, hvis du har en gammel hest, der snart skal have det sidste kram.
FAQ om aflivning af heste
Hvornår skal man aflive hesten?
Alle heste er forskellige, så det er ikke altid lige let at angive generelle tegn på, hvornår du bør træffe den svære beslutning om aflivning. Derfor er dyrlægens individuelle vurdering vigtig.
Du kan læse mere om den svære beslutning i artiklen: Den vanskelige beslutning.
Hvad sker der med døde heste?
Hvis hesten aflives på et hestehospital, er det mest almindeligt, at dyrlægen beholder hesten og leverer den til godkendt destruktion af dyr. I nogle tilfælde kan hjertet kremeres. Der er derefter mulighed for at få asken tilbage, såkaldt separat kremation. Dette skal aftales med dyrlægen på forhånd.
Hvis hesten aflives hjemme ved stalden, skal du bestille Daka til at hente den døde hest. Det er godt at gøre det på forhånd, så den kan hentes så hurtigt som muligt. Før de kommer, er det vigtigt, at hestens sko er taget af. Du kan få smeden til at tage dem af inden aflivningen, så det ikke er noget, du skal forholde dig til efterfølgende. Det er dog naturligvis også muligt at få det gjort efterfølgende eller selv gøre det.
Hvis du ønsker at begrave din hest, er det vigtigt, at du på forhånd tjekker med kommunen, hvilke regler der gælder for nedgravning af dyr, hvor du bor. Planlæg også, hvordan du vil transportere og eventuelt opbevare hesten, indtil du kan begrave den.
Du kan læse mere om, hvad der sker under og efter en aflivning af heste i artiklen: Sådan foregår aflivning af heste.
Hvordan foregår en aflivning af en hest?
Der skelnes mellem medicinsk og ikke-medicinsk aflivning. Det er også muligt at kombinere begge.
Medicinsk aflivning
Ved medicinsk aflivning vil hesten få en sprøjte af dyrlægen, så den bliver afslappet og træt. Sprøjten gives ofte intravenøst, direkte ind i blodet. Det tager normalt ca. 2-3 minutter fra hesten har fået stikket, til den bliver træt, men det kan variere lidt.
Mens hesten bliver træt, plejer dyrlægen at indsætte et venekateter på halsen. Et venekateter er et lille plastikrør, der indsættes i en vene, så det er nemt at give medicin direkte i blodet.
Når hesten er blevet ordentlig træt og står med sænket hoved, vil dyrlægen give aflivningsvæske gennem venekateteret. Aflivningsvæsken har ofte en anden farve end almindelig medicin, for eksempel blå eller rød.
Nogle heste falder hurtigt efter den sidste dosis, mens andre lægger sig roligt. Nogle gange kan hesten reagere unormalt på medicinen (blive ophidset) og kaste sig fremad eller bagud, før den falder. Det er vigtigt, at personen, der holder hesten under aflivningen, er forberedt på, at dette kan ske, så han eller hun ikke bliver forskrækket og slipper hesten.
Ikke-medicinsk aflivning
At aflive ved brug af boltpistol og afblødning er eksempler på ikke-medicinsk aflivning. Hesten får først et skud i panden med en cylinderformet boltpistol, der gør den bevidstløs, og den falder hurtigt til jorden. Hesten mærker ikke selve faldet, da den bliver bevidstløs øjeblikkeligt, men for ejeren kan det opleves skræmmende.
Efter at hesten er bevidstløs, er det almindeligt at aflive hesten ved at afbløde den. Dette gøres ved at skære hovedpulsåren over, så blodet løber ud. For mange kan dette opleves meget ubehageligt, og mange ønsker ikke at se på det.
Du kan læse mere om, hvordan aflivning af heste foregår i artiklen: Sådan foregår aflivning af heste